Argentína kiütötte Brazíliát! Neymar biztosan nem lesz újra olimpiai bajnok, Messi álma még él a párizsi aranyról (VIDEÓ)

2024. február 12. 17:25

20 év után marad le ismét az ötkarikás játékokról a Selecao, amely az ősi riválistól kapta az utolsó tőrdöfést. Hatalmas csapás ez az ötszörös világbajnoknak. 12 hely már elkelt a 16-ból, mutatjuk a kijutókat.

2024. február 12. 17:25
null

Eldőlt, hogy nem lesz címvédés férfi labdarúgásban a nyári, párizsi olimpián. Az előző két tornán aranyérmes Brazília elbukott a dél-amerikai selejtezősorozat utolsó fázisában, miután a két továbbjutótól, Paraguay-tól és Argentínától is 1-0-ra kikapott, s mindössze Venezuelát tudta legyőzni (2-1).

Sorsdöntő rangadó

A záró nap előtt biztossá vált, ha Paraguay az esélyeknek megfelelően legyőzi Venezuelát (nyert is 2-0-ra), a két nagy futballnemzet egyke hoppon marad. S így is lett! A kik-ki mérkőzésen egyetlen találat döntött, Argentína egy fejesgóllal 1-0-ra nyert Brazília ellen, és megváltotta a párizsi repülőjegyét, egyúttal „eltakarította” az útból az egyik legfőbb ellenfelét. Ezzel eldőlt, hogy 

a 2016-ban hazáját az első ötkarikás sikerre vezető, Rio királyának megkoronázott Neymar Jr. nem játszhat a párizsi olimpián, holott addigra jó eséllyel felépülhet súlyos térdsérüléséből... 

Pedig a brazil olimpiai csapatban olyan tehetségek léptek pályára, mint a nyáron a Real Madridhoz érkező Endrick, az Arsenalból a francia Nantes-hoz kölcsönadott Marquinhos, a Los Angeles Galaxy játékosa, Gabriel Pec. Argentin oldalon a leginkább ismert név a brightoni Valentin Barco, az atlantai Thiago Almada és a győztes találatot jegyző Luciano Gondou, aki egyelőre a hazájában pallérozódik.  

Gazdag választék

A fenti nevek többsége esetleg még nem cseng túl ismerősen, nem jelenti azt, hogy ne futhatnának be komoly karriert. Csupán arról van szó, hogy az olimpián és a selejtezőben is 23 év alatti labdarúgók játszhatnak. Ezt figyelembe véve akár 

olyan, már felnőtt szinten is bizonyított játékosok, mint Garnacho (Manchester United), Buonanotte (Brighton), Nico Paz (Real Madrid) és Lucas Beltrán (Fiorentina) is bekerülhetnek majd az argentinok nyári keretébe.

 Arról nem is beszélve, hogy Párizsban is lehet nevezni három „túlkorost”, akik nagyban hozzájárulhatnak Javier Mascherano csapatának sikerességének. Mostantól ugyanis – Brazília kiesésével – Argentína lépett elő az olimpiai egyik fő esélyesévé. Főképp, ha valóra válik, amiről a Mandiner is beszámolt korábban: Lionel Messi is „beszáll” a táncba. Az olimpiai- és világbajnok, nyolcszoros Aranylabdás világklasszis résztvétele szakmai és marketing szempontból is óriási szenzáció lenne...

Ezt is ajánljuk a témában

Magyarországot másolnák Messiék

Lionel Messi pályára lépésére még akkor is jó esély mutatkozik, ha a nyáron Copa Americát is rendeznek. Az olimpián legutóbb Pekingben Messivel és Angel Di Mariával a soraiban győzött Argentína, amely történelmi tettre készül Franciaországban. 2004 és 2008 után harmadszor érne fel a csúcsra a futballban nem éppen a legmagasabban jegyzett, mégis nagy presztízzsel bíró játékokon. Háromszoros aranyérmes Nagy-Britannia és Magyarország, ám amíg a szigetországiak más medált nem szereztek, az újabb szereplésre 1996 óta váró mieink egy-egy ezüstöt és bronzot is begyűjtve összesen 5 érmet szereztek. Argentína két arannyal büszkélkedhet és két elveszített döntő miatt bosszankodhatnak. A 16 helyből 12 kelt eddig, az ázsiai selejtező még hátravan. S mielőtt máris odaadnánk Messiéknek a párizsi aranyérmet, jegyezzük meg, lesz egy-két szava ehhez a franciáknak, a spanyoloknak és a kvalifikációban velük 2-2-re végző paraguayiaknak is.

Az eddigi kijutók:

Franciaország (házigazda), Argentína, Paraguay, Spanyolország, Ukrajna, Izrael, USA, Dominika, Egyiptom, Mali, Marokkó, Új-Zéland.

Nyitókép: AFP/Odd Andersen

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zavulon
2024. február 12. 20:27
Ukrajna ???
Interista
2024. február 12. 19:00
Remélem, Messi nélküli olimpia lesz. Fiatalok, akik ki vívták a részvételt, megérdemelnék, hogy végig csinálják.
jandor
2024. február 12. 18:56
Túl sok sportág van az olimpián is. A focinak elég lenne egy színvonalas VB.
Novicsok-5
2024. február 12. 17:45
Legalább az olimpián nem fogja magát ordítva a földhöz vágni és szimulálni. Brazil punci.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!