MI szuperszámítógép fejlesztését jelentett be egy japán egyetem

2017. február 23. 08:30

A mesterséges intelligencia a mai és közeljövőbeli szuperszámítógépek egyik legfontosabb alkalmazási területe. Japán kutatók e célra fejlesztenek csúcskomputert.

2017. február 23. 08:30

A Tokiói Technológiai Intézet bejelentette a mesterségesintelligencia-fejlesztéseket felgyorsító szuperszámítógép építését. A TSUBAME3.0 12 petaflopjával bőven megduplázza 2.5 verziójú elődje teljesítményét.

„Az MI gyorsan a szuperszámítások egyik kulcsalkalmazásává válik. Az Nvidia GPU számítási platformjának MI-vel egyesített nagyteljesítményű számításaival (HPC) annyira felgyorsulnak a műveletek, hogy kutatók az életet megváltoztató eredményeket érhetnek el olyan területeken, mint az egészségügy, energetika, közlekedés” – magyarázza Ian Buck az Nvidia Accelerated Computing igazgatóhelyettese.

Az Nvidia legújabb GPU-ját (grafikus feldolgozó egységét) használó rendszer a novemberi Top500 lista alapján a világ 10 leggyorsabb szuperszámítógépe közé kerülhet. Elvileg nyárra lesz kész, oktatásban és csúcstechnológiai kutatásokban tervezik alkalmazni, de a magánszektorból jövő külsős kutatók is használhatják. Emellett vezető japán egyetemek információs infrastruktúrájának lesz a központja.

„Az Nvidia tág MI ökoszisztémája, többezer mélytanulás- és következtetés-alkalmazással lehetővé teszi a gép azonnali gyakorlását, hogy segítsen megoldani a világ régebben megfejthetetlennek tartott problémái közül néhányat” – nyilatkozta a szuperkomputert építő Satoshi Matsuoka.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!