A genderelmélet után egy újabb őrültség: a posztmodern „kövérségtudományokról”

2023. augusztus 03. 10:19

A „kövérségtudományok” bár egyfajta paródiáját nyújtják az alkalmazott posztmodernnek és sok szóra nem is lennének érdemesek, azonban komoly veszélyeket is rejtenek.

2023. augusztus 03. 10:19
Kövérség, fat studies
Tényi Tamás
Tényi Tamás

A  biológiai és pszichológiai realitásokat erőszakosan felülírni igyekvő genderelmélet után a „társadalmi igazságosság” mozgalmából kibomló és az azt tápláló „alkalmazott posztmodern tudomány” egy újabb veszélyes és egyértelműen irreális fejleménye a „kövérség tudományok” („fat studies”) megjelenése, amely a mintapéldája a woke mozgalmak szélsőséges, erőszakos és már abszurd egyenlőség érvényesítő törekvéseinek.

Bár a modern orvostudományi kutatások alapján egyértelmű, hogy az elhízás (obezitás) kóros állapot, amely a szív-és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, bizonyos daganatos betegségek, mozgásszervi betegségek és még több más kóros állapot rizikófaktora, a posztmodern „kövérségtudományok” szerint mindez nem igaz, szerintük csupán a nem kövérek „medikalizálnak” egy olyan állapotot, amely ugyanúgy egészségesnek tekintendő mint a normál testsúly. A „kövérségtudományok” és a „kövérségaktivizmus” az Egyesült Államokból indult el az 1960-as években, de legújabban vált csak a woke-mozgalmakhoz illeszkedő és azokat tápláló „identitástudományok” szerves részévé. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

A modern és tudományosan megalapozott, elhízással kapcsolatos nézeteket és az ezekből kialakult társadalmi konszenzust ez a megközelítés egész egyszerűen csak „kövérségfóbiásnak” bélyegzi és hasonlóságot igyekszik találni a rasszizmus, a szexizmus vagy a homofóbia jelenségeivel.  A „kövérségtudományok” elvetik és tagadják az elhízással kapcsolatos modern orvostudományi ismereteket, azokat – Michel Foucault és Judith Butler alapján – hatalmi pozíció által működtetett szociális konstruktumokként és nem valóságként mutatják fel, hasonlóan, ahogy a genderelmélet és a queerelmélet teszi azt a szexualitás és a nemi identitás esszenciális biológiai meghatározottságát tagadva, elferdítve vagy félreértve. 

2010-ben jelent meg az irányzat egyik teoretikusának népszerű könyve, a „Health in Every Size: The Suprising Truth About Your Weight” („Egészséges minden testsúly: meglepő igazság a súlyoddal kapcsolatban”), amely munka amellett érvelt, hogy valamennyi testsúly ugyanolyan mértékben egészséges lehet, amely tudománytalan nézet élesen szemben áll a jelenlegi orvosi nézőponttal. 2012-ben egy úgynevezett „tudományos folyóirat” is elindult Fat Studies címmel, amely lapban megjelent közlemények többségének központi témája leginkább az, hogy az elhízással kapcsolatos orvosi, pszichológiai, népegészségügyi tények mennyiben hasonlatosak a rasszal, az etnikummal, a nemmel vagy a korral kapcsolatos előítéletekkel.

A „kövérségtudományok” bár egyfajta paródiáját nyújtják az alkalmazott posztmodernnek és sok szóra nem is lennének érdemesek, azonban komoly veszélyeket is rejtenek, hasonlóan a genderelmélethez. A „kövérségaktivizmus”  következményeként egyes embertársaink – akik nehézségekkel élnek együtt az optimális testsúlyuk fenntartásában vagy akik önértékelési problémákkal küzdenek ezen ok miatt – abba az irányba fordulhatnak, hogy elvetik az egyértelmű orvostudományi tényeket az elhízás veszélyeivel és annak népbetegség jellegével kapcsolatosan, s a posztmodern woke őrület felelőtlen és gátlástalan céljainak áldozataként súlyos formában veszélyeztethetik egészségüket és akár életüket is.

A szerző pszichiáter, egyetemi tanár, az MTA doktora

Nyitókép: CNN

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vesalius
2023. augusztus 07. 08:53
Az elhīzás csökkenti a várható élettartamot. Következmèny: csökken az u. n. nyugdíjas időszak. Kész haszon, nem?
bölcsuhú
2023. augusztus 05. 21:01
Biológusként és anatómusként tudom azt amit a girhesség kedvelők nem! - a testalkat veleszületett jelleg s ennek alapján az emberek vagy aszkétikusok, vagy piknikusak vagy atlétikusok; - az életmód (tevékenység és táplálkozás viszonya) ezt befolyásolhatja, de nem változtatja meg; bizonyos élettani krónikus megbetegedések (főleg hormon problémák)viszont komolyan befolyásolhatják a külalakot ( a pajzsmirigyhomon túltermelés kórós soványságot, mig az alul termelés elhízást okoz, a mellékvese egyik hormonjának túltermelése szintén elhízást okoz, stb); - sok kisgyerek igencsak dundinak tűnik a pubertás korig, majd pár év alatt karcsúvá válik; - terhesség alatt a nők rendszerint felszdnek pár plusz kilót magukra s mig egyesek a szülés után gyorsan visszanyerik eredeti alakukat, mások meg nem tudnak megszabadulni a feleslegtől. Mig régen az európaiaknál, ahogy ma a természeti népeknél, a testalkat nem volt/van probléma, a dietetikusok számára létkérdés a fogyókurázás reklámozása.
papalimapapa
2023. augusztus 05. 20:44
Beteg a Világ! És mindenről a tehenek tehetnek, mert telefingják a légkört. Sáskát kell enni! Grétát kell hallgatni vagy a Pankotait. Nagy Blanka már kikopott. A bolgát tehén még tartja magát Brüsszelben. Ő mondjuk nem fingik, neki a szájszagától öklendezünk.
coyote-0
2023. augusztus 03. 12:34
"a nem kövérek „medikalizálnak” egy olyan állapotot, amely ugyanúgy egészségesnek tekintendő mint a normál testsúly." Hogyne. A minap láttam egy ötvenes asszonyt a térdéig lógott a hasa és csak kerekes kiskocsira támaszkodva volt képes helyet változtatni 5 méterenként pihenővel. Ránézésre másfél mázsa volt. El se tudom képzelni hogy fér el pl a buszon, vagy a budin, hogy tisztálkodik stb. De ez tök rendben van, egészséges ezek szerint a tébolyultak szerint. Meddig hagyja még a normális többség a perverz kisebbség tombolását?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!