Kopátsy főműve: azért valaki segíthetett volna

2011. augusztus 23. 14:47

Kopátsy Sándor valahogy mindig akkor publikál, amikor Matolcsy György a hatalom közelében van.

2011. augusztus 23. 14:47
Pechtol Attila
Könyvdaráló
Kopátsy Sándor valahogy mindig akkor publikál, amikor Matolcsy György a hatalom közelében van. Erről az összefüggésről ennél többet nem is tudok, csak látványos a ’98-as Nyugat felé, a 2000-ben megjelent T.E.T.T. valamint az elmúlt hetekben kiadott Új közgazdaságtan és ez a könyv, Az emberi faj története. Ez utóbbihoz egyébként Matolcsy rövid előszót is írt, vagy inkább hívjuk méltatásnak, köszöntésnek, amiben egy pillanatig sem rejti véka alá Kopátsy felé érzett csodálatát:
 
»Kopátsy a világ nagy történészei közül való. Történeti, gazdaságtörténeti és természettörténeti felfedezéseinek minősége és száma a nagy kreatív gondolkodók sorába emeli. A francia Annales iskola, Braudel, Toynbee, Hobsbawn és a fiatal Niall Ferguson rokona. […] Az lesz az igazi szellemi globalizáció, amikor Kopátsy gondolatait forgatják majd a nagy kínai és indiai egyetemeken, szemelgetnek belőlük Bakonybélben és Párizsban egyaránt.«
 
Hogy igaz-e vagy sem, mindenki döntse el maga, mindenesetre a tömény édesség sokakban visszatetszést kelthet. Én biztos nem engedtem volna a könyvemet ezzel indítani, mégha hízelgő, sőt talán megható is, hogy ilyet mondanak az emberről. Különösen, ha életem fő művének tartom az adott írást, mint ahogy Kopátsy teszi. Persze ismerjük Matolcsyt, szeret nagy ívekben fogalmazni. Ennyi idősen már nem fog róla leszokni, el kell fogadni ilyennek.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
narmer
2011. augusztus 23. 22:13
Kopátsy volt az új gazdasági mechanimzus tévés promotálója sorozatban ment a " Dr Agy".
Merlin
2011. augusztus 23. 21:27
John Kenneth Galbraith adta vajon az írási kedvet Kopátsynak ? Galbraithot olvasni igazán élvezetes.
batom
2011. augusztus 23. 17:21
Szeretem olvasni az idős,tapasztalt sokoldalúan művelt emberek írásait,kár elvenni a kedvet az "előszóval".Amennyiben a könyv egyik lényeges eleme a puritánság fontossága-amivel egyetértek-akkor kár elrontani az előszóval.Lehet,hogy Matolcsy saját magára gondol,miközben méltatja az általam tisztelt Kopátsy Sándort.
szamárfül
2011. augusztus 23. 16:53
tényleg, kedves Redakció: ez a Kopátsy Sándor egy derék balos bolond, hogy kerülhetett egyáltalán fel a neve a listára? megért volna egy cikket...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!