Elhunyt Bill Russel, a Boston Celtics tizenegyszeres bajnok legendája

2022. július 31. 21:12

Tizenegy bajnoki címével az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legeredményesebb játékosa volt.

2022. július 31. 21:12
null

A család közlése szerint a Boston Celtics 88 éves legendája vasárnap úgy hunyt el, hogy a felesége végig mellette volt.    

– jelentette ki Adam Silver, az NBA elsőszámú vezetője.

Kifejtette, Russell sokkal többet képviselt, mint a sport, mert az egyenlőség, a tisztelet és a befogadás nagykövete volt. Kiemelte, hogy pályafutása csúcsán határozottan kiállt a polgári jogok és a társadalmi igazságosság mellett.  

 Az olimpiai bajnok center egész pályafutását a bostoni együttesben töltötte, 13 idényéből 11-szer ünnepelhetett bajnoki címet, ami máig egyedülálló az NBA történetében, ebből nyolcszor megszakítás nélkül. Egyénileg ötször választották a liga legértékesebb játékosának, az All Star-gálán 12-szer szerepelt.    

Russell pályafutása során meccsenként 15,1 pontot és 22,5 lepattanót szerzett, játékosként 1975-ben, edzőként pedig 2021-ben választották a Hírességek Csarnokába. A Boston Celtics visszavonultatta a 6-os mezszámát.

(MTI)

Nyitókép: Mandel NGAN / AFP

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
manitowoc
2022. augusztus 01. 09:22
Bill Russell egészen kiemelkedő játékos volt. A Boston Celtics centereként legendás párharcokat vívott Wilt Chamberlainnel, aki szintén centert játszott a Philadelphia 76ersben, majd a Los Angeles Lakersben. Chamberlain már 1999-ben elhunyt, most elment nagy riválisa, Russell is... Itt még együtt, egy interjúban: https://www.youtube.com/watch?v=N71Pv48erIc
Alcofrybas
2022. augusztus 01. 07:42
„az egyenlőség, a tisztelet és a befogadás nagykövete volt” Egy proto-George Floyd. Szobrot neki! Valamelyik szürkekabátos lovas helyére.
flesh ripper
2022. augusztus 01. 06:54
Azért elég bizarr (én kettős állampolgárként mondom), hogy itt Magyarországon, Európában, bárkit is érdekel, sőt szenvedéllyel követi, hogy ott, abban a távoli, zagyva kultúrájú, tegnapelőtti államképződményben, egészen stupid, infantilis játékőrületben kompenzálják a nihiljüket a tébolyult, rajongó tömegek (Baseball, amerikai foci, afro-basketball stb.). Az a legszánalmasabb, amikor egy pesti (vagy vidéki) proli, "NY", vagy "I LOVE NY", "LA" hímzésű baseball-sipkával a fején lapátolja a szart. Vagy éppen, amerikai csapat- rajongói kosárlabda-mezt visel, sőt ezért fizet is:( Aki (európai) ismeri az USA népének röhejes "magaskultúráját", az csak szánakozni tud ezen. Nincs mit rajongani.
Kardinális
2022. július 31. 23:22
11 NBA-bajnoki cím ma már elképzelhetetlen. R.I.P.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!