Előkerült egy új forrás: mégsem a mérgezett füge ölhette meg Mátyás királyt

2023. július 16. 07:40

Egy frissen előkerült információ szerint az uralkodó halála előtt négy évvel egy minor stroke-ot kaphatott.

2023. július 16. 07:40
null

Egy friss történelmi felfedezés arra enged következtetni, hogy Mátyás királyt mégsem Beatrix királyné mérgezte meg, ahogy a legenda tartja. A 24.hu rábukkant Kuffart Hajnalka, a BTK Történettudományi Intézet tudományos munkatársánk egy friss felfedezésére, miszerint Mátyás már halála előtt négy évvel, 1486-ban minor stroke-ok kaphatott, ami valószínűvé teszi, hogy 1490-ben egy második szélütés végzett vele.

 

A lap azt írja, hogy a király egy nehéz nap után rohadt fügét kapott vacsorára, és annyira dühös lett, hogy szélütést kapott.

 

Antonio Bonfini, a király történetírója is azt írja a Mátyás halálát okozó eseményről: gutaütés érte.

A kutató a lapnak adott interjúban elmondta, hogy az első szélütés után Mátyást napokig ápolták, majd hónapokig nem hagyta el Budát. Élete hátralévő részében pedig már gyenge, és beteges volt. Mindez arra enged következtetni, hogy elképzelhető, hogy a király tragikusan fiatalon, természetes úton hunyt el – írja a lap.

Nyitókép: a Mátyás-szobor Kolozsvárott, forrás: Wikipedia

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. július 26. 21:31
"Meghalt Mátyás király. Olcsóbbak lesznek Európában a könyvek." / Lorenzo de' Medici / "Meghalt Mátyás király. Oda az igazság." / A magyar nép emlékezete /
Akitlosz
2023. július 26. 21:22
" balbakó 2023. július 16. 09:17 Beatrix csakugyan nagyravágyó nő volt és állandóan királynővé akarta koronáztatni magát." Beatrixot már eleve társuralkodónak, Magyarország királynőjének koronázták meg Mátyás király akaratára, s ezzel ő volt az első nem Árpád-házi nő akit királynőnek koronáztak. Beatrixnak volt joga eljárnia az ország bizonyos dolgaiban, ezzel tehermentesítette Mátyást. Úgy hívják az ilyent jogilag, hogy reginatus. Szóval de bizony Beatrix Magyarország királynője volt társuralkodóként. S éppen mivel Beatrix hatalma Mátyás királytól függött, ezért egész Magyarországon az az ember, akinek a legeslegkevésbé volt érdeke Mátyás király halála, Beatrix volt.
Akitlosz
2023. július 26. 21:13
"1486-ban minor stroke-ok kaphatott, ami valószínűvé teszi, hogy 1490-ben egy második szélütés végzett vele." Vagy éppen fordítva. 1490-ben szélütést kapott vasárnap, pár nappal a halála előtt. Ennél jóval bizonytalanabb, hogy mi történt 1486-ban. Az bizonyos, hogy utána már nehezen mozgott és inkább vitette magát, de ezt eddig inkább a köszvénynek tudták be. Az viszont ugye nem halálos kór.
Akitlosz
2023. július 26. 21:10
Mi ez a baromság? Eddig is köztudott volt, hogy Mátyás királyt szélütés érte, attól halt meg. Senki sem bántotta, na főleg Beatrix nem! Idióta/szar alakok találnak ki ilyen baromságokat a médiánál. :-( Mátyás király Bécsben a vasárnapi misén lett rosszul és pár nap múlva meghalt. Közben még el tudta mondani a végakaratát az udvari bolondnak. Azt kívánta, hogy Székesfehérváron temessék el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!