A maszkok páratartalma csökkentheti a Covid-19 súlyosságát

2021. február 22. 21:36

A Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) kutatói új bizonyítékkal léptek elő a maszkviselés előnyeivel kapcsolatban. A maszk alatt képződött páratartalom segíthet legyőzni a légzőszervi betegségeket, így a koronavírust is.

2021. február 22. 21:36
null

Az NIH Nemzeti Cukor-, Emésztőrendszeri és Vesebetegségek Intézetének (NIDDK) kutatói által vezetett tanulmány alapján megállapítható, hogy a maszkok jelentősen megnövelik a belégzett levegő nedvességtartalmát. Úgy gondolják, a magasabb páratartalmú levegő segíthet megmagyarázni, hogy a maszkok viselése hogyan kapcsolódhat a betegség kevésbé súlyos lefolyásához a SARS-CoV-2-vel fertőzött emberek esetében. 

A Biophysical Journal nevű folyóiratban megjelent tanulmány szerint a légzőszervek hidratálása erősíti az immunrendszert.

„Kimutatható, hogy a magas páratartalom enyhíti az influenza súlyosságát és hasonló mechanizmus révén alkalmazható lehet a Covid-19-re is” – mondta Adriaan Bax, a tanulmány vezető szerzője. 

A magas páratartalom korlátozhatja a vírus tüdőre való terjedését azáltal, hogy elősegíti a mucociliáris clearance (a pulmonális védekezés alapvető mechanizmusa) működését és eltávolítja a nyákot a tüdőről. A magas páratartalom ezen kívűl erősítheti az immunrendszert olyan speciális fehérjék, interferonok termelésével is, melyek küzdenek a vírus ellen. Kimutatták, hogy az alacsony páratartalom mind a védekező mechanizmust, mind az interferon választ is rontja. Ez lehet az egyik oka annak, hogy hideg időben hajlamosabbak vagyunk a légúti fertőzésekre. 

A tanulmány négy általános típusú maszkot tesztelt: egy N95-ös maszkot, egy háromrétegű eldobható sebészeti, egy kétrétegű pamut-poliészter és egy vastag pamut maszkot. A páratartalom szintjét egy önkéntes segítségével mérték, aki egy lezárt acélládába fújta ki levegőt. Amikor az illető nem viselt maszkot, a kilélegzett levegő vízgőze megtöltötte a dobozt, ami a páratartalom gyors növekedéséhez vezetett. Amikor az illető maszkot viselt, a dobozban felhalmozódó nedvesség jelentősen csökkent, mivel a vízgőz nagy része a maszkban maradt és újra belélegzésre került 

A méréseket különböző hőmérsékleteken végezték, 8-36 Celsius fok között. Az eredmények azt mutatták, hogy a négy maszk változó mértékben növelte a beszívott levegő páratartalmát. Alacsony hőmérsékleten az összes maszk párásító hatása megnőtt, de a vastag pamut maszk minden hőmérsékletnél vezetett a páratartalom növelésében.

„A megnövekedett páratartalom a legtöbb maszkot viselő ember számára eddig is érezhető volt, azonban nem realizálták, hogy ez a páratartalom jó is lehet számukra” – jelentetti ki doktor Bax. 

A kutatók azt nem vizsgálták, hogy melyik maszk a leghatékonyabb a vírus belégzése és továbbadása ellen. Azonban a vezető szerző és munkatársai korábbi tanulmányai azt mutatták, hogy bármelyik szövet maszk képes akár ezernyi nyálcsepp blokkolására is, amelyek beszéd útján kerülnek a levegőbe és több percen át ott is maradhatnak. 

„Még akkor is, ha világszerte egyre többen kapják meg az oltást, nagyon ébernek kell lennünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a koronavírus-járvány terjedését. Ez a kutatás alátámasztja a maszkok viselésének fontosságát, mivel egy egyszerű, ám hatékony módszer a körülöttünk elő emberek védelmére, különösen az ilyen téli hónapokban, amikor fokozódik érzékenységünk az ilyen típusú vírusokra” – nyilatkozta Dr. Griffin P. Rodgers, az NIDDK igazgatója.

A cikk szerzője: Pál Fanni
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zara
2021. február 23. 03:00
hogy ez mekkora bullshit.... 'erősítheti' 'alkalmazható lehet a Covid-19-re is' vagyis fogalmunk sincs, de azért fizetnek h ezt feltételezzük... empirikus adat lásd brazilia azt mutatja h a pára nem segit...a többi feltételezés... 'újra belélegzésre került ' hát az kurvára egészséges h a kilélegzett levegő egy részét belélegzed... ne zavarjon senkit h minden valós tanulmány azt mutatja h a maszk használata nem ér semmit... In our systematic review, we identified 10 RCTs that reported estimates of the effectiveness of face masks in reducing laboratory-confirmed influenza virus infections in the community from literature published during 1946–July 27, 2018. In pooled analysis, we found no significant reduction in influenza transmission with the use of face masks (RR 0.78, 95% CI 0.51–1.20; I2 = 30%, p = 0.25) https://wwwnc.cdc.gov/eid/arti..
night watch
2021. február 22. 23:42
Ha ez igaz, akkor a magas páratartalmú vidékeken, pl. trópusi tengerek közelében kevésbé súlyos a Covid lefolyása?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!