Agyvezérelt drónok versenyeztek egymással Floridában

2016. április 27. 09:01

„Előre”, gondolta a képernyőre meredő pilóta, és a tőle méterekre lévő drón megindult előre.

2016. április 27. 09:01

A jövőben elég lehet csak arra gondolni, hogy robotunk tegyen valamit, és megteszi. A Floridai Egyetem április 22-i drónversenye legalábbis ezt vetíti előre.

Drónversenyeket rendeztek már máskor és máshol is, csakhogy ezúttal világpremierre került sor: a pilóták gondolataikkal irányították a gépeket. Fejükön az agyból érkező jelzéseket mérő speciális eszközt, agy-számítógép interfészt (BCI) viseltek, amelyen keresztül vezérelték az egyelőre természetesen nem 70 k/h sebességgel hasító, hanem cammogó drónokat.

Ha a monitoron futó programra nézve azt gondolták, hogy „előre”, a drón lassan megindult előre, és így tovább. Komótosan, zökkenőkkel, de végrehajtotta a kimondatlan, gépeletlen elmeutasításokat. Agymintázatok alapján működött.

A BCI-technológia egyelőre nincs azon a szinten, hogy olyan könnyen használjuk, mint egy kézi kontrollert. Hasonló megoldásokkal viszont már próbálkoznak amputált kezű/lábú személyeknél, azokkal kísérlik meg robotvégtagjaikat kontrollálni.
Egyszer talán a Jedi-lovagok szintjére is eljutunk.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. április 28. 08:05
S egyesek még vitatják, hogy van telepátia. Nem egyszerű, de lehetséges "látni" egy másik ember gondolatát. Persze koncentrálnia kell mindkét embernek, s úgy sem könnyű, de nem is lehetetlen.
békalepcse
2016. április 28. 00:49
Az emberi agy sokkal szenzitívebb, mint az elektronika! Ha a "gép" érzékelni tudja, akkor mi a fekete kórságba kell ugyan ezt az emeberi agyról kapásból cáfolni? Valamikor nagyon régen láttam egy meteor becsapódást. Felhívtam a közelünkben található csillagvizsgáló központot és az adott koordinátákat, a becsapódás idejét, a hallott hang vélelmezett eltéréset is rögzítve kérték a beszámolót. Utána ért a meglepetés, mert visszahívtak és elmondták; A meteoroknak van elektrogravitációs (radió hullámtartomány) kibocsájtásuk zuhanás közben!, amit erzékel az emberi agy! Tehát amit egészen közelinek gondoltam, az akár többszáznkilóméterre is lehetett, mert a rádióhullámok kicsit gyorsabban terjednek. No ez ennek a fizikai jelenségnek valamilyen rokona lehet, a gondolattal irányított akármi. A fizikai folyamatok rendre megfordíthatóak, tehát a gondolatátvitel sem lehet ördögtől valók ezek után.
még fokozza
2016. április 27. 20:38
Nem a géppel van a gond. Kevés embernek jó az agya.
GV0917
2016. április 27. 20:03
No, olvasd már!y x y y x y y x x y y- a tiédbe is! Üdvözlettel X.mann.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!