Elismerték: a Brüsszel által erőltetett megszorítósdi meghosszabbíthatta a 2008-as világválságot

2021. október 01. 23:59

Paolo Gentiloni volt olasz miniszterelnök, egyúttal az Európai Unió gazdaságpolitikáért felelős biztosa, még szeptemberi dublini látogatása előtt nyilatkozott a The Irish Times lapnak, többek között rámutatva a neoliberális válságkezelő gazdaságpolitika, azaz a megszorítások kudarcára és arra, hogy a hasonló politikákat a jövőben is el kell kerülni.

2021. október 01. 23:59
null

Teljesen tévesnek ítélte meg Paolo Gentiloni a 2008-as válság kapcsán bevezetett megszorító intézkedéseket, amelyeknek főleg a dél-európai államok voltak legnagyobb áldozatai. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) már 2013-ban is beismerte, hogy e válságkezelési módszer több kárt okozott, mint hasznot Görögország számára, ennek ellenére két évvel később újabb „megmentő csomag” és további megszorítások érkeztek a dél-európai államba.

A volt olasz miniszterelnök a The Irish Times lapnak nyilatkozva többek között elárulta, hogy a neoliberális válságkezelési gazdaságpolitika – amely adóemeléseket és bércsökkentéseket tartalmazott – tovább húzta a recessziót, így a válság kirobbanása után további hét-nyolc évig kellett a negatív utóhatásokkal küzdeni.

A közgazdász kiemelte, hogy fontos lenne elkerülni ennek a megközelítésnek a megismétlését, amelynek eredményeképpen az állami beruházások egy évtizeddel ezelőtt szinte nullára süllyedtek az Európai Unióban. Hozzátette, hogy a jövő kihívásaina, például a klímaváltozásnak a leküzdése érdekében az állami beruházások ösztönzése rendkívül fontos lesz.

Az ír lap szerint Gentiloni megjegyzései az EU gazdaságpolitikai szemléletváltását tükrözik, ennek a jelenlegi válságkezelés alatt is tanúi lehettünk. 

Tegyük hozzá: Magyarország Európában elsőként utasította el a nemzetközi szervezetek, köztük Brüsszel által kényszerített megszorítási politikát 2010 után, azonban akkor még komoly kritikákat kapott ezért. A koronaválságban azonban már az egykori magyar álláspont vált az általánosan elfogadott stratégiává. Meglepő ugyanakkor, hogy a gazdasági szakterület nemzetközi vezetőiként feltűnni kívánó

Nemzetközi Valutaalap illetve Brüsszel a 2008-as válságra nem csupán téves vagy kevésbé jó, hanem kimondottan a válságot súlyosbító választ adott.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2021. október 04. 09:40
Mindenért mossák kezeiket. Aki nem élte túl az úgy járt.
Lombi
2021. október 04. 09:36
Pedig kaptunk a fejünkre rendesen, amikor ezt orbánék elmondták, ennek ellenszegültek, és másképpen csinálták.... Akkor kik a szakemberek?
Nehidd El
2021. október 04. 09:35
"Tegyük hozzá: Magyarország Európában elsőként utasította el a nemzetközi szervezetek, köztük Brüsszel által kényszerített megszorítási politikát 2010 után" Ehhez meg azt tegyük hozzá, hogy 2009-ban elsőként ugrottunk szervilisen, hogy adaptálhassuk a követeléseiket.
Rocktoberi
2021. október 04. 09:16
Nem értettünk hozzá.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!