A digitális gazdaság a járvány utáni helyreállítás motorja

2021. június 21. 22:20

A digitalizáció és az információs technológiák gyors növekedése miatt, a digitális gazdaság hozzájárult a tranzakciós költségek, az akadályok és az ipari súrlódások csökkentéséhez, ugyanakkor a világgazdaság termelési kapacitását is hatékonyan javította a világjárvány utáni időszakban. Erre a következtetésre jutottak a szakértők az idei év májusában megtartott Tsinghua PBCSF Globális Pénzügyi Fórum plenáris ülésén.

2021. június 21. 22:20
null

A „Digitális közgazdaságtan, amely elősegíti a globális gazdasági fellendülést” témájú ülésen döntéshozók, közgazdászok és ipari vezetők vettek részt a világ minden tájáról. A jelenlévők összefogtak, hogy megvitassák a különböző vállalatok kilátásait a digitális átalakítással kapcsolatban, valamint, hogy a fintech milyen szerepet fog játszani ebben a folyamatban.

Alice Law Shing-mui, a hongkongi különleges közigazgatási régió kötelező biztosítási alaprendszereinek elnökhelyettese és ügyvezető igazgatója kiemelte a digitális gazdaság fejlesztésének fontosságát, ami elősegíti az egészségesebb globális gazdasági fellendülést.

Megjegyezte, hogy miközben a világjárvány utáni gazdaság befogadóbbá kíván válni, a kormányzati szerveknek és a központi bankoknak meg kell teremteniük a szilárd társadalmi keretet, amely a fintech vállalatok innovációján alapul. Ez remélhetőleg a jövőben a reálgazdaságot rugalmasabbá teszi a potenciálisan nagyobb válságokkal szemben.

Tekintettel a jelenlegi digitális megosztottságra, Law szorgalmazta, hogy nagyobb támogatást nyújtsanak a kis- és középvállalkozásoknak (kkv-k) annak érdekében, hogy könnyű hozzáférést biztosítsanak számukra a logisztika, az energiaügy, a finanszírozás, a fizetés és a biztosítás területén.

Zhang Xiaoyan dékán Xinyua professzor a Tsinghua Egyetemről hasonló nézetek vall. Chongqing Dazu kerületében, a digitális gazdaság ökoszisztémájának bevezetésével kapcsolatban, Zhang úgy vélte, hogy a kormány infrastrukturális erőfeszítései elősegítik a rendezett és egészséges működési környezet, valamint a hatékony felügyelet megteremtését.

Zhang szerint manapság a digitális gazdaság kiegyensúlyozatlan fejlődéssel néz szembe, olyan problémák miatt, mint az alulfejlett adatmegosztó rendszerek, az esetleges adatszivárgás, az adatokkal való visszaélések és az adatbiztonsági kiskapuk.

Zhang ezért több technológiai támogatást kért a fintech cégektől a minőségi szolgáltatások és a biztonság javítása érdekében. Javasolta, hogy a kormány újítsa meg a digitális szolgáltatási modelleket és alakítsa ki a megfelelő infrastruktúrát, valamint a vállalkozások vezessenek be új üzleti modelleket a digitális átalakulásuk megkönnyítése érdekében.

„Kellő rugalmassággal kell rendelkeznünk ahhoz, hogy válaszoljunk a jövőbeli kihívásokra, és nemzetközi együttműködést hajtsunk végre olyan területeken, mint az adatfelügyelet és az adatszabályok” – jegyezte meg Santiago Fernández de Lis, a BBVA Research, a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) kutatóintézet pénzügyi rendszereinek és szabályozásának vezetője.

Továbbá sürgette a határokon átnyúló adatáramlás globális minimumszabályának bevezetését. Véleménye szerint a globális együttműködésnek a tisztességes versenyre kell összpontosítania a digitális piacon, valamint a felhőalapú számítástechnika és az adatbiztonság helyes használatára.

Ösztönözte valamennyi ország felügyeleti szerveit az adatvédelem, a pénzmosás elleni küzdelem, a kiberbiztonság és a pénzügyek területén, a központi bankok részvételét. „Az állami döntéshozó részlegek és a magáncégek együtt tudnak működni ilyen fontos kérdések megvitatásában” – hangsúlyozta.

Ez új követelményeket támasztott a technológiai cégek vállalati és társadalmi felelősségével szemben. Ye Wei, az 58 Digital Technology vezérigazgatója úgy vélte, hogy ebben az ágazatban a vállalatoknak tisztában kell lenniük a nagyobb gazdaság kontextusában játszott szerepükkel és erős társadalmi felelősségtudattal kell rendelkezniük. Sürgette ezeket a vállalatokat, hogy tegyenek további hozzájárulást és csatlakozzanak a digitális infrastruktúra országos kiépítéséhez.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!