Szoftver jelzi előre és előzi meg a drónkarambolt

2015. december 16. 15:15

Gépi tanulás, mesterséges intelligencia, virtuális valóság és 3D nyomtatás mellett a drónok a legtöbbet emlegetett infokom technológia. Hamarosan mindenhol jelen lesznek, biztonságos használatuk viszont problémák sorát veti fel.

2015. december 16. 15:15

A Stanford Intelligens Rendszerek Laboratóriumában (SISL) ezzel a céllal fejlesztenek speciális szoftvert: feladata, hogy zsúfolt terekben is biztonságosan közlekedjenek, ne ütközzenek össze a drónok. Ha fennáll a veszély, több ember nélküli légi járművet figyelmeztet, és kiszámolja a karambol elkerüléséhez szükséges lépéseket.

A NASA Ames Kutatóközpontjának vezetésével vezető nélküli légiközlekedés-kezelő rendszert dolgoznak ki. Az SISL szoftvere a felhőalapú automatizált rendszer része lesz. „Konfliktuselkerülő” algoritmusa minimalizálja az alacsonyan szálló gépek közötti összeütközés esélyét. A felhőszámítás architektúra kétszereplősökre bont többszereplős problémákat, minden egyes drónpárra légpályája figyelembevételével dolgozza ki a legjobb lépéseket.

Szimulációk megmutatták, hogy a párokra bontás jelentős haladás az eddigi módszerekhez képest. Gyorsabb a döntési idő, csökken a figyelmeztetések száma.

A kutatók frissített változatot terveznek, amelyet a NASA 2019-ben záruló projektében hasznosítanak.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!