BioPhone: szívverést mér az okostelefon

2015. november 18. 15:01

Az okostelefonok elterjedése és az érzékelőtechnológia fejlődése az egészségvédelem új lehetőségeit teremtette meg. Képzeljük el például, hogy készülékünk gyorsulásmérője lélegzetvételünk és szívverésünk ritmusát is figyeli.

2015. november 18. 15:01

Az MIT Médialaboratóriumában pont egy ilyen telefonos alkalmazáson dolgoznak. A BioPhone akkor gyűjti be ezeket az adatokat, amikor a telefon használója alig mozog. Az adatokból kikövetkeztethető, hogy az adott személy mennyire stresszes, és a telefon tanácsokat ad a stressz kezelésére: végezzen légzési gyakorlatokat, hívjon fel egy szeretett családtagot stb.

A teszteket 12 önkéntessel végezték: ültek, feküdtek, illetve álltak, majd kerékpáron kezdtek el tekerni. Az amerikai egészségügyi hatóság (FDA) által hitelesített speciális szenzorokat viseltek, és a zsebükben lévő androidos készülék gyorsulásmérője regisztrálta az adatokat, amelyeket összehasonlítottak korábbi mérések megbízható információival.

Az eredmények biztatóak: okostelefonnal percenként eggyel több szívverést és egynegyeddel több lélegzetvételt mértek.

A kutatást vezető Javier Hernandez elmondta, hogy az ígéretes adatok ellenére, számos problémát kell még megoldaniuk, például, hogy hogyan mér a telefon, ha ingzsebünkbe, hátsó nadrágzsebünkbe stb. tesszük.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!