Visszatessékelné a fővárosba a kiköltöző tömegeket Karácsony várostervezője

2021. október 21. 18:20

Vissza akarja terelni a kiköltöző magyarokat Budapestre Balogh Samu, Karácsony várostervezője.

2021. október 21. 18:20
null

Drámai számok látszanak a statisztikai hivatal migrációs jelentéséből. Budapestről tavaly több, mint 84 ezer ember költözött el, a fővárosba máshonnan beköltözőkkel együtt is 16 ezerrel csökkent a város lakossága - ez olyan, mintha Soroksár, Budapest XXIII. kerülete lakosságának 70%-a tűnt volna el a városból” – írja Balogh a Facebookon, hozzátéve, hogy „a kiköltözők közel fele, 38 ezer fő nem ment messzire, Pest megyében talált új otthont. A kiköltözés önmagában nem jelentene gondot, de az agglomeráció hízása sajátos folyamat: a kiköltözők túlnyomó többsége továbbra is Budapestre jár dolgozni, tanulni, a főváros szolgáltatásait veszik igénybe, hiszen az agglomerációs települések nincsenek felkészülve ekkora roham kiszolgálására.”

Balog úgy véli, hogy „a kiköltözési folyamat társadalmi szinten mindenkinek okoz problémákat: a környező településeken úgy nő a zsúfoltság, hogy a városok nincsenek felkészülve ennek kezelésére, a Budapestre irányuló ingázás egyre több szmogot és torlódást jelent a Budapesten élőknek, miközben az ingázók is egyre nehezebben közlekednek nap mint nap. Ez a folyamat nem magától történik, hiszen a kormány lakáspolitikája fűti az agglomerációs kiköltözést, ráadásul az elmúlt évtized autó- és betonpárti városfejlesztése sem tette vonzóbbá Budapestet. Az elővárosi vasútfejlesztés fontos, de önmagában csak szépségtapasz a kiköltözés problémájára. Még a kormány is azzal számol, hogy a vasútfejlesztés csak kiszolgálja a kiköltözők igényét, és valójában több ezer milliárd forint elköltése után is csak több ingázó autó jár majd Budapestre, mint most.”

Balogh szerint a feladat nem kiszolgálni ezt a folyamatot, hanem megállítani és megfordítani. „Erről szól Budapest városfejlesztési stratégiája, az Otthon Budapesten. A célja az, hogy széles körben megfizethető lakhatás biztosításával, valamint a város élhetőségének növelésével, tiszta levegővel, több zölddel csábítsuk az embereket Budapestre. Csak és kizárólag a kiköltözési hullám megállításával kezelhető az az egyre nagyobb válság, amit mindannyian érzékelünk dugók, szmog, kevesebb zöld és balesetek formájában” – zárja gondolatait a várostervező aktivista, aki szerint véletlenül sem enyhítheti a problémákat, ha az emberek kiköltöznek a városból és egy jelentős részük otthonról dolgozik, vagy már csak alkalmanként jár a fővárosba. Nem említi az agglomerációs települések gazdaságainak fejlesztését, az agglomeráció megtartó erejét sem, amit szintén érdemes lehet javítani a valódi, hosszú távú megoldás érdekében.

Makronóm vélemény

Kérdéses, hogy miért kellene a magyar emberek mozgását a főváros felé irányítani. Divatos zöld magyarázat lehet erre, hogy a városban élő ember környezetterhelése alacsonyabb, hiszen sok jó (zöld) ember kis helyen fér el igazán, legalábbis itt nem használnak például autókat a munkába járásra, de nem is fűtenek fatüzeléssel és így tovább, emellett számos infrastrukturális költséget meg lehet spórolni társadalmi szinten is, ha az emberek egy térbeli helyen koncentrálódnak. 

A másik magyarázat az lehet, hogy a baloldali politika újra kívánja termelni az urbánus, liberális társadalmi közeget, gazdasági erejét pedig növelni kívánja azzal, hogy a népességből és az azzal járó erőforrásokból még többet vonzana magához. 

Kérdéses, hogy miért kellene a magyar emberek mozgását a főváros felé irányítani. Divatos zöld magyarázat lehet erre, hogy a városban élő ember környezetterhelése alacsonyabb, hiszen sok jó (zöld) ember kis helyen fér el igazán, legalábbis itt nem használnak például autókat a munkába járásra, de nem is fűtenek fatüzeléssel és így tovább, emellett számos infrastrukturális költséget meg lehet spórolni társadalmi szinten is, ha az emberek egy térbeli helyen koncentrálódnak.  A másik magyarázat az lehet, hogy a baloldali politika újra kívánja termelni az urbánus, liberális társadalmi közeget, gazdasági erejét pedig növelni kívánja azzal, hogy a népességből és az azzal járó erőforrásokból még többet vonzana magához. 

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kofidisz Fapadopulosz visszatért
2022. január 21. 22:15
"Harmadik magyarázat: az Agenda 2030 része, hogy píszín kizöldített betondzsungelekbe tereljék a népet, mert ha egykupacban vannak, sokkal könnyebb őket kontrollálni." Úgy tudom Kínában, ami ugye kommunista-kapitalista diktatúra és az eljövendő egyvilágrend mintaországa, külön program van kidolgozva a vidéki lakosság nagyvárosokba kényszerítésére. Persze ez nem újdonság, a komcsiknak mindig is gyűlöletes volt a "magatartó" ember.
Giszdúr
2022. január 21. 22:14
Valamelyik német tartományban már benne is volt a zöldek választási programjában, hogy mivel a családi házak túl sok helyet vesznek el (a szélerőművektől), ezért elő kell mozdítani, hogy az emberek nagyobb társasházakba költözzenek...
Valodi
2021. november 05. 22:08
.... höhöhö ... fujjjjj, te rohatt Ángyánista! Min. 300 ezer elhagyott vidéki porta van, Te azt akarnád reaktiválni? Hogy újra legyen önálló életre képes, politika-és gázárfüggetlen rohattkulák Magyarországon? Le veled!
Dicsértessék
2021. október 26. 21:03
Budapesten még mindig túl sokan laknak. Nem visszaköltözés kell, hanem még inkább elköltöztetni az embereket úgy, hogy ne az agglomerációba költözzenek, hanem máshová. Néhany ötlet, hogy az állam ezt hogyan segítse: 1. Érdemi tamogatás a Budapestről kiköltöző cégek részére. Adókedvezmény, fejlesztési források, támogatás a munkaerőnek. 2. Lakhatási lehetőségek teremtése vidéken - állami építésü telepek, lsd. Ocsai devizahiteles telep. 3. Egyes állami intézmények vidékre költöztetése. Pl. egyetemek társadalomtudományi karai menjenek Balmazujvárosba. 4. Lakótelep rehabilitáció: egyes, a városközponthoz közelebb eső vagy értelmetlen elhelyezkedésű lakótelepek elbontása: Gazdagrét, Zugló, Kőbánya, stb. Ezek helyére közpark. 5. Változtatási és parcellázási tilalom Budapestre és Pest megye nagy részére 6. Egyes régi, leromlott állapotú városrészek végleges felszámolása. Józsefváros, Zsidó-negyed, stb. Helyére közpark. 7. Új adminisztratív főváros építése az állam szamára. Budapest lakosságanak 1 millió alá, az agglomerácioval 2 millio fő alá kell csökkenie.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!