Térey János a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja lett

2019. június 21. 17:28

Demeter Szilárd jelölte a tagságra a nemrég tragikus hirtelenséggel elhunyt írót, költőt.

2019. június 21. 17:28

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) posztumusz tagjává választotta a június 3-án elhunyt Térey János költőt, írót, drámaírót, műfordítót. Az alkotó felvételéről rendkívüli szavazási eljárással, nagy többséggel, egyhangúan döntöttek az akadémia tagjai – közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum pénteken az MTI-vel.

A posztumusz DIA-tagság biztosíték az életmű közzétételére, egyedülálló lehetőség az alkotói életmű széleskörű hozzáférhetőségének megteremtéséhez és közkinccsé válásához. A DIA az életmű közzétételének lehetőségéért az örökös részére anyagi ellentételezést nyújt.

A DIA szabályzata értelmében a posztumusz tagot a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója jelöli. A közösségi megbecsülés jeleként, a műértő közvélemény igényét és az irodalmi alkotások kvalitását szem előtt tartva, Demeter Szilárd az életének 49. évében váratlanul elhunyt Térey Jánost soron kívül jelölte a DIA-tagságra.

A döntés eredményeként Térey János irodalmi életműve így elérhető lesz majd a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) által fenntartott www.dia.hu honlapon.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mag Ányos
2019. június 23. 20:45
Szegény Térey bizonyosan nem volt balliberális, de muszáj volt annak mutatnia magát, ha azt akarta, hogy játsszák a darabjait és kiadják a műveit. Azt hiszem, a kulturális megosztottságnak rendszerváltás óta ő a legnagyobb áldozata. És persze mi, olvasók, mert hiába a nagy szabadság, ha Térey-szöveg van előttünk, muszáj a sorok között olvasnunk.
annamanna
2019. június 22. 07:16
Harmath Artemisz nem ellensége a pénznek.
kurbitalis
2019. június 21. 22:21
R.I.P. Azért az fontos tény, hogy a DIA abszurd. Van vagy 20 szerző. Ugye, tetszenek viccelni, hogy ennyi az érdemes, kortárs magyar összes? 90% liberálkommunista.
3M..
2019. június 21. 20:48
Korábban nem lehetett a tagja, most igen, ha akarja, ha nem. Úgysem tud ellene mit tenni. A Fidesz szavazatokat remél a halálából. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!