A YouTube karácsonyi meglepetése

2015. december 22. 09:41

A Google is készül az ünnepekre, a Spotlight Stories történeteket mesél el 360 fokos videóval megtámogatva.

2015. december 22. 09:41


A Spotlight Stories ötlete roppant egyszerű, hagyja a szemlélőjét hogy kövesse a cselekményt, ezt pedig bármilyen látószögből meg is teheti a 360 fokos videótechnológiának hála. Lehet ezt a szegény emberek virtuális valóságának is nevezni, hiszen valójában egy kis csalással a 2D képeket lehet forgatni benne, körbejárhatjuk a szereplőket, a tárgyakat, alá és fölé nézhetünk a dolgoknak, mint a valóságban. A történetet lehet így eladni több bőrt lehúzva róla, hiszen a videó egy 360 fokos részletében megannyi kiegészítő információt tudnak így elrejteni a szerzői és alkotói. Valószínűleg majd ha elterjed ez a technológia az oktatásban lehet a legnagyobb hasznát venni, hiszen a történetet egy osztály vagy egy közösség egyszerre nézheti különböző szemszögből (táblagépről vagy okostelefonról, hiszen erre lett kitalálva a Spotlight Stories metódus), érdekes interpretációs lehetőségekkel gazdagítva a még unalmas és elcsépelt kötelező olvasmányokat is például.
 
 
A karácsonyra időzített bemutatkozó történet, a Special Delivery az Aardman Animations (akik a Wallace és Gromit sorozatot készítették) alkotása, de talonban van még egy halom hasonló is a Google ATAP (Advanced technology and Project csoport) készítésében. A technikai trükk tulajdonképpen az, hogy a nézők számára egy ablakot adnak, ezen keresztül pillanthatna bele a történetbe, ahogy mozgatják azt (a mobilt vagy a táblagépet) fedezhetnek fel újabb mini-történeteket a fő cselekményen belül. Hasonlóképpen, mint egy RPG játékban a fő küldetések mellett a mellékszálak is csak bővítik és színesítik magát a cselekményt és a főhős életrajzát finomítják folyamatosan.
 
 
 
A YouTube külön csatornát is nyitott rögvest ennek az új megoldásnak, amit már 2015 „talpas” meglepetésével, a Google Cardboard is lehet élvezni. A poén az egészben az, hogy ha minden szálat fel akarunk deríteni, egy-egy videót 4–5-ször is meg kell nézni. Maga a Special Delivery (spoiler következik!) 10 külön történetet tartalmaz és 3 befejezése is lehetséges, mellékesen 60 alkalom adódik, hogy másként folytassuk a sztorit benne, mindegyik egyedi megoldás lesz. A végét azért nem lövöm le, tessék kipróbálni mindenkinek.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!