Egy új eszköz segít kiszűrni a koraszülés kockázatát

2021. június 03. 21:36

A Sheffieldi Egyetemen végzett elektromos impedancia-spektroszkópiával (EIS) végzett kutatások új diagnosztikai eszköz kifejlesztését eredményezték, ami jelentősen javítja a koraszülés valószínűségének előrejelezhetőségét. A technológiát az EveryBaby, mely egy dél-korai befektetők által támogatott brit cég, forgalmazza mostantól.

2021. június 03. 21:36
null

A koraszülések egy része megelőzhetővé válhat

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint évente 15 millió csecsemő születik idő előtt, ami például 2015-ben 1 millió halálesetet okozott a világban, és így ez a vezető halálozási ok az 5 évnél fiatalabb gyermekek esetében. De azok a koraszülöttek is, akik életben maradnak, gyakran súlyos, akár egész életen át tartó fogyatékossággal, például tanulási zavarokkal, látás- vagy halláskárosodással élik le az életüket. 

A csecsemők több mint 10 százaléka koraszülött, és ez az arány sajnos növekszik

A koraszülés valószínűségének felmérésére szolgáló jelenlegi módszerek, mint például a transzvaginális ultrahang, meglehetősen drágák és a pontosságuk is korlátozott. Az EveryBaby által forgalmazott, hordozható és megfizethető eszköz sokkal nagyobb hatékonysággal képes jelezni a koraszülés veszélyét. Az alacsony ár ráadásul hatalmas lehetőséget kínál a szegényebb országok számára, ahol általában magasabb a korszülés kockázata, illetve ezeken a helyeken jelentős problémát okoz a drága diagnosztikai eszközök hiánya. Az EveryBaby terméke már a terhesség 18. és 20. hetében képes vizsgálni a koraszülés kockázatát. Ez éppen az a kritikus szakasz a klinikusok számára, amikor még képesek hatékony lépéseket tenni a koraszülés veszélyének elhárítása érdekében. 

Pontos és megfizethető

Az EveryBaby egy olyan új technológiát alkalmaz a méhnyakszövet összetételének és szerkezeti változásainak kimutatására, mely magában foglalja az impedancia-spektroszkópia módszerét. Ugyanis egy 449 várandós nővel végzett kutatás kimutatta, hogy ez a módszer rendkívül hatékonyan képes előre jelezni a spontán koraszülés kockázatát. Dilly O’Anumba, a Sheffieldi Egyetem professzora, és csapata több mint négy éven át kutatta a méhnyak elektromos impedancia spektroszkópiájának lehetőségeit annak érdekében, hogy javítsák a pontosságát a koraszülések szűrésének. 

Az egyetem és az EveryBaby együttműködése mostanra kézzelfogható és hatékony termékké fejlődött. Az általuk alkalmazott úttörő technológia pedig lehetővé teszi az egészségügyi szakemberek számára, hogy drasztikusan csökkentsék a koraszülöttek számát az Egyesült Királyságban és szerte a világon. 

A cikk szerzője Papp Helga.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!