Szöllősi Mihály az év bortermelője 2015-ben

2015. december 04. 14:24

A Magyar Bor Akadémia a 2015-ös év bortermelőjének Szöllősi Mihályt, a neszmélyi borvidéken tevékenykedő, 1999-ben alapított Szöllősi Pincészet borászát választotta. A borász borai, és a 2009-es év pincészete díj mellett két dologra büszke még: az 1830-ban épült pincéjére, és a birkapörköltjére. Szöllősi díjat odaítélő szervezet ellenőrző bizottságának elnöke.

2015. december 04. 14:24

A Wine Flow fedezte fel, hogy pénteken megjelent a Magyar Bor Akadémia oldalán, hogy a 2015-ös év bortermelője díjat Szöllősi Mihály kapta a neszmélyi borvidékről. Az utóbbi években sokszor bírált díjra ezúttal hatan pályáztak a megszokott öt helyett, így Szöllősi mellett Borbély Tamás, Jásdi István, Koch Csaba, Mészáros Pál és Szőke Mátyás volt még a jelöltek között. A pincészet honlapja szerint jelenleg 29 hektár saját szőlőültetvénnyel rendelkeznek és további 40 hektárról vásárolják fel a szőlőt.

Honlapján így vall magáról az idei év borásza: 

„1949-ben születtem a Szolnok megyei Mezőtúron. Szakmai végzettségeim: Növényvédő – Kertészmérnök, Mérnöktanár, Vállalkozói szakmérnök. Az egyetem elvégzése után 1970-ben kezdtem szakmai munkámat közvetlen termelésirányítóként – növényvédő-növénytermesztőként, majd a Tatai »Jávorka S.« Mezőgazdasági Szakközépiskolában gyakorlati oktatásvezető – felnőttképzésvezetö voltam. 

A hobbiként mindig is érdekelt a kiváló borok készítésének a titka. A Tatai Látóhegyen lévő hétvégi pincénkben mindig is kiváló borokat próbáltam készíteni barátaink örömére. Jelentős változást és a borászatba történő elindulást az 1999-ben megvásárolt 1830-ban épült Zichy pince jelentette.”

A Magyar Bor Akadémia oldalán így írnak a győztesről:

„A Szöllősi Pincészet legkiemelkedőbb bora az Olaszrizling, mely a borvidék zászlósbora. Emellett mindegyik, a borvidékre jellemző fontosabb fehérbor megtalálható a repertoárban: Irsai Olivér, Királyleányka, Chardonnay, Sauvignon blanc, Cserszegi fűszeres, Szürkebarát, Tramini, Zenit. Szöllősi Mihály nagyon büszke arra, hogy az országban azon boros gazdák között volt, akik először próbálkoztak a Chardonnay és Sauvignon blanc fajták házasításával és 12 hónapos fahordós érlelésével. Törekvéseinek, kitartásának meg is van az eredménye, hiszen számtalan díjat zsebelhetett már be a család: nemzetközi borversenyeken szerzett érmek, több ízben a »Magyar Tudományos Akadémia bora« cím elnyerése, TOP 100 Legjobb Magyar Bor második helyezettje.”

A honlapon idézik Szöllősit is tevékenységéről, aki borai, és a 2009-es év pincészete díj mellett két dologra büszke még: az 1830-ban épült pincéjére, és a birkapörköltjére.

„Mindmáig a legbüszkébb az Év Pincészete 2009 díjra vagyok, mert bő egy évtized kitartó munkáját ismerte el akkor vele a szakma. Nagyon fontos mérföldkő volt a pincészetünk életében, bekerültünk a magasan jegyzett hazai borászatok közé.”

„Szerencsés vagyok, mert a pincémet a Zichy grófok építették téglából még 1830-ban. Ebben a pincében az 1848-as szabadságharc honvédjei is kóstoltak bort, ami nem mindennapi érzés annak, aki bejön ebbe a pincébe. A bormúzeumunkba egy felejthetetlen kóstolóra invitálunk mindenkit, ahol megízlelhetik akár az összes rendelkezésre álló fajtánkat. Ha már kellően összemelegedtünk és jó a hangulat, sorra kerülhetnek akár még a ritka muzeális tételeink is… Ezek után pedig házias ételeket tálalnánk, melyeket saját kemencénkben is elkészíthetünk, vagy bográcsozhatunk. Messze földön híres a gulyáslevesem, a birka-, és a marhalábszár pörköltem.”

Szöllősi egyébként tagja a Magyar Bor Akadémia elnökségének is, mivel ő az ellenőrző bizottság elnöke. Egy másik jelölt, Koch Csaba az ellenőrző bizottságnak a tagja.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bookmark
2015. december 04. 17:46
Itt egy olyan olasz termelő weboldala, amelyikkel érdemes lenne felvenni a kapcsolatot. http://www.ormanni.it/farm/farm.htm
bookmark
2015. december 04. 17:44
Javasolnám a chianti fajtákat is bevezetni a magyar bor-közéletbe.
bookmark
2015. december 04. 17:42
Itt a boltok listája http://www.borhalo.com/uzleteink
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!