Kína már 2021-re utolérheti saját magát

2020. szeptember 30. 19:22

Jim O’Neill brit közgazdász a CNBC-nek adott interjújában elmondta, hogy Kína jó úton halad és gazdasága hamarosan visszatérhet a vírus előtti szintre.

2020. szeptember 30. 19:22
null
Takács Zsolt

A Goldman Sachs volt közgazdásza a fogyasztói kiadásokra hivatkozva gondolja azt, hogy Kína gyorsan talpa állhat a korona-válságból. Éves bázison 0,5 százalékkal nőtt ugyanis a kiskereskedelmi forgalom augusztusban, idén előszőr mértek növekedést az országban ebben a mutatóban.

O’Neill szerint a kínai GDP 2020-ban növekedéssel zárulhat és

2021-ben már a veszteségeket is behozhatja az ország gazdasága.

Az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) szerint is jobban teljesít a kínai gazdaság, mint a világ más gazdaságai.

Kína GDP-je 3,2 százalékkal nőtt a második negyedévben, amely sokkal magasabb, mint amire a szakértők számítottak. O’Neill a BRICS-országokat kutatta a Goldmannél töltött évei alatt és arra számít, hogy ezen országok gazdasági jelentősége drasztikusan nőni fog a következő évtizedekben. Kína és India gazdasága tényleg exponenciálisan nőtt, de

Oroszország és Brazília még nem győzte meg a globális piacot,

rengeteg befektető fordult el ezen országoktól.

Indiában, Brazíliában és Oroszországban ráadásul rengeteg koronavírus fertőzött van. Kínán kívül a BRICS tagállamok GDP-je csökkent is a vírus megjelenése óta. India GDP-je 23,9 százalékkal, az orosz gazdaság 8,5 százalékkal, míg a brazil 9,7 százalékkal esett vissza.

A szakértő szerint az előbb említett országok gazdasága is V-alakban fog fellendülni a negyedik negyedévben. Mindhárom országban a víruson felül nagy strukturális hibák vannak – tette hozzá a közgazdász, aki szerint Kína lesz a globális GDP húzóereje.

(Borítókép: MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!