Egy csomó fantasztikus könyv jelenik meg októberben

2016. október 03. 06:13

Egy sor izgalmas magyar és külföldi szerző sci-fi és fantasy-regénye jelenik meg októberben a magyar kiadóknál. Felébrednek-e vajon Sylvain Neuvel alvó óriásai? Lehet-e valami titkosabb Twin Peaks titkos történeténél? Békére lelhetnek vajon Joe Haldeman klasszikus Örök háborújának hősei? Mi lesz Breq és a Radch Birodalom sorsa? Októberben minden kiderül!

2016. október 03. 06:13
Pintér Bence

Beizzították a rakétákat a kiadók: űropera, magánkiadásból lett sikerkönyv, Twin Peaks-könyv, két magyar szerző – és ez még csak öt kötet az októberben érkező hazai sci-fi és fantasy címek közül. Befejeződik Ann Leckie sokszorosan díjnyertes trilógiája; urban fantasybe csap bele az Agave és a Gabo SFF-nél jön egy díjnyertes fantasy, A koboldcsászár. Mutatjuk őket.

*

Peter F. Hamilton: Júdás elszabadul

A Delta Vision könyveinél sosem lehet tudni, hogy végül mikor jelennek meg. Szeptemberi ajánlónk végére betettük a Peter F. Hamilton Júdás elszabadul c. könyvének megjelenéséről szóló hírt, ami aztán végül mégis októberre csúszott. A rajongók tűkön ülnek, de most már várhatóan tényleg jön az űroperák egyik mesterének kötete. A fülszöveg nagyon hosszú, ezért csak ezt idézzük belőle: „A Júdás elszabadulban folytatódik a Pandóra csillagában megkezdődött, izgalmas történet.” Ez garantált.

Sylvain Neuvel: Alvó óriások

Az októberi megjelenések egyik legizgalmasabbika Sylvain Neuvel könyve, az Alvó óriások magánkiadásban indult, de hatalmas siker lett. A könyv dokumentarista módon meséli el, hogyan fedeznek fel egy idegen anyagból készített, hatalmas kezet, majd a kézhez tartozó test többi részét. Rose Franklin kislánykorában fedezte fel a test első darabját, most pedig egy szupertitkos csapat élén próbálja megfejteni ennek az egésznek a jelentését.

Hamarosan jön a folytatás is, amit itthon szintén az Agave fog kiadni, akik egyébként ezt írták a kötetről: „A könyvet mindenkinek ajánljuk, aki szereti a rejtélyeket, a megmagyarázhatatlan jelenségeket és az élvezetes katonai és kutatási részeket. Külföldön A marsihoz, illetve a stílusa miatt a Z világháborúhoz szokták hasonlítani, mi ehhez annyit tennénk még hozzá, hogy számunkra nem egyszer az X-akták hangulatát is hozta.

Ann Leckie: Mellékes kegyelem

A Mellékes kegyelem c. kötettel a hó végén befejezéséhez ér a Gabo SFF-nél Ann Leckie sokszorosan díjnyertes Radch Birodalom-trilógiája. A remek első könyv után a második elég unalmasra sikeredett, de a trilógiáról könyvében író Tóth Csaba megnyugtatott minket, hogy a befejezés parádés lesz. Breq összecsap az uralkodóval, jönnek a Presgerek és előkerül valaki, akinek léteznie sem kéne. Ann Leckie-t eközben a magyar SF-ügyek sem hagyják hidegen, hisz hosszú posztban írt a Galaktika-ügyről. (Borító hamarosan.)

Mark Frost: Twin Peaks titkos története

Jövőre itt a Twin Peaks negyedszázada várt harmadik évada, amiben valószínűleg kiderül, mi lett mindenki kedvenc FBI-ügynökének a sorsa, miután a második évad végén megküzdött Bobbal, a gonosz szellemmel. Addig is az Athenaeum szállít nekünk olvasnivalót októberben. Kicsit hatásvadász lett a fülszöveg, de azért megmutatjuk: „A harmadik évad előtt az olvasók kézbe vehetik a sorozat hivatalos könyvét, egy lebilincselő titokfeltáró regényt, amely egyrészt választ ad az első két évad nyitott kérdéseire (minden olvasó meg fog döbbenni!), másrészt elmeséli az elmúlt huszonöt év fontos Twin Peaks-i eseményeit, harmadrészt pedig bevezeti az új évad alapkonfliktusait.

Michael Walden: Eshtar 2.

Michael Waldennak sűrű éve van: alig jelent meg a legjobb debütáló kötetnek járó Margó-díjra jelölt első regénye, az Eshtar a Galaktikánál, máris megírta a másodikat; ráadásul a Mysterious Universe-sorozaba is ír kötetet; emellett pedig interjúkat ad, és ráérő perceiben még a Galaktikát is van ideje megvédeni a Mandiner.sci-fi kommentszekciójában. A Galaktika Start Könyvek-sorozatban megjelenő könyv az Eshtar folytatása, és az Eshtar: Második könyv címet viseli. Az előző kötet borítója talán egy fokkal jobb volt, de ez is stílusban maradt.

Peter Clines: 14

A Fumax szerint Lovecraft és Dan Wells rajongói imádni fogják ezt a könyvet: „Nate új lakásával nem stimmel valami. Ahogy a szomszéd lányéval és a többiekével sem. Nate feje felett azonban összecsaptak a hullámok, így romokban heverő magánélete annyira elfoglalja, hogy nem tulajdonít túl sok jelentőséget a bereteszelt ajtókon túlról jövő zajoknak, a furcsa fényeknek, az abnormális csótányoknak és a számtalan egyéb jelnek. Pedig ebben az ősöreg Los Angeles-i bérházban minden szobának külön titkai vannak. Sötét titkok. Veszedelmesek.

Ferret Steinmetz: Flex

Új urban fantasy sorozatba is belevág az Agave Könyvek, ezt írják róla: „A Flexben egy teljesen eredeti mágiarendszer találkozik egy furcsa droggal, a kettő együtt pedig elképesztő dolgokra képes… vagy akár borzasztó katasztrófára. Ferrett Steinmetz regénye 2015 egyik váratlan, független kiadású sikere volt, és többek közt olyan szerzők beszéltek róla elismeréssel, mint Dan Wells, Robert Jackson Bennett, Ann Leckie és Ken Liu.

Katherine Addison: A koboldcsászár

A hónap végére ígéri a Gabo SFF csapata Katherine Addsion steampunkos fantasyjét, A koboldcsászárt, amely tavaly Locus-díjat nyert, ezen felül pedig jelölték a Hugóra, a Nebulára és a World Fantasy-díjra is. Ezt mondta nekünk róla Kleinheincz Csilla, a Gabo SFF szerkesztője: „Mostanában a grimdark fantasy előretört, részben a Trónok harca miatt. A Koboldcsászár más vonalon indult el, borzasztóan szerethető főhőssel operál. Egy császári udvaron belül játszódik a történet és egy olyan fiatal fiúról szól, aki a tündék császárságában félkoboldként kerül a trónra, miután teljes családját kiirtják egy merényletben.” (Borító hamarosan.)

Joe Haldeman: Örök szabadság

Nagyon szép borítója lett a Galaktikánál megjelenő Örök szabadság című könyvnek, ami Joe Haldeman klasszikus Örök háborújának második folytatása. Ezt írják róla: „Az »örök háború« veteránjai összetörten, elcsigázottan tértek haza, hogy végre megpihenhessenek szeretteik körében. Csakhogy az idő közben elragadott mellőlük mindenkit, akit otthon ismertek, sőt az emberiség tovább is lépett az evolúció következő lépcsőfokára. A trilógia lezárása minden, amit egy jó SF-től várhatunk: nagyszabású kaland az emberi lét rejtelmei körül, gazdag jellemábrázolással, valamint átgondolt tudományos és vallási spekulációkkal. Külön öröm, hogy a borítót az első két részhez hasonlóan Sallai Péter készíti.

Fedina Lídia: Virokalipszis

Michael Walden mellett egy másik magyar szerző, a magazinban gyakran feltűnő Fedina Lídia regényét is kiadja a Galaktika, ami egy rejtélyes járvány történetébe vezeti be olvasóját. „A Virokalpszisban lényeges momentum lesz, hogy mi történik akkor, ha visszajönnek azok, akik az emberiség hajnalán itt hagyták a Földet, most pedig találnak egy, az övéktől teljesen más irányba fejlődő civilizációt” – írják a blogon. Ez a borító nem annyira lett jó, mint Haldemané.

Richard Morgan: A holtak szava

Szeptember végén folytatódott Richard Morgan Az acél emlékével megkezdett fantasy-sorozata az Agavénál, de mivel a boltokban úgyis főleg októberben lesz belőle, ezért bevettük a listába. Ez ugyebár az a világ, amelyből magyar fejlesztő állt neki játékot készíteniEzt írtuk az első kötetről: „A merészség, a szabadszájúság, az olvasói elképzelések semmibe vétele az, ami miatt Morgan könyve kiemelkedik az idén ősszel olvasott fantasyk közül. Azonban pont ezek miatt gondolom azt, hogy kisebb lesz a közönsége, mint azoknak. Kétségtelenül nagyon jó olvasmány, várom a folytatást!

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bástyaelvtárs
2016. október 03. 11:35
Hátha ismét feltámad a sci -fi műfaj!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!