Mi történik itt? Felszálló ágon a magyar, lecsúszóban a lengyel termékenység

2022. február 11. 16:35

A lengyel statisztikai hivatal adatai szerint 2020-ban 1,378 volt a termékenységi ráta Lengyelországban, ami hazánkban közben már 1,56-ra ugrott.

2022. február 11. 16:35
null

Kijöttek a számok

A varsói államfői palotában rendezett demográfiai kongresszuson a központi statisztikai hivatal (GUS) elnöke, Dominik Rozkrut ismertette a népszámlálás adatait, kiemelve, hogy jelentős változások észlelhetők a lakosság kor szerinti összetételében. A 18 éven aluliak aránya 18,7 százalékról 18,2 százalékra csökkent, a munkavállalási korban (18-59 év a nők, 18-64 év a férfiak esetében) lévők csoportjának részesedése pedig tíz év alatt 64,4 százalékról 60 százalékra zsugorodott.

Ezzel szemben az idősebb, 60, illetve 65 év feletti korosztály a lakosság 21,8 százalékát teszi ki, amely csaknem 5 százalékos növekedést jelent az előző népszámláláshoz képest. Ez azt jelenti, hogy egy évtized alatt több mint 1,8 millió emberrel bővült az idősebbek csoportja, és a lakosok több mint egyötöde a 60 év felettiek közé tartozik.

Családpolitikával akarják megmenteni a nemzetet

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a kongresszuson kulcsfontosságúnak nevezte kormánya népesedési politikáját. Hangsúlyozta, hogy Lengyelországnak a közeli jövőben meg kell oldania az olyan problémákat, mint amilyen a kivándorlás és a társadalom elöregedése.

Ebben az összefüggésben bizonyos fordulatnak nevezte kormánya családpolitikáját, ezen belül az 500 plusz elnevezésű nagyszabású családtámogató programot, és reményének adott hangot, hogy ez gyümölcsözni fog a jövőben.

A demográfiai összeomlás küszöbén

Lengyelország népessége soha nem látott mértékben csökken, miközben a járványsújtotta statisztikákon a lezárások által remélt baby boom sem látszik meg. A második világháború óta nem látott mértékben fogy Közép-Európa legnagyobb országa, amelynek népessége 2100-ra nagyjából a felére csökkenhet, írta a Mandiner elemzésében Heincz Barnabás. A nagyobb lengyel városokban már a nők többsége 30 év felett vállalja az első gyermeket. 

A fenti hatásoknak köszönhetően – magas halálozás, járványhelyzet, lezárások, bizonytalanság, kitolódó gyermekvállalási korhatár – a reprodukciós arányszám Lengyelországban 1,4 alá csökkent, ami beleillik az évek óta tartó tendenciába, a koronavírus-járvány azonban egyértelműen súlyosbít az amúgy sem rózsás lengyel demográfiai kilátásokon, írta a Mandiner.

(MTI, Makronóm, Mandiner)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csapláros
2022. július 10. 11:23
Magyarországra nézve ezek szép adatok, azonban a szociológusok, demográfusok dolga lenne a magyarországi adatok mélyebb elemzése, mondjuk annak a kimutatása, hogy mennyiben is játszik ebben közre az ország szegényebb néprétegeinek köztük, rasszizmus ide vagy oda, a cigányság körében tapasztalható termékenységi alakulás, amely a hipotézis szerint a jólétük, illetve a megélhetésük nagyobb lehetőségeivel együtt náluk is valamelyest csökkenhetett, de még mindig meghaladja a társadalom többi tétegéét.
savrena
2022. március 26. 13:03
Az egyik dolog, hogy Lengyelországban most divik az a női szingli elet, ami Magyarországon mar a kétezres évek elején megvolt. Ott az ország konzervatívabb és erősebb volt az egyház hatása is. A másik dolog prózaibb. Ott kevesebb a cigány.
budapesti
2022. február 13. 11:48
Kevés adatunk van, de azok alapján inkább úgy tűnik, hogy a cigányság körében legalábbis 2017-ig nem növekedett, hanem lassan csökkent a termékenység - amely persze jóval magasabb a magyar átlagnál. Úgy tűnik, hogy a termékenység növekedése, legalábbis 2017-ig, főként a falvakban és kisvárosokban élő, és nagy többségében nem cigány származású fiatalok plusz gyermekvállalását jelentette. A lengyel 500 plusznak is lehetett jó hatása. Csakhogy azt már kicsit régebben vezették be. Az újabb pozitív családpolitikai intézkedéscsomagok Magyarországon - CSOK bővítgetése, babaváró hitel és hasonlók - tovább tudták növelni a magyar termékenységet. Ilyen jelentős újabb csomagok pedig Lengyelországban az utóbbi években (tudtommal) már nem voltak. Ha elmúlik a járvány (amit mindannyian remélünk), akkor még tovább nőhet a termékenység Magyarországon. De még ezzel is messze maradunk a kívánatos szinttől. További intézkedésekre is szükség lenne. Szerintem az 500 pluszhoz hasonló intézkedés nálunk is megfontolandó, valamint Benda Józsefnek a HISZÜK programja is. Lásd itt: https://plusz1baba.hu/megoldasok/gyors-beavatkozasi-terv/hivatasos-szulok-program Ez utóbbiak nem zárják ki egymást, mindkettőre szükség lenne.
fatman
2022. február 12. 22:04
Hát, azt hittem, a lengyelek jobban állnak nálunk... Megnéznék egy 30 éves idősort is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!