Ilyen az olasz tankpezsgő

2015. március 26. 20:38

Egy ideje a magyarországi boltok polcain is ott figyelnek a különböző Gancia-pezsgők. A piemonti pezsgőkészítő család ötödik generációját képviselő Massimiliano Gancia a VinCÉ-n mutatta be, mire épül a champagne-i csúcsküvéket is kihívó termékpiramis.

2015. március 26. 20:38
Bukovics Martin

Az, hogy a magyarországi hipermarketek proseccoválasztéka egyre nagyobb, azt jelenti, hogy a boripar global playerei a magyar piacot is elkezdték egyre alaposabban feltérképezni. Eddig a Zonin és a német Henkell&Co-csoporthoz tartozó Mionetto volt a két fix pont, most viszont becsatlakozott a Gancia is, amit nemrég a Russian Standard vodkáról ismertté vált orosz milliárdosnak, Roustam Tarikónak (róla itt egy szuper videó) adott el a pezsgőgyáros család. A Gancia ezáltal sokkal nagyobb promóciós- és saleslehetőségekhez jutott, többek közt ezért is jelent meg a magyar piacon a márka a Bols Hungary forgalmazásában.

A VinCE Budapest utolsó napján a piemontiak ötödik generációját képviselő Massimiliano Gancia jött el, hogy mesterkurzuson mutasson be hat terméket. Magyarországon ebből tavaly tél óta négy kapható: a Classic Line termékcsaládban egy brut-, egy ASTI-, egy rozépezsgő és egy prosecco található. Akkor 2000 körül adták őket, azóta picivel feljebb ment az áruk, legutóbb 3200 forintért láttam Gancia-proseccót egy polcon.

Gancia Pinot di Pinot Brut

Ez a pezsgő volt az első olasz buborékos ital, amin szerepelt a szőlőfajta neve. Tartályban erjedt. Érdekesség, hogy Massimiliano Gancia prezentációján methode charmatként szerepelt ez a pezsgőkészítési eljárás, miközben az olaszok előszeretettel hívják Martinotti-módszernek Federico Martinotti után, aki 1895-ben készített először tankpezsgőt - a francia Eugéne Charmat csak pár évvel később vette át ezt az eljárást, ami végül összeforrott a nevével is. Populáris, egyszerű: tehát szuper indító tétel.

Gancia Pinot di Pinot Rose

Érezhetően több cukor került a rozéba, mint az előző pezsgőbe, az egyenletes mousseux azonban itt sem hibádzik. Az alapanyag Piemontból, illetve a Ganciához hasonló nagyobb méretű olasz habzóboros pincészetek, mint a Cinzano vagy a Martini&Rossi szőlőbázisául szolgáló Oltrepó Pavese régióból származik. A szintén tartályos erjesztéssel készült pezsgő mindent tud, ami a piaci sikerhez kell az alacsonyabb árkategóriában.

Massimiliano Gancia közben a pincészet termékpiramisába és pezsgőinek pozicionálásába is beavatott minket: a VinCÉ-n kóstoltak körülbelül a két alapkategóriát jelentik, melyek célja a Martini vagy a Cinzano hasonló termékeivel való versengés. Fölöttük az olasz topproseccókat kihívó Cuvée Platinum-sorozat és Gancia Prestige, vagyis a hagyományos eljárással, palackos erjesztéssel készült pezsgők állnak, mint például az Alta Langa DOC szőlőiből készült, 60 hónapon keresztül érlelt Riserva Cuvée 60, ami a Champagne-házak termékeinek vagy az olasz Ferrari pezsgőinek kihívója: ezeket lehet, érdemes lenne jövőre egy VinCÉ-s mesterkurzuson bemutatni.

Gancia Brut

2800 forintos árcímkéjével jelenleg a hazai Gancia-választék legolcsóbb terméke, legalábbis a Tesco online árai alapján. Bár sem különösebb izgalmat nem villantott, megbízhatóan a kóstoló legjobbja volt, kíváncsi lennék, hogyan szerepelne más pezsgőkkel összehasonlítva, nem hazai pályán. Massimiliano Gancia itt megemlítette, hogy pezsgőiken az új tulajdonos, Roustam Tariko tanácsára lecserélik az eddig használt logót és visszatérnek a pincészet 1850-es alapításakor használthoz.

Gancia Prosecco & Gancia Valdobbiadene Prosecco

Prosecco Piemontból? Miért ne, kérdezte Massimiliano Gancia. Egészen mást kaptunk a poharunkba, mint amire egy proseccótól számítunk: ez kevésbé prosecco, sokkal inkább Gancia, hiszenjóval több cukrot érezni benne, mint ami ebben a műfajban megszokott. Az előadónak erre is van magyarázata: a prosecco illatos szőlőfajtából készülő illatos bor kell, hogy legyen, annak pedig szerinte jót tesz, ha nem csontszáraz. Én az okot sokkal inkább ott keresném, hogy a világpiacon éppen az illatos borok divatját éljük.

Gancia Asti

Az Asti-eljárással készített italok illatos, muskotályos szőlőfajták mustjából erjesztett alacsony alkoholtartalmú édes pezsgők — otthona ugyanaz, mint a Ganciáé: Piemont. Ilyen ez is, ráadásul annyira tiszta és egyértelmű édességet mutat fel, hogy óhatatlanul is a finomított mustsűrítmény és a méz íze jut róla eszembe.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!