A legtöbb hetedikes továbbra is diplomát szeretne

2019. október 29. 09:52

A pályaválasztás előtt álló hetedik osztályos általános iskolások több mint harmada szeretne diplomát, és tízből hét diák számára az egyik legfontosabb szempont jövőbeli munkájával kapcsolatban, hogy sok pénzt keressen – derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) legfrissebb kutatásából.

2019. október 29. 09:52
null

A GVI 9239 nappalis, hetedikes továbbtanulással és szakmaválasztással összefüggő terveit, céljait mérte fel a 2018-2019-es tanév második félévében végzett kutatásában.

A megkérdezett tanulók 35 százaléka állította azt, hogy felsőfokú végzettséget, diplomát szeretne, 32 százalékuk szakmát és érettségit, 11 százalékuk pedig még nem tudja, hogy mi a legmagasabb iskolai végzettség, amit el akar érni.

2014 óta még mindig nő a diploma elérését megcélzó tanulók aránya,

és csökken azoké, akik érettségi, illetve szakképzettség és érettségi megszerzésére törekednek – jegyezték meg a közleményben.

Pénz a legfontosabb

A felmérésből kiderült, hogy a diákok számára jövőbeni munkájuk kiválasztásánál fontos ugyan a szabadidő mennyisége és a jó munkahelyi légkör, azonban 71 százalékuk a pénzt nevezte elsődleges szempontnak:

olyan munkát akarnak választani, amellyel sok pénzt lehet keresni.

A megkérdezettek 88 százaléka foglalkozott már a továbbtanulás kérdésével. Közülük tízből nyolcan a szülőkkel való beszélgetést nevezték elsődleges tájékozódási forrásnak, míg 66 százalékuk osztályfőnöki órán, 38 százalékuk az iskolai pályaválasztási rendezvényen, 14 százalékuk pedig kamarai pályaválasztási rendezvényeken szerezte a legfontosabb információkat.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
qwrtzq
2019. december 11. 15:35
pályaválasztás? szerintem meg inkább státuszválasztás. diplomásnak lenni nem karrier orvos leszel? vagy mérnök? vagy jogász? Vagy majd 11.ben megnézed, hogy melyik szakra vesznek fel jóesélyel, és akkor majd nagyokat kamillázol, hogy diplomával sütöd a krumplit történelem BA-val?
Akitlosz
2019. október 31. 23:18
"A legtöbb hetedikes továbbra is diplomát szeretne" A legtöbb diplomás pedig szeretne okosabb lenni, mint egy hetedikes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!