Vedd meg most a furmintot, és bontsd ki két év múlva

2014. február 11. 11:50

Ötödik alkalommal rendezték meg a Nagy Furmint Február Kóstolót a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Sok fiatal, még kissé kócos furmint, magas átlagszínvonal és rengeteg érdeklődő jellemezte a rendezvényt. Íme, a Mandiner kedvencei.

2014. február 11. 11:50
Jenei Balázs

„Egyre többen, többször és hangosabban hirdetik – emberek és borok egyaránt –, hogy a furmint egy kiemelkedő szőlőfajta” – hangzik a Furmint Február filozófiája. A 2010-ben megkezdett rendezvénynek a célja az, hogy népszerűsítse a furmintot, mint szőlőfajtát. Ezért egész februárban szinte minden napra jut olyan rendezvény, ami a furmintot hirdeti. A programsorozat csúcspontja a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban megrendezett Nagy Furmint Február Kóstoló, ami február 6-án ünnepelte ötödik születésnapját.

Fiatal furmintok társasága

Tavaly az Olaszrizling Októberen arról beszélt Mészáros Gabriella, hogy sok borunkat nagyon fiatalon isszuk meg. Ezt a Nagy Furmint Kóstoló, valamint az előkóstoló alapján én is így éreztem a furmintokkal kapcsolatban. Kevés olyan pincészet van, mint például a Holdvölgy vagy Fekete Béla bácsi, akik megtehetik (illetve meg is teszik), hogy a csúcshoz közeli állapotban hozzák forgalomba boraikat. Ezért sokszor csak a potenciál sejlett fel a borokban, vagyis hogy majd egyszer mire lehet képes.

Ezt továbbgondolva a furmintnak nem csupán az lehet a szerepe, hogy Magyarországot és Tokajt a nemzetközi borvilág térképére feltegye: a magyar borkultúra megreformálásában is fontos lehet. A legjobb furmintjaink képesek lehetnek arra ösztönözni a fogyasztókat, hogy érleljék még azokat a borokat, hiszen később nagyobb, komplexebb élményt is képesek nyújtani. A mottó: vedd meg most, kóstold meg két év múlva!

A palackérés szükségessége még az olyan tartályban készült borokra is igaz lehet, mint a Szent Tamás Pincészet 2012-es Mád-furmintja. Sokkal szebb formáját mutatta most, mint októberben, amikor utoljára kóstoltam. Az érlelés szükségessége miatt külön izgalmas lehet az alapfurmintok stílusának és készítési módjának a megtalálása, valamint elkülönítése a nagy dűlős csúcsfurmintoktól.

A Furmint Február furmintbajnokai

A kóstolón számomra nagy pozitívumot jelentett, hogy a furmintok alapszínvonala magas volt, és ritkán lehetett csak belefutni kevésbé jó, vagy hibás tételekbe.

Igazán emlékezetes bor azonban kevesebb volt. Számomra kiemelkedett az erdőbényei Bardon Borászat mindkét 2012-es borával, a Meszes furminttal valamint az Edgarral. Nagyon tiszta, lesimult mindkét bor bodzavirággal, fűszerrel, zöldességgel, egy kevés édességgel és az Edgar egy kis hordóval. Osztrák zöldveltelinire hajazó vonal. Nagyon ígéretes kezdés Szabó Tímeától, akinek a 2012-es volt az első évjárata a pincészetnél.

Teljesen más stílusúak, azonban hasonlóan tiszták és precízek voltak a Pelle Pincészet borai, akik az alapfurmintjukat és a Szent Tamás-furmintjukat hozták el a kóstolóra 2012-ből. Az alapfurmint könnyedebb édes citrusos, almás, körtés ízével, és nagyon tiszta jól ihatóságával, míg a Szent Tamás a füstös ásványosságával, jól használt háttérbe húzódó hordójával és csiszoltságával hódít. A 2012-es évjáratból talán ez a négy bor volt az, amelyik leginkább kész volt már.

A Furmint Február ígéretei

Komoly potenciállal rendelkezett 2012-ből Berecz Stéphanie alap-, valamint Váti-dűlős furmintja, Balassa István Betsekje, a Gizella Pince Szil-völgye és a Bott Pince Csontosa, azonban az utóbbi két bor még eléggé zárkózott volt. Úgy tűnik, Makai Gergely vezetésével a Hétszőlő száraz borai is egyre magasabbra törnek, és felnőnek a pincészet édesei mellé. Legalábbis a 2012-es évjáratban biztosan. Homoky Dorottya a Tállyában rejlő lehetőségeket mutatta meg 2013-as Nyergesek tartálymintájával.

Az idősebb borok között óriási élményt jelentett Fekete Béla bácsi 2008-as bora. A bor már komolyan oxidálódott, de még most is nagyon szép állapotban van, kerek, ízében citrusok, csonthéjasok, és persze Somló ásványossága. Nagyon egyben van. Tetszett még a mádi Holdvölgy 2009-es Meditation bora, valamint Lenkey Géza 7 hordó furmintja a Padi-hegyről, ami esetében Géza még gondolkozik, hogy piacra lépjen-e vele vagy sem. Szerintem annak a bornak már a boltok polcain a helye.

Hegyalján kívül is van élet

A Nagy Furmint Február kóstoló bizonyította, hogy a furmint az egyik legizgalmasabb szőlőfajtánk, amivel Tokajon és Somlón kívül is érdemes kísérletezni. A kísérletezést Egerben Kovács Nimród és Pók Tamás kezdte el, az ő boraiknál egyelőre még nagyon túlzónak gondolom a hordóhasználatot, viszont a borok szerkezetileg rendben vannak.

A Káli-medencében Pálffyék furmintja is egyre szebb lesz. Kecskemétről a Dimenzió borászat mutatott be egy érdekes furmint kísérletet. A kóstoló alapján bebizonyosodott, hogy a furmint valóban kiemelkedő szőlőfajta, amivel tényleg ki lehetne lépni a nemzetközi piacra. Ehhez azonban még szükség van arra, hogy ezt Tokaj-Hegyalja és a magyar borvilág is egyértelműen kommunikálja. Remélem, sikerülni fog.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!