Biden ellen fordulnak a legnagyobb amerikai chipgyártók

2023. augusztus 02. 15:39

Beindult a lobbi Washingtonban az exporttilalom enyhítése érdekében. A kínai chippiac nélkülözhetetlen lenne az amerikai gyártóknak, ám az elnök éppen most vágja el az aranytojást tojó tyúk torkát.

2023. augusztus 02. 15:39
BIDEN, Joe
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A Makronóm Intézet elemzőjének írása. 

Az USA legnagyobb csúcstechnológiás chipeket gyártó vállalatai összehangolt lobbioffenzívába kezdtek a Kína ellen hozott exportkorlátozások enyhítésére, és annak érdekében, hogy ne vezessenek be további szigorításokat. 

Amikor Biden elnök elfogadtatta a Kínába irányuló csúcstechnológiás chipkereskedelmet betiltó határozatot, maga sem gondolta volna, mekkora csapást mér az amerikai cégekre. Az USA kormányzata nemzetbiztonsági okokra hivatkozva hozta meg a törvényt: állítása szerint ezzel akarja elkerülni, hogy Kína hadiipari fejlesztéseihez amerikai alapokon nyugvó mesterséges intelligenciát használjanak. 

A tiltás kifejezetten a legfejlettebb technológiájú félvezetőkre vonatkozik, vagyis a chipgyártásban egyelőre még nem az élmezőnybe tartozó Kínát éppen azokkal a középkategóriás termékekkel akarja etetni, amelyeket egyébként Peking máshonnan is be tud szerezni.

Figyelmeztető lövésként Kína éppen erre mutatott rá, amikor betiltotta a Micron amerikai gyártó termékeit, jelezve Washingtonnak, hajlandó beszállni a chipháborúba, ha rákényszerítik.

Ezt is ajánljuk a témában

Az USA exporttilalma része az úgynevezett „kockázatmentesítési” programnak,  amelyet Washington határozott kérésére az egész Nyugat elkezdett Kína ellen alkalmazni, és a pekingi kereskedelemről való leválást célozza meg. (Az európai vállalatok egyre kevésbé lelkesednek az ötletért, a német cégek például mereven elutasították Scholz kancellár ötletét pekingi kapcsolatok csökkentéséről, helyette egymás után jelentettek be újabb és újabb kínai befektetéseket.)

Csipcsend

Mi a legnagyobb probléma az amerikai exporttilalommal? Az, hogy a gyártókat elfelejtették megkérdezni róla. 

A három legnagyobb, az Intel, a Qualcomm és az Nvidia vezetői érthető módon dührohamokkal reagáltak a rendelkezésre. 

A leghangosabb közülük Jensen Huang, az Nvidia főnöke volt, aki egyszerre több, az amerikai ipart súlyosan érintő következményre mutatott rá a tilalom kapcsán. 

Mint mondta, a chipexport korlátozásával az amerikai kormány a csúcstechnológia legnagyobb piacától zárja el a gyártókat, márpedig ebben az esetben nincs olyan opció, hogy „keresünk másikat”„Kínából nincs másik, Kína csak egy van” – mondta. 

A Biden-kabinet 52 milliárd dollárt öntött bele abba a finanszírozási csomagba, amellyel az USA chipgyártását akarják fellendíteni a gyárépítések ösztönzésével. Huang felháborodott üzenetében rámutatott: ennek az égvilágon semmi értelme, ha közben kizárják Pekinget a globális piacról. 

Ha a kínai piac elveszítése miatt az amerikai iparnak egyharmaddal kevesebb kapacitás is elegendő, akkor egyáltalán nincsen szükség új gyárakra. Térdig gázolhatunk az új üzemekben, attól még nem tudunk több chipet eladni 

– mondta az Nvidia főnöke.

A vállalatok azzal is érvelnek, hogy a legnagyobb piactól való elszakadás a saját fejlesztéseiket is károsan befolyásolja, hiszen a kevesebb bevétel kevesebb technológiai beruházást jelent, vagyis a Biden-rendelet végső soron az USA technológiai vezető szerepét fogja aláásni.

Ezt is ajánljuk a témában

Legalább megpróbálják

A chipgyártók nem túloznak, amikor óriási anyagi kárról beszélnek. A Qualcomm bevételének több mint 60 százaléka származik a kínai piacról, elsősorban a telefongyártók, például a Xiaomi ellátásával. Az Intelnek természetesen szintén Kína a legnagyobb értékesítési területe, globális értékesítésének negyede után zsebeli be onnan a hasznot, míg az Nvidia bevételének ötöde származik az országból.

Érthető, hogy a nagy trió minden követ megmozgat annak érdekében, hogy jobb belátásra térítse az elnököt és a kormányt. A napokban indított lobbihadjárat egyetlen célja, hogy mentsék, ami menthető. Abban a cégvezetők sem bíznak túlzottan, hogy nagy eredményt érnek el a már véglegesített határozatokkal kapcsolatban, arra azonban még látnak némi reményt, hogy megpróbálják megértetni a döntéshozókkal: a mostani politika a kereskedelmi háború olyan fokú eszkalációjához vezethet, amely katasztrofális következményekkel járhat mindkét fél számára. 

Más dimenziók

Az Európai Bizottságnak vannak az amerikaihoz hasonló próbálkozásai az exportkorlátozások kapcsán, ám az, hogy Brüsszel központosított hatalommal nyúlhasson bele a tagállamok vállalatainak kereskedelmi politikájába, nagy valószínűséggel nem valósulhat meg olyan formában, ahogyan azt Joe Biden tanácsolta Ursula von der Leyennek. Kína kereskedelmi kivéreztetésére vonatkozó elképzelések már első körben a legerősebb ipari védelmi vonalon, Németországon elakadnának. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az amerikai chipgyártóknak nem volt ekkora szerencséjük és mozgásterük. Ahogyan elindították a Washington meggyőzésére létrehozott lobbisereget, azonnal szembetalálták magukat a képviselőház republikánusaival. Mike Gallagher, a kínai kereskedelemért felelős bizottság elnöke azonnal igyekezett tisztázni, mennyire meddő a cégek próbálozása. Mint mondta: „Mélységes aggodalommal tölt el, hogy egyes amerikai vállalatvezetők továbbra is a csúcstechnológia gyengébb exportellenőrzését szorgalmazzák. A kormánynak éppen az ellenkezőjét tanácsoljuk: tovább kell szigorítania a chipek exportkorlátozásán”.

A chipgyártók próbálkozása valószínűleg kudarcba fullad. A kérdés innentől inkább a jövőre vonatkozik: sikerül-e elkerülni az eszkalációt, és megmaradhat-e az amerikai–kínai viszony legalább egy olyan szinten, amely még ad lehetőséget a globális kereskedelem biztonságos működtetésére, és nem sodorja az amúgy is ezer sebből vérző európai gazdaságot a szakadék szélére.

Web: makronom.eu

Fotó: MTI/EPA/Alex Wroblewski


 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2023. augusztus 02. 19:14
Gondolom mindent csak hunteren keresztül lehet ..
julius68-2
2023. augusztus 02. 19:13
Úgy tűnik fingós Joeék nemcsak Európát, hanem a saját chipeket gyártó vállalatait is képes tönkretenni. Kínát a nyugat kapzsisága hozta fel a "semmiből". Kína gazdasága már 2028-ra meghaladhatja az Egyesült Államokét, egyes mérések szerint már most is meghaladja azt. Most már késő, elcseszték.
titi77
2023. augusztus 02. 17:48
ha valaki látta a 6-odik napon címü filmet a végén bidenre ismer (zombiden)
remi
2023. augusztus 02. 17:33
Alapos öngólnak tűnik, különösen annak fényében, hogy jópár éve már annak, hogy Kína egymaga kábé többszörannyit költ kutatás-fejlesztésre mint a világ összes többi része. Hamar be fogják érni az usákokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!