Vagy alkalmazkodik a Jobbik, vagy eltűnik

2010. augusztus 17. 17:33

A radikálisoknak nem sikerül eldönteniük, hogy beállnak a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe, vagy továbbra is rendszerellenes pártként működnek.

2010. augusztus 17. 17:33

„A párt előtt álló kihívások közül megkülönböztethetünk külső és belső problémákat. Az előbbiek közül a legfontosabbak: a közéleti hangulat megváltozása, a politikai rendszernek a Fidesz irányából történő újraformálási kísérlete és a pártstruktúra átalakulása. Ezek olyan szoros összefüggésben vannak egymással, hogy egységesen érdemes foglalkozni velük. A Jobbik számára kedvező hisztérikus, »kvázi polgárháborús« politikai klíma megváltozása már Gyurcsány Ferenc távozásával enyhült, a korrupciós botrányok, illetve a félig-meddig mesterségesen gerjesztett etnikai indulatok azonban elegendő témát szolgáltattak a párt számára a radikális változások szükségességének hangsúlyozásához. A szocialisták bukása, a Fidesz kétharmados sikere és az új kormány elsöprő törvényalkotási lendülete azonban nagyrészt okafogyottá tette a Jobbik közéleti tematizációs lehetőségét. Egyszerűen annyi történt, hogy eltűnt, illetve megsemmisült a fő ellenségkép, és egyelőre nem találtak senkit helyette. Az MSZP-t kiütötte a Fidesz, nincs már rajta ütnivaló; az LMP-vel kapcsolatban ugyan gyakran elhangzik, hogy valójában a gyűlölt SZDSZ örököséről van szó, azonban az LMP kis pártként nem alkalmas a démonizálásra.

A Jobbik önmagát rendszerellenes (anti-system) pártként határozta meg, ugyanakkor a választásokon győztes politikai erő egy új rendszer megalapítását hirdette meg. Úgy tűnik, hogy a radikálisoknak egyelőre nem sikerült eldönteniük, hogy beállnak a Nemzeti Együttműködés Rendszerének támogatói közé, vagy továbbra is rendszerellenes pártként működnek. Ez a bizonytalanság az eredője a párt korábban vázolt ambivalens magatartásának. A pártrendszerben mindemellett egy olyan kényszeredett egyensúlyi állapot jött létre, amelyik kizárja a centrális erőtéren kívül eső pártok között az együttműködést.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2010. augusztus 18. 11:27
Úgy látom, a hiperaktív Mrs. Morvai Hisztina nagyon hiányzik a Jobbiknak. Zagyva Gyula csak részlegesen tudja pótolni.
blogen
2010. augusztus 18. 06:22
Addig jó, amíg idióták jósolgatnak. Még szerencse, hogy az alején kiderül, hogy agyilag zokni, így nem kellett ennél tovább olvasnom: "a félig-meddig mesterségesen gerjesztett etnikai indulatok"
1120
2010. augusztus 18. 00:25
Nem igazán értem a szerző problémáját. Van egy párt, amelyik az ogy. új szereplőjeként nyilván valamelyest változni fog, de hogy az alkalmazkodás alternatívája az eltűnés lenne, az egy kimondottan ostoba gondolat-szerintem.
Laibach
2010. augusztus 17. 21:13
Én úgy látom, hogy miután bejutott a Parlamentbe a "baráti kör", azt követően nem igazán érdekel senkit a Jobbikban, hogy a vidéki alapszervezetekkel mi a helyzet, hogy mi lesz az önkormányzati választással. Oldják meg helyben az alapszervezetek az önkormányzati választást ahogy akarják. Leültek mint az iszap.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!