Jövőre újra nyári olimpia? Majdnem. Birminghamben rendezik és Világjátékoknak hívják a nem olimpiai sportágak soron következő legnagyobb globális versenyét jövő júliusban

2021. december 10. 02:52

A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) sportszakmai előadás-sorozatot és évzárót tartott szerdán a budapesti Danubius Hotel Heliában. Dr. Mészáros János, a szervezet elnöke a bizakodás és a remény évének nevezte 2021-et, jövőre pedig az egyesült államokbeli Birminghamben sorra kerülő Világjátékokra fókuszál.

2021. december 10. 02:52
null
Bánfalvi Szabolcs

Mi is az az NVESZ?

A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) megalakulására a sporttörvény 2016. novemberi módosítása miatt került sor, amely szerint az olimpián nem szereplő sportágak érdekképviselete, illetve versenysportjának irányítása 2017 januárjától a Magyar Olimpiai Bizottságtól (MOB) az önálló köztestülethez került át. Ennek értelmében 2016. december 21-én 47 sportszövetség megalakította az önálló köztestületét, a Nemzeti Versenysport Szövetséget, amely kivált a MOB-ból. Az akkori alakuló ülésen dr. Mészáros Jánost, a MOB addigi alelnökét, a Magyar Karate Szakszövetség első emberét választották meg az NVESZ elnökének. Az általános alelnöki posztra Járosi Pétert, a Magyar Sárkányhajó-szövetség elnökét nevezték ki, míg a szakmai alelnöknek Galambos Pétert, a Magyar Kick-box Szövetség elnökét bízták meg.

Az NVESZ idén október 12-én tartotta meg a szövetség rendkívüli tisztújító közgyűlését, ahol mindhárom szakembert további öt évre megerősítették a posztján. Ugyanezen a napon vették fel a Magyar Teqballszövetséget is az NVESZ tagjai közé, ezzel

a kezdeti 47-ről már 62-re növekedett a tagszervezetek száma az NVESZ-nél.

A szervezetnek azok a sportszövetségek a tagjai a biliárdtól a ju-jitsuig, amelyek sportága nem szerepel az ötkarikás játékok műsorán, továbbá olyan olimpiai sportágaké is, amelyek érintettek a Világjátékokon, vagy rendelkeznek nem olimpiai szakággal. Az olimpiai értékek pedig a Nemzeti Versenysport Szövetségben is fontosak, és a Magyar Olimpiai Bizottság kiváló szakmai kapcsolatot ápol az NVESZ-szel.

Az októberi közgyűlésen dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár bejelentette, hogy a kormány úgy határozott, hogy az idén és jövőre 220 millió forint többlettámogatást nyújt az NVESZ-nek. Továbbá hangsúlyozta,

a nem olimpiai sportágak nemzetközi eseményei, Európa-bajnokságai ugyanúgy fontosak Magyarországnak, mint az ötkarikásoké.

Az NVESZ több magyar sikersportágat képvisel, így többek között a sárkányhajót, a sakkot, az autósportot, a karatét, a kick-boxot vagy a szkandert. A világversenyeken mintegy 600 dobogós és 1100 pontszerző helyezést értek el a magyar sportolók 2017 és 2020 között, míg a 2017-es wroclawi Világjátékokon 14 érmet szereztek a versenyzőink.

Michelisz többször volt az év legjobbja az NVESZ-nél

Az autósportban Michelisz Norbert jeleskedik, aki a túraautó-világbajnokság (WTCC) első magyar résztvevője, magyarként először nyert világbajnoki nagydíjat WTCC-ben, többszörös túraautó-világbajnoki futamgyőztes, és 2017-ben összetett világbajnoki második helyet ért el WTCC-ben. 2019-ben pedig megnyerte a túraautó-világkupát (WTCR).

Hárspataki Gábor (piros) és az azeri Rafael Agajev a a tokiói olimpia karateversenyének 75 kilogrammos kumitemezőnyének elődöntőjében a Nippon Budokan arénában 2021. augusztus 6-án. A magyar versenyző kikapott, így bronzérmet nyert. MTI/Kovács Tamás

A karate már eljutott az olimpiára, a tokiói ötkarikás játékokon mutatkozott be, ahol Hárspataki Gábor bronzérmet nyert a karateverseny 75 kilogrammos kumitemezőnyében.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) pedig teljes jogú sportágnak fogadta el a kick-boxot a július 21-én tartott tokiói ülésén – az olimpiai megnyitóünnepség előtt két nappal.

„Az elmúlt időszakban, úgymond, beengedtek bennünket az olimpiai játékok előszobájába, most pedig már bent vagyunk a szobában is. Óriási lehetőség ez, de tisztában kell azzal is lenni, hogy még rengeteg munka vár ránk, és újabb hosszú út áll előttünk. Ahhoz, hogy egyszer mi is bemutatkozhassunk egy olimpián, hibátlanul kell teljesítenünk. A kick-box kapcsán fel szokott vetődni a 2028-as Los Angeles-i ötkarikás játékok kérdése, hiszen amerikai eredetű sportágról van szó. Ezzel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy már egy ideje lobbi tevékenység folyik a kick-box esetleges programba kerülése érdekében, amelynek a teljes jogú tagság volt az egyik előfeltétele. Ez teljesült” – reagált július 21-én a hírre Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szövetség elnöke a szervezet hivatalos oldalán.

A Mandiner Sport kitért már arra, hogy amikor a kick-box olimpiai programra kerül, tarolhatnak majd a magyarok, ugyanis szeptemberben a BOK Csarnokban megrendezett 26. magyar kick-box világkupán a felnőtt magyar versenyzők tíz arany-, 17 ezüst- és 21 bronzérmet szereztek, ezzel Magyarország végzett az éremtáblázat élén. A budapesti viadal volt az első nagy világverseny azóta, hogy júliusban teljes jogú olimpiai sportág lett a kick-box.

Az októberben Jesolóban megrendezett kick-box világbajnokságon is remekeltek a mieink, a Szerencsejáték Zrt. által is támogatott magyar válogatott felnőtt sportolói hét arany-, hat ezüst- és öt bronzérmet gyűjtöttek, ezzel összességében a második helyen zárt hazánk az éremtáblázaton. Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is elismerését fejezte ki az olaszországi kick-box világbajnokság felnőtt magyar győzteseinek.

Zsiga Melinda (jobbra) a szlovák Reka Harajdova ellen küzd a 26. magyar kick-box világkupán a fővárosi BOK Csarnokban 2021. szeptember 18-án. MTI/Kovács Tamás
Zsiga Melinda (jobbra) a szlovák Reka Harajdova ellen küzd a 26. magyar kick-box világkupán a fővárosi BOK Csarnokban 2021. szeptember 18-án. MTI/Kovács Tamás

„Őszinte elismeréssel gratulálok a Jesolóban megrendezett kick-box világbajnokságon elért első helyezésedhez. Világbajnoki aranyérmed hozzájárul a magyar sport, valamint országunk elismertségének növeléséhez és az az út, elkötelezettség és kitartás, amely ehhez hozzásegített, példaként szolgál minden fiatal számára. Fantasztikus eredményed megmutatta: érdemes küzdeni, embert próbáló célokat magunk elé kitűzni. További munkádhoz sok sikert és kitartást kívánok!” – írta gratuláló levelében dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, amelyet a Magyar Kick-box Szövetség tett közzé a hivatalos oldalán.

A Nemzeti Versenysport Szövetség pedig december 8-án sportszakmai előadás-sorozatot rendezett NVESZ Nap 2021 címmel, valamint évzárót tartott a budapesti Danubius Hotel Heliában.

A nyitó sportszakmai előadás-sorozatokat követően az NVESZ megtartotta az évzáróját.

„Túl van fennállásának első öt évén a Nemzeti Versenysport Szövetség, ezalatt fel tudtunk nőni ahhoz, hogy önállóak lettünk, és önállóan kell képviselnünk az érdekeinket” – mondta az NVESZ elnöke, dr. Mészáros János az előadások után tartott évzáró beszédében.

Az ügyvéd-sportvezető továbbá kifejtette, hogy a koronavírus-járvány megtanította az NVESZ munkatársait arra, hogy a nehéz körülmények között is végre tudják hajtani a feladataikat. Ennek fényében a bizakodás és a remény évének nevezte a 2021-es esztendőt. Kiemelte, hogy

az NVESZ számára 2022 elsősorban az egyesült államokbeli Birminghamben sorra kerülő Világjátékokról fog szólni.

A nem olimpiai sportágak Világjátékát jövő júliusban rendezik meg. A Nemzeti Versenysport Szövetség első embere fantasztikusnak értékelte az idei tokiói olimpián és paralimpián elért magyar sikereket, és azt szeretné, ha a nem olimpiai sportágak is hasonlóan eredményesek lennének majd a birminghami multisport-eseményen.

Sárfalvi Péter sportért felelős helyettes államtitkár beszédet tartott a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) évzáróján 2021. december 8-án. Fotó: Vörös Nándor. NVESZ
Sárfalvi Péter sportért felelős helyettes államtitkár beszédet tartott a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) évzáróján 2021. december 8-án. Fotó: Vörös Nándor. NVESZ

„A sportért felelős államtitkárság 2022-ben az erőforrásait arra fordítja majd, hogy minél jobban és minél többet tudjon segíteni az NVESZ-nek” – árulta el Sárfalvi Péter sportért felelős helyettes államtitkár. Az évzárón Vékássy Bálint, a MOB főtitkára és Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke is sok sikert kívánt az NVESZ sportágainak.

A Nemzeti Versenysport Szövetség december 7-én kiadott közleményéből kiderült, hogy mintegy 120 fős magyar küldöttség vehet majd részt az egyesült államokbeli Birminghamben sorra kerülő Világjátékokon. A beszámoló kitért arra is, hogy az amerikai város felkészült a négyévente megrendezendő multisport-eseményre, amelyet 2022. július 7. és 17. között tartanak meg. A házigazdák már erre az évre készültek, viszont a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották a játékokat.

„Már most tele van a város a Világjátékok reklámjaival. Minden túlzás nélkül állítható: az amerikai házigazdák mindenre felkészültek. Ez kiderült azon az előadássorozaton, amelyen volt szerencsém részt venni. Az eseményen bemutatták az egyes sportágaknak otthont adó helyszíneket, valamint láthattuk, hogy hol lesznek elszállásolva az egyes delegációk. A járványügyi kérdésekről is szó esett. A szervező bizottság és az IWGA (a Világjátékok Nemzetközi Szövetsége – a szerk.) állásfoglalása ebben a témában az, hogy a több, mint 200 nap múlva esedékes versenysorozatra még nem akarnak semmilyen protokollal előállni, hiszen a világjárvány eddig is sok váratlan fordulatot produkált, de ők mindenesetre mindenre felkészültek” – árulta el a Nemzeti Versenysport Szövetség hivatalos oldalán Vargáné Andrejkó Edina, a magyar csapat vezetője, az NVESZ főtitkára, aki a közelmúltban részt vett a nemzeti olimpiai bizottságok, illetve a nemzeti koordinációt ellátó szövetségeknek rendezett meeting-sorozaton az alabamai városban.

Birmingham Alabama állam legnépesebb városa. Több mint 200 ezer lakost számlál, és Székesfehérvár testvérvárosa.

 

Nyitókép: Dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) elnöke megtarotta évértékelő beszédét a NVESZ évzáró rendezvényén 2021. december 8-án. Fotó: Vörös Nándor. NVESZ 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2021. december 12. 20:35
Vannak aggályaim.. A klasszikus sportnak vége! Totálisan összefonódott a reklámmal. a propagandával, a politikával, az üzleteléssel, a pénzzel, és sajnálatosan a drogokkal, az egyre raffináltabb doppinggal... -nem felhőtlenek a kilátások, mintha most is valamiféle bojkott alakulgatna éppen politikai okokból...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!