Mobiltelefonos navigációs szolgáltatás időseknek

2015. október 20. 17:09

Egy finn kutatóközpont mobiltelefonos navigációs szolgáltatást fejleszt idős személyeknek. Akkor is segíti őket a pontos cím megtalálásában, ha eltévednek egy ismeretlen városban.

2015. október 20. 17:09

A VTT Technikai Kutatóközpont az EU-s ASSISTANT projekt keretében kivitelezett fejlesztése tömegközlekedési eszközökön különösen hasznos, mert az egész út során szolgáltat fontos adatokat. Abban tér el a többi hasonló alkalmazástól, hogy folyamatosan és valós időben segít: megmutatja a menetrendet, a helyes irányt, hogy melyik megállóban kell leszállni, merre kell folytatni stb. Az alkalmazás mobiltelefonon és számítógépen egyaránt használható.

A felhasználó a szolgáltatás oldalán profilt készít magáról, majd hozzáad egy kontaktszemélyt, például rokont, ápolót, gondviselőt. Utána beüti a kiindulási és a végpontot, valamint a tervezett időt. A rendszer ezeknek az adatoknak megfelelően készíti és küldi el a mobiltelefonra a tömegközlekedési eszközök menetrendjén alapuló útitervet. A megadott időpontban a hangalapú navigációt is támogató app figyelmeztető jelzést ad, utána az egész út alatt segíti a usert. Ha például az idős személy eltéved, visszavezeti a helyes útra.

A teszteket Helsinkiben, Bécsben és San Sebastianban végezték. Megállapították, hogy a 3017 elejétől hozzáférhető szolgáltatás különösen nem megszokott útvonalak esetében hasznos és nélkülözhetetlen.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!