Elfogadta az ESA a közös európai űrstratégiát

2016. december 07. 14:23

Luzernben ülésezett az Európai Űrügynökség, melynek 2015 óta Magyarország is tagja. A találkozón elfogadták az európai űrstratégiát, döntöttek az európai marsjáró, hordózórakéta és a nemzetközi űrállomás fejlesztését érintő programokról is. Magyarország jelenleg ipari, és technológiai fejlesztést, valamint földmegfigyelési feladatokat érintő programokban vesz részt. Zajlik a magyar űrstratégia kidolgozása is.

2016. december 07. 14:23

A svájci Luzernben tartotta ülését előző héten az Európai Űrügynökség, ahol elfogadták a közös európai űrstratégiát. Előző év novemberében csatlakozott Magyarország a szervezethez és teljes jogú tagként vett részt az ülésen. Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára vezette Tari Fruzsina, a Magyar Űrkutatási Iroda vezetője képviselte az ülésen Magyarországot.

Közös európai égbolt felé

A találkozón elfogadták az ügynökség főigazgatója által beterjesztett  Space 4.0 „towards the United Space in Europe” nevű stratégiát. A januárban bemutatott dokumentum alapján az ügynökség munkája és az űrkutatás a társadalom, a tudományos élet, a politika és az ipar szerves együttműködéseként valósulna meg. 

A következő öt évben 3000 milliárd forintnak megfelelő költségvetéssel fog futni az ügynökség alaptevékenysége, a tagállamok számára kötelező programja és 24 választható űrprogram. Döntöttek az ExoMars, európai marsjáró program folytatásáról; saját hordozórakéta fejlesztéséről és a nemzetközi űrállomás európai moduljának meghosszabbításáról is. 

Magyar feladatok az európai űrkutatásban

Magyarország elsődlegesen az ipari, technológiai fejlesztésben és a földmegfigyelési feladatokban vesz részt. Egy választható program részeként kezdték el fejleszteni a kozmikus sugárzást mérő CROSS-rendszert, ennek részeként a RadCube műholdat és RadMag műszert.

Magyarország az ESA Ipari Ösztönző Rendszerében is részt vesz, a programot pályázatait a magyarok az átlagon felüli arányban nyerik el. A magyar űrstratégia kidolgozása is folyamatban van, ez határozhatja meg a későbbiekben az ország feladatait az Európai Űrügynökségen belül.    

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sipi2
2016. december 09. 10:26
Így is túl sok már az űrszemét...
apagyi
2016. december 08. 02:45
Pompás! Lesz hová telepíteni a migránsokat!
Akitlosz
2016. december 08. 01:08
A cikkben lévő linken található dokumentumban semmilyen konkrét stratégia nincsen. Az ESA hasonlóan az EU-hoz elsősorban azért létezik, hogy még egy nagy halom embernek jusson állás közpénzből. Az űrkutatás mérföldköveinek, nagy eseményeinek egyike sem az ESA-hoz kötődik. Messze pénzügyi lehetőségeik alatt marad az ESA tagállamainak az űrkutatása.
Akitlosz
2016. december 08. 01:08
"Tari Fruzsina, a Magyar Űrkutatási Iroda vezetője képviselte az ülésen Magyarországot." Magyar űrkutatás még nemigen van, de hivatal és állami állás az már igen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!