Ongoing? Event? Tie-in? Mi van? – Képregényes fogalmak

2015. szeptember 16. 14:00

Az elmúlt néhány évben mintha újra reneszánszát élné a magyar képregénykiadás, különösen az amerikai szuperhősképregények száma nőtt meg. Portálunk csütörtökönként fog összefoglalót közölni a legizgalmasabb megjelenésekről, előtte azonban beszélni kell a műfaj alapfogalmairól: íme egy rövid szószedet, ami összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat

2015. szeptember 16. 14:00
Admin

Laikusként mindig nehéz belevágni egy új világba: az első probléma általában a szakzsargon elsajátítása. Különösen igaz ez olyan területekre, amelyek első sorban angolszász területeken népszerűek, tehát gyakran nehéz is magyar megfelelőt találni egy-egy fogalomhoz. A következőkben egy kis mankót nyújtunk csütörtökönként megjelenő, képregényekkel foglalkozó rovatunkhoz.

Limited series (minisorozat) – Jellemzően négytől hat részig terjedő rövid sorozat.

Ongoing sorozat – Olyan sorozat, ami a minisorozatnál hosszabb, ritkán szoktak tizenkét számnál rövidebbek lenni (bár előfordulhat), egy-egy történetszál régebben két-három, ma már inkább négy-hat részes.

One-shot – Önálló füzet, ami nem része egy sorozatnak sem.

Annual – Önálló füzet, ami egy éppen futó sorozatnak az éves különszáma.

Graphic novel – Olyan képregény, ami eredetileg is kötetben jelenik meg, nevével ellentétben nem feltétlenül egyet történetet mesél (több képregényíró szerint a fogalom elsősorban marketing célokat szolgál, hogy könnyebben eladhatóvá tegye a képregényeket).

Panel – Egy képregénykocka.

Comic strip – Olyan képregényes műfaj, ami jellemzően csak három panelből áll. Ezek általában nagyobb magazinokban szoktak megjelenni. A Garfield és a Kázmér és Huba képregények ilyen formában jelentek meg eredetileg.

TPB és showcase kiadások
TPB és showcase kiadások
 

HC (Hardcover) – Keménykötésű kiadás. Általában egy minisrozatot, egy ongoing sorozat egy történetszálát, vagy egy önálló graphic novelt tartalmaznak.

TPB (Trade paperback) – Puhafedelű kiadás. Általában egy minisrozatot, egy ongoing sorozat egy történetszálát, vagy egy önálló graphic novelt tartalmaznak. Magyarországon a legtöbb kötetben megjelenő képregény ilyen formátumban jön ki.

Omnibus/Showcase edition/Compendium – Jellemzően egy-egy sorozat (ritkább esetben szerző) összes, vagy nagyon sok számát tartalmazó kiadás. A Marvel az omnibus, az Image a compendium, a DC pedig a showcase elnevezést használja.

Event – A két nagy kiadónál az elmúlt évtizedben szokásossá váltak az olyan nagyobb volumenű crossoverek, amik gyakran kihatottak a teljes képregényes univerzumukra, ilyenkor általában egy minisorozatot szentelnek a főtörténetnek és több kiegészítő történet jelenik meg már meglévő ongoing sorozatokban vagy más minisorozatokban. Ide tartozik például a nemrég nálunk is megjelent Civil War/Polgárháború is.

Crossover – Amikor két vagy több hős, illetve csapat közös történetet kap (ilyenkor jellemzően a történet felváltva jelenik meg a fősorozataikban).

Tie-in – Tie-innek neveznek minden olyan képregényt, akár minisorozat, akár egy ongoing sorozat történetszála, ami egy eventhez kapcsolódik, például a már említett Polgárháború egyes tie-injei magyarul is megjelentek füzetekben, illetve a TPB kiadásokban.

Szerzői képregény – Leegyszerűsítve olyan képregény, aminél a szerzői jogok az alkotónál maradnak.

Marvel és DC, a két legnagyobb kiadó
Marvel és DC, a két legnagyobb kiadó

Big two – A két nagy kiadó – Marvel és DC – közös elnevezése.

Marvel Comics – Jelenleg az egyik legnagyobb kiadó, ők adják ki többek között az X-Men, az Avengers és a Spider-Men képregényeket.

DC Comics – Jelenleg az egyik legnagyobb kiadó, ők adják ki többek között a Batman, Superman, Wonder Woman, Green Lantern képregényeket.

Image Comics – A harmadik legnagyobb kiadó, a DC-vel és Marvellel ellentétben ők elsősorban szerzői képregényeket adnak ki, náluk jelenik meg például a The Walking Dead és a Spawn.

Dark Horse Comics – Amerikai kiadó, aminek a fő profilja különböző licenszelt képregények kiadása (náluk jelennek meg például az Alien képregények, de mielőtt a Disney felvásárolta volna a Lucasfilmet, a Star Wars képregények is a Dark Horse-hoz tartoztak), illetve olyan szerzői képregényeké, mint a Hellboy vagy a Sin City.

Imprint – A nagyobb kiadók kisebb leányvállalatai, amik jellemzően egy-egy témára állnak rá (ilyen például a DC-nél a Vertigo, ami jelenleg csak szerzői képregényeket ad ki, vagy ilyen volt a Marvelnél a Marvel MAX, aminek a fő profilja a sötétebb, és durvább képregények voltak).

Indie/Independent képregény – Általában azokat nevezik indie képregénynek, amik nem a két nagy kiadó alá tartoznak, illetve nem licensz alapján készülnek (tehát lényegében szerzői képregények). Az Image mellett számos kisebb kiadó ad ki indie képregényeket (Valiant Comics, IDW Publishing, Dynamite Entertainment stb.)

Fanzine – Olyan nem hivatalos, „amatőr” kiadvány, amit általában egy-egy téma alapján állítanak össze a készítők, a témájuk szinte bármi lehet és gyakran szerepelnek bennük képregények, vagy képregényekkel rokon műfajok.

Solicitations - Szó szerint kérelmet jelent, valójában a kiadók által előzetesen közölt lista a havi megjelenésekről, ami azt a célt szolgálja, hogy a kereskedők két-három hónappal előre le tudják adni a rendeléseiket.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!