Ez a szomszéd állam most Amerikához (is) közelít

2023. január 12. 09:08

Szerbia az állami költségvetésből a külügyminisztérium számára most különített el 230 millió dinárt (megközelítőleg 780 millió forintot) az Amerikai Egyesült Államokban található szerb nagykövetség épületének felújítási munkálataira, miközben 2022 októberében már átadták az épületet. A megnyitó során a felek megállapították, hogy Amerika és Szerbia diplomáciai kapcsolatai soha nem voltak jobbak.

2023. január 12. 09:08
null

A nyitóünnepséget a két ország együttműködésének 140. évfordulóján tartották meg. A mintegy 200 vendég között a szerb államvezetés számos képviselője mellett jelen volt Gabriel Escobar, az Amerikai Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja, illetve John C. Harris vezérőrnagy, az Ohiói Nemzeti Gárda (OHNG) parancsnoka is.

A furcsaság az, hogy a pénzügyi döntést a múlt év utolsó napjaiban, december 29-én hozták meg, miközben a 2023-as évre vonatkozó állami költségvetésről alig két héttel korábban döntött a köztársasági képviselőház. A kormány ezt a pluszforrást „hiányzó pénzeszközök biztosítása” címen tüntette fel a költségvetésben, és a tervek szerint a washingtoni nagykövetség berendezésére költik majd. A kormánydöntést követően a mintegy 2 millió eurós összeget a költségvetési tartalékokból utalták át a külügyminisztérium számlájára még az év végén, a diplomáciai képviselet fenntartási költségei címén. 

Szerbia Washingtonban még februárban vásárolt meg egy ingatlant, azt újították fel. Arról ugyan sem az államvezetés, sem a Szerbia diplomáciai képviselet nem számolt be, hogy az épület mennyibe került, illetve a felújítási költségek mekkora összeget emésztettek fel, azt viszont kiemelték, hogy Szerbia addig bérelt ingatlanban működtette a nagykövetségét az Egyesült Államokban. 

Jugoszlávia széthullása óta most először költözhetett Szerbia Nagykövetsége egy saját otthonba, mégpedig a 16. utcába, egy olyan történelmi jelentőségű épületbe, ahol korábban a mindenkori amerikai államtitkár élt, illetve ahol Elihu Root béke Nobel-díjas amerikai ügyvéd is lakott. A nagykövetség alig egy kilométerre található a Fehér Háztól, számolt be erről a rádiójáról is ismert Amerika Hangja (Voice of America), amely egy szövetségi tulajdonú hírportál.

Csorog az amerikai tőke Szerbiába

A Nova ekonomija szerb gazdasági hírportál korábbi írásai alapján az amerikai vállalatok részéről a hivatalos adatok alapján

Az USA belgrádi nagykövetségének 2021-es adatai alapján megközelítőleg 17.000 személyt foglalkoztattak déli szomszédainknál az amerikai befektetéseknek köszönhetően. 

A 2021-es esztendőben az építészeti szolgáltatások, a telefonközpontok, a gyógyszeripar, a fémipar és az üvegcsomagolás (Valeant Pharmaceutical, NCR, LC Comgroup, Ball Corporation) gyártása dominált. Miközben akkor még a legnagyobb beruházásokat a Philip Morris, a Pepsi Co, a Coca Cola, a Ball Corporation, a Cooper Tire és Microsoft valósította meg.

A nehéz gazdasági körülmények és az energiaválság ellenére Szerbia 2022-ben rekordmennyiségű külföldi beruházással büszkélkedhet, erről Aleksandar Vučić (Alekszandar Vucsity) szerb államfő számolt be a napokban éves összefoglalójában. Rámutatott, a múlt évben a Nyugat-Balkánra érkező külföldi beruházások 62 százaléka Szerbiában valósult meg, és Németország, Katar és Amerika is a Szerbiával való gazdasági együttműködés erősítését emelték ki az elmúlt napokban.

Az új évben Christopher Hill, Amerika szerbiai nagykövete Twitter-bejegyzésében rámutatott, egyáltalán nem kérdéses, hogy 2023-ben nőni fog az amerikai vállalatok részéről érkező beruházások összege, ugyanis a befektetőket inspirálják a szerbiai történések.

Mint ahogy azt a BizPortal szerbiai gazdasági internetes portál a decemberi eseményeket összefoglalta: az elektromos autókat gyártó amerikai cég, a Rivian december 8-án technológiai központot nyitott meg Belgrádban, és mintegy 1200 mérnök alkalmazását tervezi.

December 13-án pedig az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társasága (United States International Development Finance Corporation – DFC) a szerb pénzügyminisztériummal, illetve az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségével (United States Agency for International Development – USAID), valamint a kereskedelmi bankokkal egy 272 millió dolláros garanciaprogramban állapodott meg, ami a mezőgazdasági termelők, valamint a kis- és középvállalkozások megsegítését célozza meg.

Ez a program a szerbiai vállalkozóknak olyan pénzügyi lehetőségeket nyújt majd, amelyeket fejlesztésekre, az új technológiák bevezetésére, az új termékek tervezésére és a hazai, valamint a nemzetközi piac változó igényeinek kielégítéséhez szükséges kiadásokra fordíthatnak.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!