Megmondja az algoritmus, hogy Párizs mitől Párizs

2015. december 07. 13:22

Jobban felismer egy várost egy gép, mint az ember? Egyelőre nem, de amerikai kutatók pont erre igyekeznek betanítani egy algoritmust.

2015. december 07. 13:22

A Carnegie Mellon, az Illinois, a Berkeley és az INRIA kutatói programot fejlesztettek, amely többezer Google Street View fotón véletlenszerűen kiválasztott, jellegtelen vagy gyakran ismétlődő „foltokat”, például fákat, ablakokat stb. nézett át. Megkülönböztető jegyekre (utcatáblák, korlátok, erkélystílusok stb.) összpontosítva próbálta jelentősen leszűkíteni a találatokat.

A tesztnél Párizs jellegzetességeit például felismerte, de az építészetileg kuszább amerikai nagyvárosokkal nehezen boldogult.

A kutatók szerint a programot jól lehetne használni útikalauzok, referenciakönyvek készítéséhez: ő szedné össze a meglévő adatokat ahelyett, hogy valakit a helyszínre küldenének. Számítógépek pedig tévésorozatokhoz tudnának „Párizs-szerű” helyszíneket generálni vele.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!