Észreveszi a gép, ha mérgesek vagyunk

2016. január 26. 11:42

Kínai kutatók érzelmi állapotokat azonosító algoritmust fejlesztettek. A módszer 80 százalékos pontossággal működik.

2016. január 26. 11:42

A sanghaji Jiao Tong Egyetem kutatói az agy érzelmi állapotait gépi tanulással azonosító módszert dolgoztak ki. Adatbázis létrehozásával kezdték, amelyhez 15 diák 15 pozitív, negatív és semleges érzelmekhez társítható 15 filmrészletet nézett meg.

A részletek minden egyes megtekintésekor a kutatók megörökítették az alanyok arcát, valamint rögzítették a fejükre helyezett 62 elektródából érkező elektromos jeleket. Ezt követően megkérdezték tőlük, hogy a film pozitív, negatív vagy semlegese érzéseket indított el bennük, és 1-től 5-ig terjedő skálán értékelniük is kellett az érzelmi szintet.

Utána gépitanulás-algoritmussal elemeztették az adatsort. Az algoritmus azonos érzelmi állapotú személyek agyhullámaiban kereste a közös jegyeket. A pozitívot, negatívat és a közömböst megkülönböztető mintázatokat talált. 80 százalékos pontossággal dolgozott.

„Érzelemfelismerő rendszerünk teljesítménye jelzi, hogy a kísérletek közben és között relatíve szilárdak a neurális mintázatok” – állapították meg a kutatók.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!