Még az USA szankciói sem állítják meg a kínai techszektort

2023. november 17. 19:34

Kína új fényalapú chipje az amerikai szankciók ellenére is megdönti a sebességi és energiahatékonysági rekordokat. A Nature folyóiratban szereplő tanulmány szerint ez a chip – amely különösen a képfelismerés és az autonóm vezetés terén mutat kiemelkedő teljesítményt – új dimenziókat nyithat meg a mesterséges intelligencia világában.

2023. november 17. 19:34
Fekete Kíra

Egy friss tanulmány szerint kínai tudósok olyan új chipet fejlesztettek ki, amely jelentősen gyorsabb és energiahatékonyabb a jelenleg használt, nagy teljesítményű mesterségesintelligencia-chipeknél, különösen képfelismeréskor és autonóm vezetés esetén. 

Bár az új chip egyelőre nem alkalmas arra, hogy számítógépekbe vagy okostelefonokba integrálják azokat, elektromos autókban vagy intelligens gyárakban hamarosan találkozhatunk velük. A Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerint az új technológia növelheti Kína versenyképességét a mesterséges intelligencia (MI) területén. 

Ez az ACCEL (All-Analogue Chip Combining Electronics and Light) névre keresztelt chip fényalapú, vagyis a gyorsabb számítási sebesség elérése érdekében fotonokat, egyfajta elemi részecskét használ a számításhoz és az információ továbbításához. A fényalapú megoldás nem új keletű, ám a jelenleg használt chipek a számításokhoz elektromos áramot használnak, mivel a fotonokat nehezebb irányítani. 

Egy laboratóriumi teszt során az derült ki, hogy  

az új chip 3000-szer gyorsabb, mint az egyik legelterjedtebb kereskedelmi MI-chip, az Nvidia A100, emellett 4 milliószor kevesebb energiát is fogyaszt 

 

– írja az SCMP. 

Úgy tűnik tehát, hogy Kínát még az USA korlátozásai sem fékezhetik meg. Hiába vezetett be az Egyesült Államok szankciókat például az A100-as chipre és korlátozta a fejlett litográfiai gépekhez való hozzáférését, az ázsiai ország egy már húsz éve létező, olcsó tranzisztoros eljárással olyat alkotott, ami meghaladhatja az amerikaiakat. 

A teljesítményt tovább lehetne optimalizálni az építési folyamat javításával vagy a 100 nanométer alatti, drágább gyártási eljárásokkal” – írta a Tsinghua Egyetem automatizálási és elektronikai mérnöki tanszékének kutatócsoportja a tanulmányban. 

„A csapat innovatív módon olyan számítástechnikai keretrendszert vezetett be, amely egyesíti a fotonikus és az analóg elektronikus számítástechnikát” – olvasható az intézmény honlapján megjelent cikkben. 

A Tsinghua csoport azt is elmondta, hogy a fényjelek használata nagymértékben növeli az energiahatékonyságot, és  

„a jelenleg használt chipek egy órán át történő működtetéséhez szükséges energia több mint 500 éven át képes működtetni az ACCEL-t”.

 

Az alacsony energiafogyasztás pedig segíthet megoldani a hőelvezetés problémáját is, amellyel még inkább lekicsinyíthetők lesznek az integrált áramkörök – tette hozzá az SCMP. 

Azonban nem mindenre használható az ACCEL. Nem képes például különböző programok futtatására vagy fájlok tömörítésére, mint az okostelefonokban található általános számítóchipek. A Tsinghua honlapjáról az derült ki, hogy az ACCEL leginkább a képfelismerésben és a forgalom azonosításában jeleskedik.   

„Egy új számítástechnikai architektúra kifejlesztése a mesterséges intelligencia korában egy jelentős eredmény. A fontosabb kihívás azonban az, hogy ezt a gyakorlatba is bevezessük, megoldva ezzel jelentős nemzeti és közszükségleteket” – mondta Taj Csiung-haj (Dai Qionghai), a kutatócsoport egyik társvezetője. 

A projektet a kínai tudományos minisztérium Nemzeti Kulcsfontosságú Kutatási és Fejlesztési Programja és a Kínai Nemzeti Természettudományi Alapítvány finanszírozta. 

 


 

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2023. november 26. 17:05
Ez az új mélypont, be vagyok jelentkezve, a kommentekhez.. hát be kell jelentkeznem, bejelentkezek megint, feldobja a látta már a faszomat lapot, kiixelem.. és az oldal 404.
Namond
2023. november 18. 09:50
Miért nem mi gyártunk ilyen chip-et? A tudás megvan, csak a technológia és műszaki háttér és az ehhez szükséges tőke hiányzik. Nem lehetne a Befektetési alapok pénzét iparfejlesztésbe csatornázni, a forint shortolás és forint kötvények piacra dobása helyett?
Mich99
2023. november 17. 20:53
Majd az EU... Az EU autógyárai már most is kínai chipek után sóhajtoznak...
Mich99
2023. november 17. 20:50
A tanulmány éppen azokat a kínai chipeket emeli ki, amiket Amerika meg akart tagadni Kínától... Sok sikert, Bidé...!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!