Miért nincs vessző a mint előtt a címben?

2017. január 15. 10:36

Filmünk címében egy állítást fogalmazok meg, nem pedig összehasonlítást. Ez a nyelvtani része a dolognak. A rétegelt, feszültséggel teli áthallásosság a lényeg.

2017. január 15. 10:36
Tallián Hedvig

„Mert ha azt mondjuk, hogy a szeretet a tőke (szeretet = tőke) , az nem ugyanaz, mint ha azt mondjuk, hogy a szeretet olyan, mint a tőke. Esetünkben az első az érvényes. Más példa: a tanár az iránytű, vagy a tanár olyan, mint az iránytű.

Azaz filmünk címében egy állítást fogalmazok meg, nem pedig összehasonlítást. Ez a nyelvtani része a dolognak. Egyébként ezt mi is utólag tudtuk meg amikor már kiraktuk a vesszőt, aztán vesszőtleníteni kellett a főcímet. Nyilván a rétegelt, feszültséggel teli áthallásosság a lényeg. Saját költés.”

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2018. május 16. 23:56
"Filmünk címében egy állítást fogalmazok meg, nem pedig összehasonlítást." Mert az összehasonlítás az micsoda, ha nem állítás? Hedvig szőkébb, mint én. Ez összehasonlítás is, és állítás is. Tehát a szerző ugyan nem akkora nyelvtani guru, mint amekkorának hiszi magát.
Knerten
2017. január 26. 21:44
Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna. MH 12. kiadás 250. b) Ha a mint szó állapotot vagy minőséget jelölő szó vagy szókapcsolat előtt áll, nem teszünk eléje vesszőt: Bátyámat mint tanút (= tanúként) hallgatták ki. Petőfi mint ember nem hazudtolta meg a költőt. Kossuth korábban mint meg nem alkuvó újságíró harcolt a magyar nép jogaiért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!