Kína győzedelmeskedik az Egyesült Államok elleni szimulációs háborúban

2021. április 10. 22:42

Az amerikai légierő által kezdeményezett szimulációs háború egy biológiai fegyverrel kezdődött, majd az amerikai hadihajókat ért rakétaesővel tetőzött. Tavaly ősszel, ugyanebben az időben igazi kínai repülőgépek léptek át a Tajvani-szoros felett, miközben szimulált támadásokat hajtottak végre a sziget ellen.

2021. április 10. 22:42
null

A világjárvány Kína előrehaladásának és az Egyesült Államok lemaradásának tendenciáját csak még jobban megerősítette. A Külkapcsolatokért felelős Tanács (Council on Foreign Relations) szerint a tajvani terület puskaporos hordóvá válhat egy esetleges Kína és Egyesült Államok közötti háborúban.

A Biden-kormány egy új, Pentagon munkacsoport létrejöttét jelentette be, Lloyd Austin védelmi miniszter vezetésével, hogy felülvizsgálják védelmi politikájukat Kínával szemben. Ez azért is fontos, mert S. Clinton Hinote altábornagy elmondása szerint Kína jelenlegi három háborús tervéből kettő a tajvani forgatókönyv köré épül.

„Az évek során valahányszor a tajvani forgatókönyvet szimuláltuk, csapatunk elsöprő vereséget szenvedett, hiszen egy ilyen szcenárióban az idő a legfontosabb fegyverünk, képességei miatt pedig Kínának több van belőle”

– mondta David Ochmanek, a RAND Corporation vezető elemzője és a haderő fejlesztésének korábbi titkárhelyettese.

Azt is elmondta, hogy az ilyen vereségek bár jó tudásnövelő eszköznek bizonyulnak, jelenleg az amerikai hadsereg nem tud lépést tartani Kína fejlődésével.A helyzetet az is megnehezíti, hogy míg a Pentagon figyelme az elmúlt két évtizedben az Afganisztán és Irak területén zajló konfliktusokra szegeződött Kína fejleszteni tudta stratégiáját, kizárólag a tajvani hegemóniára koncentrálva.

Ochmanek szerint, Kína egyre harciasabb viselkedésében nyilvánul meg, például a tajvani légtér egyre gyakoribb megsértése vagy a dél-kínához közeli szomszédos országok megfélemlítése. Hszi Csin-ping megjelenése óta drasztikusan megnőttek az ilyen típusú provokációk is az elmúlt évtizedhez képest. 

A legutóbbi szimulációban a Pentagon Kék csapata olyan katonai koncepciók tesztelését hajtotta végre, melyben a csapat védekező magatartást és szétszórtabb elhelyezkedést alkalmazott. Kiemelt figyelmet fordítottak a felderítési és megfigyelési rendszerre a döntéshozók segítésében, valamint egy hatékonyabb ellenőrzési rendszerre, mely összehangolja a szétszórtan elhelyezkedett csapatokat.

A szimuláció arra is rámutatott, hogy bár elkezdték megérteni, hogy mekkora katonai erő szükséges a nemzetvédelmi stratégia megvalósításához, az az erő nem az, amit jelenleg építenek.

A cikk szerzője Pál Fanni
 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
august
2021. április 12. 19:39
Éppen a héten olvastam egy cikket, hogy Amerika 7 -azaz hét darab kínai szuperszámítógépes céget tett tiltólistára. --- Valahogy az az érzés az embernek, hogy a fejlődésük megállíthatatlan. Ezek szerint tudják is használni a szuperszámítógépeket.
matykox
2021. április 11. 14:10
Viszont a Szerző (Pál Fanni) figyelmébe ajánlhatjuk az egyedi kinai megoldást, a lépegető repülőgépeket. Valóban érdekes fegyverzet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!