Az MNB friss kamatdöntésének háttere és a várható inflációs kilátások

2022. október 25. 16:13

Az Magyar Nemzeti Bank, az MNB Monetáris Tanácsa ma tartotta kamatmeghatározó ülését, amelyen –  az előzetes várakozásoknak megfelelően – nem emelte meg az alapkamatot. A jegybank tehát tartja magát ahhoz, hogy az infláció leszorítása és a forint további esésének megakadályozása érdekében szigorú monetáris politikát folytat. A kurzus ma stabil volt, napközben 411-ig is erősödött a forint az euróval szemben.

2022. október 25. 16:13
null

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának kamatdöntő ülését feszült várakozások előzték meg, hiszen az elsődlegesen a forint árfolyamának alakulására fejti ki a hatását. A forint az elmúlt hetekben 405 forint környékére erősödött, azonban jelenleg, kedd délután, ismét 411-412 fölé gyengült az euróval szemben. 

Az utóbbi időszakban, pontosabban mióta a Magyar Nemzeti Bank bejelentette, hogy a kamatfolyosó plafonját 15,5 százalékról 25 százalékra emeli, a forint árfolyama az euróval szembeni, 430 feletti mélypontról némileg erősödni tudott: az utóbbi napokban 409-416-es sávon belül ingadozik. 

Ez utóbb, pár forintos mozgás csak azok számára érthető  jelentős árfolyamingadozásnak, akik napi szinten kereskednek a forinttal. 

A mai döntés előzménye tehát, hogy a Magyar Nemzeti Bank nagyjából másfél héttel ezelőtt jelentette be az irányadó kamat 18 százalékra való emelését azzal, hogy bevezette az egynapos betéti eszközt.

Mindezeknek megfelelően a Monetáris Tanács kamatmeghatározó ülését megelőzően a fő kérdés ma az volt, hogy változtatnak-e a jelenlegi alapkamat szintjén, hiszen egy esetleges alapkamat emeléssel csökkenhetett volna a jegybanki alapkamat és a frissen bevezetett egynapos betéti eszköz szintje közti különbség. 

A szakértők – a befektetőkkel egyetemben – a Monetáris Tanács kamatmeghatározó ülését megelőzően azt várták, hogy a jegybanki alapkamat szintjét nem fogják emelni, hiszen

az egynapos betéti eszköz bejelentése óta gyakorlatilag már az számít az irányadó rátának.

Emellett azt várták, hogy akár 2023-ig is fennmaradhat a jelenleg megismert, “új” rendszer azzal, hogy az egynapos betét fogja jelenteni az irányadó rátát.

A szakértők előzetes várakozásai beigazolódtak, hiszen a Monetáris Tanács nem nyúlt a jegybanki alapkamathoz, illetve annak szintjéhez: ez továbbra is a szeptember 28-i monetáris tanácsi ülésen meghatározott 13 százalékon maradt. A jegybank már korábban is jelezte, hogy szerintük a 13 százalékos szintű jegybanki alapkamat képes megbirkózni a fundamentális inflációs kihívásokkal.  
 

Elemző: 
Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője

Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője

 
Mai ülésén - mint a hírből is kitűnik - a  jegybank bár bejelentette kamatemelési ciklusának végét, a forint árfolyamzuhanásának megállítására tehát 1,5 hete bevezette az egynapos betétet magas, 18 százalékos kamattal – és továbbra is ezeket a kondíciókat alkalmazza. Azaz a célt jóval meghaladó infláció leszorítása és a forint további esésének megakadályozása érdekében szigorú monetáris politikát folytat, változatlan alapkamat mellett is - húzza alá Regős Gábor.

A Makronóm Intézet szakmai vezetője megjegyzi, hogy a jegybank az inflációval kapcsolatban optimistának tűnik, így az MNB nem is tartja szükségesnek a monetáris politika további szigorítását. 

A csökkenő energiaárak mérsékelhetik az infláció növekedési ütemét

A csökkenő, de még mindig magas energia- és nyersanyagárak, illetve a mérséklődő kereslet egyaránt elvezethetnek az infláció lassulásához, így elemzésében jövőre már az infláció enyhülésére számít.

 A jegybank azt is megállapítja, hogy

a folyó fizetési mérleg egyenlege most már javul az energiaárak mérséklődése miatt. Ez segítheti a forint erősödését, így pedig fékezheti az inflációt is.

A következő időszak monetáris politikája tehát alapesetben, bár szigorú lesz, de

 tovább várhatóan nem szigorodik, továbbá csak a likviditás szűkítésének megfelelően módosul. 

Ugyanakkor ha a piaci folyamatok nem a jegybanki várakozásoknak megfelelően alakulnak, akkor további lépésekre lehet szükség az inflációs cél eléréhez. Itt 

a fő kockázatot az élelmiszerárak további emelkedése, a magas energiaárak fogyasztói árakba való begyűrűzése, a gyenge forintárfolyam, illetve a magas inflációs várakozások jelentik. 


Bár a világpiaci gázárak már csökkennek, az októberi új gázévvel még a korábbi magas árak kezdenek beszivárogni az árazási döntésekbe.

A magyar jegybank tehát a régióban a legszigorúbb, de erre szükség is van a jelenlegi gazdasági közegben, ez elengedhetetlen az inflációs célkövetés mellett a pénzügyi stabilitás szempontjából is.

 Ugyanakkor a jelenlegi turbulens időszakban csak az biztos, hogy 

a monetáris kondíciókon nem szabad lazítani, az infláció letöréséért és a forint erősítéséért minden eszközt be kell vetni. 

Ebben az energiaárak, a forint árfolyama és az élelmiszerárak játszhatnak legnagyobb szerepet. 

Kis, nyitott gazdaságban ezek mellett az ár-bér spirál szerepe eltörpül, fontos, hogy erre hivatkozva ne csökkenjenek a reálbérek jelentős mértékben, még ha ez a keresletet hűti is. Fontos továbbá, hogy a kereslet hűtése csak akkora mértékű legyen, ami nem eredményezi a fogyasztás túlzott visszaesését.

A bérek dinamikus emelkedése bár befolyásolja az inflációt, de korábban sem vezetett annak elszabadulásához, ebből a szempontból a forintárfolyam, az élelmiszer- és az energiaárak a döntő fontosságúak - zárja gyors-értékelését Regős Gábor.

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teklapavle
2022. október 26. 10:12
Infláció ide vagy oda, a politikusoknak járt a milliós béremelés. A tanároknak nem. De azért szüljön minden magyar asszony legalább négy gyereket, igaz?
pemete jakab
2022. október 26. 10:04
Az elmúlt években 30-35%-ot gyengülő forint milyen gazdaságpolitikát tükröz? Valóban mi lennénk Európa motorja, ahogy a plakátokon állt?
briganti
2022. október 26. 09:58
Mindig elkepedek, hogy egy olyan román suttyó proli mint te, honnan veszi a bátorságot, hogy olyan dolgokról beszéljen amiről halvány fingja sincs.
Besenyő István újratőtve
2022. október 26. 04:09
"Nah ha ezek lemondanak, a forint egy csapásra a világ legerősebb, és stabilabb valutája lenne.." ... mert rögtön lecserélnétek euróra. Kit néztek ti hülyének? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!