Ön szerint a kvantumfölény kifejezés rasszista?

2021. március 31. 01:14

Egy nemrégiben megjelent tudományos cikk arra szólítja fel a fizikusokat, hogy hagyják el a kvantumfölény elnevezésű kifejezést, mert az kényelmetlenül emlékeztethet bárkit a fehér felsőbbrendűségre.

2021. március 31. 01:14
null

„A fizikusoknak körültekintőbben kell megnevezniük a dolgokat” című tudományos cikkében Ian Durham fizika professzor (St. Anselm Főiskola), Daniel Garisto szabadúszó újságíró, és Karoline Wiesner matematika professzor (Bristoli Egyetem) egyetértenek abban, hogy maga a kifejezés nem rasszista, de mégis úgy gondolják, hogy meg kell változtatni, hogy elkerüljék az esetleges sérüléseket.

A kifejezést John Preskill 2012-ben hozta létre annak leírására, hogy a kvantum számítógépek, hogyan tudnak feladatokat végrehajtani, melyek a szuperszámítógépeknek is évekbe telik. A kvantumszámítás során a kvantumfelsőség vagy a kvantumelőny célja annak bemutatása, hogy egy programozható kvantumeszköz képes megoldani egy olyan problémát, amelyet egyetlen klasszikus számítógép sem képes orvosolni bármilyen megvalósítható idő alatt (függetlenül a probléma hasznosságától).

A szerzők azt szorgalmazzák, hogy a „kvantumfölényt” cseréljék le a „kvantum elsőbbségre”.

A cikk elmagyarázza, hogy a kifejezés egyértelműen semmilyen faji megkülönböztető jelzést nem rejt magában, de mégis veszélyes lehetőségeket rejt és támadható ebben a formában. Az érveket több más példán keresztül sorakoztatja fel, mint például bírói fölény.

A felsőbbrendűség szó – amelynek jelentése "nagyobb hatalma, tekintélye vagy státusza van, mint bárki másnak" – szorosan kapcsolódik a „fehér felsőbbrendűséghez". Ez nem feltételezés, ez tény. A Kortárs Amerikai Angol Corpus szerint a fehér felsőbbrendűség 15-ször gyakoribb, mint a következő leggyakrabban használt kétszavas kifejezés, a bírói fölény.

Mivel az „igazságszolgáltatási fölény” még gyakoribb, mint a „kvantumfölény”, úgy tűnik, ugyanaz az érv szól az elhagyása mellett.
A szerzők szerint nem elhanyagolható tény a kifejezés kontextusa, mely a történelmileg fehér, férfiak által uralt tudományra mutathat rá. A kvantumfölény szó megváltoztatása egy gesztus, mely a kifejezőbb nyelvhasználatra mutat rá és az alapvető tiszteletadás jele. 

A cserét ösztönző javaslat nem először hangzik el. A Nature 2019-es levelében szintén arról értekezik, hogy a kvantumfölény használata erőszakot, neokolanializmust és rasszizmust közvetít. 

Az ilyen és ehhez hasonló változtatásoknál mindig felmerül a kérdés, hogy vajon nem ezekkel a túlóvatoskodó intézkedésekkel gerjesztjük-e tovább a rasszizmus folyton szunnyadó lángjait. A cikkel egyet nem értők azt mondják, hogy a valódi rasszizmus ellen úgy tud tenni a tudományos élet, ha minél több nációból érkező diákot vesz fel egyetemeire és a betöltendő pozíciókra. 

A cikk szerzője: Szalga Bogi
 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DE JÓ
2021. május 02. 01:24
Ugyan, mitől tudományos ez a cikk? Ez egy Ignobel-díjjas baromság, az elmebetegség közvetlen tárgyi bizonyítéka. Az egyetemi buborékon kívüli világban a mindenben sértést látókat, a mindentől rettegőket paranoidnak nevezik, és kezelik őket. Szét kellene már csapni az egyetemeken, mert lassan a tudás fellegvárai helyett az idiotizmus és a szellemi mérgezés fellegvárai lesznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!