Az USA már az ukrajnai beruházásokon gondolkodik

2022. szeptember 29. 10:00

Miközben az orosz-ukrán háború még javában zajlik, az Amerikai Egyesült Államok és az ukrán kormány közösen tervezi meg Ukrajna újjáépítésének menetét számos új beruházáson és reformintézkedéseken keresztül.

2022. szeptember 29. 10:00
null

Santo Martin, a Makronóm Intézet geopolitikai elemzőjének írása a Makronómon.

A Center for Strategic and International Studies (CSIS), amely a Pennsylvaniai Egyetem 2019-es Global Go To Think Tanks jelentésében Egyesült Államok első számú agytrösztje, elindítja a kétpárti és nemzetközi Ukrajna Gazdasági Újjáépítési Bizottságot,

melynek célja, hogy keretet dolgozzon ki az Ukrajna gazdasági újjáépítését támogató magánszektorbeli befektetések vonzásához szükséges alapvető reformokhoz.

A bizottság munkája igazodni fog a nemrégiben bejelentett Ukrán Nemzeti Helyreállítási Tervhez

A bizottság támogatására a CSIS egy sor munkacsoportot hív össze, amelyek számos olyan kérdésspecifikus területtel foglalkoznak majd, amelyek kritikusak az ukrán gazdaság újjáépítése és modernizációja szempontjából, beleértve a mezőgazdaságot, az energiát, a szállítást és a logisztikát, valamint a korrupciónak a magánszektor beruházásaira gyakorolt hatásának kezelését.

Daniel F. Runde, a CSIS vezető alelnöke szerint

Az alábbi ajánlások a CSIS Ukraine Economic Reconstruction Commission mezőgazdasági ágazati munkacsoportjának első megállapításait tükrözik, akik az Egyesült Államok és Ukrajna kormánytisztviselőiből, a magánszektor képviselőiből, tudósokból és a civil társadalom tagjaiból állnak.

Az ukrán mezőgazdaság állapota

Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) szerint Ukrajna a 2020-as és 2021-es termésből mintegy 17 millió tonna búzát exportált, míg az USDA előrejelzése szerint a 2022-23-as termésből származó ukrán export 10 millió tonnára fog csökkenni.

A háború előtt a mezőgazdasági export 27,8 milliárd dollár volt, ami Ukrajna teljes exportjának 41 százalékát tette ki.

Az orosz-ukrán háború jelentősen csökkentette az ukrán kormány bevételeit, valamint a Fekete-tengeren keresztül búzát importáló országok élelmiszerbiztonságát – a napraforgóolaj, a kukorica, a repceolaj és az árpa mellett, amelyek Ukrajna további fő mezőgazdasági exportcikkei.

Ukrajna mezőgazdasági szállítási infrastruktúrája, raktározási infrastruktúrája, műtrágyaipara és munkaereje a háború kitörése óta különböző mértékű károkat és pusztulást szenvedett.

Mivel ezek az ágazatok a mezőgazdasági termelékenység szempontjából ugyanolyan fontosak, az ukrán mezőgazdasági ágazat újjáépítésére irányuló erőfeszítések során különös figyelmet érdemelnek. 

Szállítás

A háború előtt Ukrajna a Fekete-tengeren keresztül exportálta a mezőgazdasági termékeinek 98 százalékát, és a kivitel mintegy fele a szomszédos Odessza, Csornomorszk és Pivdennyi kikötőin keresztül bonyolódott. 2021-ben Ukrajna búzából, kukoricából, árpából és napraforgóolajból átlagosan havonta több mint 4 millió tonnát exportált, a nyári és őszi szállítások pedig meghaladták a 6 millió tonnát. Az ENSZ által közvetített gabonamegállapodás keretében egy hónap alatt több mint 100 hajó kelt át biztonságosan a Fekete-tengeren, mintegy 2 millió tonna mezőgazdasági terméket szállítva a globális importőröknek, ami még mindig csekély mennyiség a háború előttihez képest. Mivel Oroszország továbbra is fenyegeti Ukrajna kikötőit, Ukrajna pedig továbbra is védi partjait egy kétéltű támadástól, a Fekete-tengeren keresztül folyó kereskedelem volumene korlátozott marad, miközben a térségbe tartó hajók biztosításának költségei továbbra is rekord magasak maradnak.

Az ukrán mezőgazdasági export mennyiségének növelése és költségeinek csökkentése alternatív útvonalak meghatározását teszi szükségessé. Románián keresztül történő kivitel és az Adriai-tengeri kikötőkön keresztül történő kivitel két ilyen lehetőséget jelentene, elsősorban a romániai Konstanca, az olaszországi Trieszt és a szlovéniai Koper kikötőin keresztül. 

A háború első öt hónapjában a romániai Konstanca közel 1,5 millió tonna ukrán gabonát kezelt, amely vasúton vagy teherautóval érkezett a kikötőbe közvetlenül Ukrajnából, vagy uszályon keresztül az ukrajnai dunai kikötőkből, Reniből és Izmailból. A romániai Comvex kikötőüzemeltető több mint 4 millió dollárt fektetett be egy további uszályos kirakodó platformba, és a Constanța Port Business Association becslése szerint körülbelül 344 millió dollárra van szüksége ahhoz, hogy növelje a gabona feldolgozási sebességét.

A CMA-CGM francia konténer- és hajózási vállalat javaslatot tett az Adriai szárazföldi híd megoldására, amely az ukrán gabonát Odesszából Szlovákián és Ausztrián keresztül az olaszországi Triesztbe, illetve Magyarországon keresztül a szlovéniai Koperbe szállítaná.

Ugyanilyen fontos az ukrajnai EU-norma szerinti gabonatárolók kapacitásának növelése. Az ukrán méretű gabonaszállító tartályok túl nagyok az európai vasúti peronok számára, ami Ukrajnán kívül problémát jelent. Ezen akadályok lehetséges megoldásai közé tartozik, hogy Ukrajnának támogatást nyújtanak európai méretű gabonaszállító tartálykocsik gyártásához vagy beszerzéséhez.

Tárolás

Amíg Ukrajna szállítási kapacitása nem áll helyre, a mezőgazdasági termelőknek szükségük van a raktározási lehetőségek bővítésére ideiglenes és állandó eszközökkel. Az ukrán kormány szerint Ukrajna háború előtti mezőgazdasági tárolókapacitása 75 millió tonna volt. E kapacitás több mint felének tárolására szolgáló létesítmények a harcok során megrongálódtak vagy megsemmisültek. A 2022-2023-as termés becsült nagyságát figyelembe véve

A Kanadától származó mintegy 40 millió dolláros finanszírozást polietilén gabonazsákok, gabona be- és kirakodó gépek, valamint hosszabb távú moduláris tárolóegységek beszerzésére fordítják, míg Japánból 16 millió dollárt fordítanak hasonló célokra. Ukrajna tárolókapacitásának növelésére az USA Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) 100 millió dollárt vállalt, és további 150 millió dollárt kíván mozgósítani a kezdeményezéshez, amelynek egy része a mezőgazdasági vállalkozásoknak nyújtott szárítási, tárolási és feldolgozási támogatásból áll.

Felismerve Ukrajna gabonatárolási kapacitása bővítésének fontosságát, az ukrán parlament mentesítette a polietilén zsákokat és a kapcsolódó berendezéseket a behozatali vámok alól.

Műtrágya

Az ukrán mezőgazdasági termelők műtrágyával való ellátásának kihívása magában foglalja a beszállítók azonosítását, az Ukrajnába történő szállítás finanszírozását és az ukrán mezőgazdasági termelők hozzáférésének biztosítását.

Oroszország, a műtrágya minden formájának egyik fő szállítója, exportkorlátozást jelentett be ezekre a műtrágyákra, ami gyakorlatilag a globális kínálat közel 15 százalékát megszüntette, és felhajtotta a világpiaci árakat. Fehéroroszország a globális kálium-, kálium-szulfát exportjának egyötödét adja, és a nyugati szankciók, amelyek közvetlenül a fehéroroszországi káliumot célozzák, további nyomást gyakorolnak a globális káliumárakra. Néhány ország a világ legnagyobb kálisó-exportőre, Kanada felé fordul,mint alternatív tápanyagforrás felé. A kálium mellett Ukrajna is új foszfátműtrágya-forrásokat keres, amely többek között Kína, Marokkó, az Egyesült Államok és az Európai Unió egyik fő exportterméke.

Bár Ukrajna elegendő nitrogénműtrágyát termel ahhoz, hogy saját fogyasztásának 75 százalékát fedezze, a megemelkedett energiaárak növelik ennek az inputnak az előállítási költségeit.

A műtrágyák Ukrajnába történő szállítása szintén kihívást jelent a megemelkedett üzemanyagárak és a megnövekedett biztosítási költségek miatt. 

Rövid távon az adományozók, köztük a FAO és az USAID közvetlenül az ukrán gazdáknak biztosítanak műtrágyát. Hosszabb távon Ukrajnának és partnereinek új műtrágyaforrásokat kell biztosítaniuk, különösen a kálium és a foszfát tekintetében.

A globális műtrágyakínálat bővítése nehéz perspektíva; a műtrágyatermelés felfuttatása átlagosan 3-5 évet vesz igénybe ott, ahol az infrastruktúra adott, és a tartalékok rendelkezésre állnak. 

Munkaerő

A háború megváltoztatta az ukrán mezőgazdászok jellegét és igényeit, akiknek akár 20 százaléka is elhagyta a gazdaságokat, hogy részt vegyen a harcokban. Mivel Ukrajna mezőgazdasági exportja a háború előtt elsősorban a fekete-tengeri kikötőkön keresztül áramlott, a közúti és vasúti szállítás terén korlátozott a szakértelme.

Az új szállítási infrastruktúrát üzemeltető technikusoknak új képzésekre és képesítésekre lehet szükségük. Egyes mezőgazdasági termelőknek szintén új képzésre lehet szükségük az új tárolási módokhoz szükséges gépek működtetéséhez, a műtrágyák pontos alkalmazására.

A harcok által közvetlenül érintett helyeken a gazdáknak segítségre van szükségük a földek aknamentesítéséhez és a megsemmisült berendezések pótlásához.

Miközben Ukrajna terveket jelentett be mezőgazdasági ágazatának újjáépítésére, valamint a szövetségesek és a magánszektor beruházásara,

az ukrán mezőgazdasági munkaerő szükségleteinek kielégítése továbbra is elsődleges szempont kell, hogy maradjon.

(Fotó: Pixabay)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tikkadt Szöcske
2022. október 03. 10:03
"Az USA már az ukrajnai beruházásokon gondolkodik." Legalább 2014 óta ezen gondolkodik.
eresgé
2022. október 02. 11:05
nézd szarjankó ha jenki gyarmat lesz akkor te csak egy büdös szolga leszel. Nehogy azt gondold hogy az nehány seggnyaló senki akiket a liberális média ajnároz tényező. Nemnem pont forditva van kisfiam azok azért lihegnek ennyire mert ott nagy kövér nullák márkizaj pajtikái...
BlancoAgilon38
2022. október 02. 10:33
Ja. Utána jobb lesz neked, faszkalap?
Pandaka pygmaea
2022. október 01. 16:22
Végülis ez (volt) az egész értelmetlen háború elnyújtásának (és hát a kirobbantásának is) a szándéka.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!