Mád vs. Kereskedőház: eltérő tokaji jövőképek konfliktusa

2015. július 11. 09:29

A VS.hu információi szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Tokaj Kereskedőház Zrt. megromlott viszonya miatt veszélybe kerülhet a Tokaj-Hegyalja fejlesztését célzó állami program. A háttérben eltérő helyi érdekek feszülnek egymásnak.

2015. július 11. 09:29

Leállhatnak a 2013-ban a kormány által indított, többmilliárdos fejlesztési programok a tokaji borvidéken, miután az elmúlt hónapokban megromlott a Tokaj Kereskedőház Zrt. és az állami tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. viszonya – írja a VS.hu. A híroldal információi szerint az MNV által nyújtott hitel biztosítja a tokaji borok egyharmadát előállító állami cég működését. A pénz augusztusban elfogy, a két állami társaságnak viszont egyelőre nem sikerült megállapodnia további finanszírozásról – ez komoly gondokat okozhat az állami borgazdaságnak, illetve annak az 1500 gazdának, akinek a szőlőjét a Kereskedőház vásárolja fel. 

Lázár János a Miniszterelnökséget vezető államtitkárként 2013-ban beszélt arról, hogy a Tokaj Kereskedőháznak rendszerváltozásra van szüksége, hogy a borvidék „valóban világszínvonalú bort tudjon azt asztalra tenni”. Lázár szerint ezt a célt szolgálta az új vezetők kinevezése az állami borgazdaság élére, ekkor lett a felügyelőbizottság elnöke Tombor András. Lázár 2014 elején azt is bejelentette, hogy a kormány 2014 és 2020 között körülbelül 100 milliárd forintot fordítana Tokaj-Hegyalja fejlesztésére, amihez a történelmi borvidék 27 önkormányzata, valamint az ott élő és gazdálkodó, szőlészettel és borászattal foglalkozó szakemberek férhetnének hozzá.

A Tokaj Kereskedőház Zrt. a 2013-as, 1,5 milliárdos tőkeemelés mellett 4,5 milliárdos hitelt kapott az MNV-től, amit működésre (többek közt az egész borvidék termőhelyeinek minőségének, az ültetvények állapotának felmérésére), szőlőfelvásárlásra, valamint az új palackozóüzem építésére fordított. „A Tokaj Kereskedőház Zrt. jelenleg is egyeztetéseket folytat az MNV Zrt.-vel a vállalat további finanszírozásának biztosításáról. A folyamatban lévő tárgyalások részleteiről a Tokaj Kereskedőház Zrt. nem adhat felvilágosítást” – válaszolta a VS.hu további finanszírozásra vonatkozó kérdésére a Tokaj Kereskedőház, az MNV szerint is „folyamatban vannak a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsával azok az egyeztetések, amelyek a társaság integrátori szerepkörének bővítése és a társaság piaci pozíciójának kialakítása érdekében szükségesek (...) Az egyeztetéseket követően a Tokaj Kereskedőház Zrt. részére forrásokat az újrafogalmazott stratégiai célok és az ehhez kapcsolódó feladatok függvényében lehetséges biztosítani”.

A VS.hu szerint helyi érdekellentétek állnak a két állami intézmény konfliktusa mögött, mivel a jelentős lobbierővel bíró mádi borászoknak (többek közt Szepsy Istvánnak), illetve a település polgármesterének, Tatárka Józsefnek más elképzelései vannak a borvidék jövőjéről, mint a Tokaj Kereskedőháznak.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2015. július 16. 13:54
Ha igaz amit a cikk elmond az elég szomorú lenne. Annyira tipikusan magyar dolog ami történik, hogy tanítani lehetne az önsorsrontás mesterkurzusán. Le kellene menni Tokajba, és picsán rúgni mindenkit hogy észhez térjenek. Adott a Szepsy féle terroir virtuóz dűlőmágusok elhivatottsága és fanatizmusa, és adott a Kereskedőház, mint Tokaj Szodomája és Gomorrája, melyet a sóval beszántást követően a nulláról kellene felépíteni, afféle Domaine Wachau stíusban és szerepkörben, vagyis egy nagy, de igényes és kontrollált minőséget előállító integrátor borházként a borvidéken. Aki a két fenti kategória jelentéstartományát értelmezni tudja, annak világos hogy a két cél, két funkció nem egymás ellen való, hanem éppen is egymást erősíti, kiegészíti. Szükség van egy évjáratoktól független, kontrollált minőségű nagy palackszámú, a borvidék alapértékeit színvonalasan de megfizethetően megmutatni képes kombinátra, és szükség van a tokaji fajtákban és terroirban rejlő lehetőségeket kimaxoló, kísérletező, a tapasztalatokat évjáratról évjáratra tudássá átváltó megszállott tökéletesség-kergetésre, amit Szepsy és a hasonszőrű borászatok űznek évek óta. A kettő úgy függ egymástól mint az alapozástól a ház, és ha valaki szembe akarja a kettőt állítani, az óriási öngólt rúg. Ha ezt abból a tudatos, vagy nem tudatos irigységből teszi, hogy a vertikum aljának feltámasztására a kormány most csilliókat szór, amiből a csúcsborászatok kimaradnak, akkor pláne nincs igaza, mondom ezt úgy, hogy Szepsyt megkérdőjelezhetetlenül jó embernek tartom.
randgoair05
2015. július 16. 13:53
érdekes...a korábbiakkal ellentétben ebben az évben három külföldi borversenyen is nyert a kerház bora, valami biztosan elindult, kár lenne veszni hagyni
randgoair05
2015. július 16. 13:53
érdekes...a korábbiakkal ellentétben ebben az évben három külföldi borversenyen is nyert tokaji bor, valami biztosan elindult, kár lenne veszni hagyni
Funkytown
2015. július 12. 14:54
Ha megnézed egyik link sem borverseny. Életműdíjak, kitüntetések. A Szent Tamás pedig nem az idősebb Szepsy, hanem a fia. A Google nem mindig segít, nem árt ismerni a magyar borszcénát is ;) Szepsy korábban meg akarta venni a Kerház földjeinek legszebb darabjait, ám nem kapta meg azokat, ezért is fúj a Kerház jelenlegi vezetésére. Korábban is megfúrt már más fejlesztési terveket, lásd Alkonyi László tönkretételét, csak azért mert nem a neki kedvező koncepció valósult meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!