Menekült séfek fesztiválját rendezi meg tíz párizsi étterem

2016. június 15. 16:33

A héten első alkalommal rendezik meg a Refugee Food Festival elnevezésű rendezvényt Párizsban. A szervezők célja, hogy megváltoztassák a migránsokról kialakult képet és felhívják a figyelmet arra: a migránsok kompetensen, tudással és kulturális örökségükkel a birtokukban érkeznek az országba.

2016. június 15. 16:33

A migránsokról kialakult kép megváltoztatására menekült séfek fesztiválját hirdette meg tíz párizsi étterem. Az ENSZ június 20-án tartja a menekültek világnapját. Ebből az alkalomból az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának támogatásával június 17. és 21. között először rendezik meg a francia fővárosban a Refugee Food Festival elnevezésű rendezvénysorozatot, amelynek célja, hogy megváltoztassa a migránsokról kialakult képet – közölte a fesztivált szervező Food Sweet Food egyesület. 

„Megfeledkezünk arról, hogy ezek az emberek kompetensen, tudással, a kulturális örökségükkel érkeznek Franciaországba. Ezek között a konyhaművészet is szerepel és ennek előtérbe helyezésével segíteni lehet beilleszkedésüket a francia társadalomba” – hangsúlyozta Louis Martin, aki feleségével, Marine Mandrilával hívta életre a fesztivált. 

Hat háborús övezetből, Szíriából, Indonéziából, Iránból, Elefántcsontpartról, Csecsenföldről és Srí Lankáról származó, Franciaországban menekültstátussal rendelkező séf vesz részt az első fesztiválon, amelyet tíz párizsi étteremben rendeznek meg. Az egyik helyszín a Freegan Pony nevű házfoglaló étterem Párizs egyik északi kerületében, ahol a legnagyobb európai, a rungisi piacon megmaradt termékekből főznek, de szerepelnek a listán neves gasztronómiai éttermek is, mint például a L'Ami Jean vagy a Poulette. A L'Ami Jean sztárséfje, Stéphane Jégo például a hazájában jól ismert szíriai Mohamad El Khadyt hívta meg a konyhájába, ahol együtt fognak főzni. 

A fesztiválalapítók fejében azok után született meg a különleges fesztivál ötlete, hogy világ körüli útra indultak lakáséttermek felfedezésére. A féléves utazásról könyvet is írtak Very Food Trip címmel és televíziós sorozat is készült. A kezdeményezéssel kevéssé ismert konyhaművészetek európai bemutatása a céljuk azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a menekülteket is ráébresszék arra, olyan értékes tudással rendelkeznek, amely segítheti őket a beilleszkedésben. 

„Rájöttünk arra, hogy a főzésnek mekkora összetartó ereje van olyan emberek között, akik nem ismerik egymást, és nem feltétlenül azonos kulturális közegből származnak” –mondta Louis Martin.

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2017. március 23. 18:51
Csak nehogy a gombaporkölt helyett bombapörkölt legyen a vége!
választópolgár
2017. január 27. 17:08
"A szervezők célja, hogy megváltoztassák a migránsokról kialakult képet és felhívják a figyelmet arra: a migránsok kompetensen, tudással és kulturális örökségükkel a birtokukban érkeznek az országba." Hát ez egyszerűen fantasztikus. Lecserélni az elavult nyugati kultúrákat a fejlett keletire. Igaz hogy nem tudtak létrehozni egy önellátó és önfenntartó társadalmat és civilizációt, annyira kultúráltak hogy lelakták és felélték a sajátjukat, annyira intelligensek hogy túlszaporodtak, és jönnek eltartatni magukat a hülye európaival. De sebaj. Nagyobb ordas hazugságokat is próbáltak már beadni a európai álompolgárnak.
Autofocus
2016. június 30. 15:40
Házias bombareceptek. Gránátos kocka, lángoló palacsinta, robbantott csirke.
C.Dömötör
2016. június 16. 22:00
Ebben van fantázia, hiszen egy olyan országról van szó, ahová csak nagy ritkán jut el egy idegen. Mint Tibetbe Kőrösi Csoma idejében. Ezért ezek az egzotikus, sosem látott finomságok biztos nagy sikert aratnak, hiszen a francia konyha, legyünk őszinték, amúgy is reformálásra szorul. Ideje volt, hogy a beszűkölt franciáknak tágítsák a kulináris horizontját. Végre!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!