Miért nincs értelme a Bokros-Vona vitának?

2009. december 30. 09:38

Aki elutasítja a demokráciát, azzal értelmetlen demokratikus vitát folytatni.

2009. december 30. 09:38

„A Jobbik elnökének zárt, ugyanakkor logikusan működő világképe van, amelyben nem jut hely semmiféle közös halmaznak vagy kompromisszumnak, és olyan hiteken alapul, amelyek legalább olyan erősek – ha nem erősebbek –, mint a másik oldalon Bokros gazdasági szemlélete. Márpedig abban a pillanatban, ahogy a beszélgetőpartnerek között nincs egy közös minimum, csupán hitvitáik lesznek. Röviden: aki elutasítja a demokráciát, azzal értelmetlen demokratikus vitát folytatni.

Mégis felmerül a kérdés, hol lehetnek a demokratikus közélet megújításának, a vitakultúra újraépítésének lehetőségei. Először is szögezzük le: közéleti vitáink elsatnyulását, szakmai kérdések átpolitizálását nem a Jobbik, hanem a tizenöt éve befagyott magyar pártrendszer és az erre ráépülő szervilis média okozza. Hiába fogalmazódik meg időről-időre nemcsak politológusok, közírók, hanem a választópolgárok részéről is egyre erőteljesebben, hogy véget kell vetni a megosztottságnak, józan, értelmes polémiának kellene uralnia a közbeszédet. Csalódniuk kellett azoknak, akik úgy vélték, hogy a gazdasági válság szorítása, a radikális jobboldal megerősödése, esetleg Gyurcsány távozása majd javít a helyzeten. A szomorú valóság az, hogy 2009-ben volt értelme rákérdezni a pártpreferenciára, amikor a H1N1 elleni védőoltást illető véleményeket mérte fel a közvélemény-kutató.”

Jeskó József: Miért nincs értelme a Bokros-Vona vitának? (Hvg)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szenzor
2009. december 30. 17:01
Aki nem olvasta volna még a két levelet (Bokros vs. Vona), az itt megteheti (teljes terjedelemben): http://szenzor.freeblog.hu/archives/2009/12/21/Kakaskodas_a_szemetdombon/ Nekem nem úgy tűnt, mintha Vona nagyon rettegne, legfeljebb még nincs kellően felkészülve Bokrosból. De nyilván vannak közgazdászai, akik feltuningolják addigra, mire eljön az idő, h tényleg ki kell állni. De akkor Bokroséknak is ki kell állni, nem lesz módjuk lesöpörni senkit sem azzal, h hát mi antidemokratákkal/fasisztákkal nem állunk ki vitázni.
Szenzor
2009. december 30. 16:35
"Röviden: aki elutasítja a demokráciát, azzal értelmetlen demokratikus vitát folytatni." Én úgy tudtam, h aki elutasítja a demokráciát, az nem vesz részt demokratikus választáson. Ki utasítja el jobban a demokráciát: az, aki a kampányban akar vitatkozni, vagy az, aki azt mondja, h egy legális párttal ne vitatkozzunk?
Öreg
2009. december 30. 11:57
a vitakultura ujrafejlesztését én 2006 októberébrn tapasztaltam, amikor az Astória elől ugy tudtunk- gyerekekkel ás nehezen mozgó idősekkel hazamenni, hogy emberi mivoltukból kivetkezett barbár egyenruhások gyakorolták sajátos demokrácia felfogásukat. Akik irányitották őket, még nem kértek tőlem- a néptől- bocsánatot, igy én mást értek a demokrácián, mint ők, vagy az e cikket iró - nem kicsit elfogult- ujságiró. A Jobbik - bár én nem szeretem Őket, épúgy a demokrácia része, mint a többi párt, kivéve a rendőrrohamot irányitó GY.F és társai.
vizipipa
2009. december 30. 10:48
Ekkora baromságot! ...logikusan működő...hiteken alapul...nem jut hely.. közös halmaznak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!