Itt a Beaujolais nouveau!

2013. november 20. 14:57

November harmadik hetének csütörtökjétől lehet hozzájutni a 2013-as Beaujolais nouveau-hoz. Persze az üzletek már hamarabb megkapják a francia újbort, az amerikai Wine Company egyik vezetője pedig meg is kóstolta, és azt mondta róla, hogy ilyen frisset még sosem ivott.

2013. november 20. 14:57

A Burgundia dupláját kitevő Beaujolais borvidék termésének csaknem egyharmada újborként, azaz Nouveau-ként kerül forgalomba. A szeptemberben erre a célra szüretelt, érett szőlőt rendkívül óvatosan szállítják, nehogy a gamay szőlőfajta vékony héja megrepedjen. A bőtermő, vékonyhéjú, alacsony tannintartalmú gamay-ből szénsavas macerációval, gyors erjesztés után kerülnek palackba az újborok, áll a Bortársaság ismertetőjében. A cég idén négyféle Beaujolais nouveau-t hoz forgalomba.

„Eddig minden évben egy villages primeur-t rendeltünk a patinás Louis Jadot háztól, kerülve a vidék nagyüzemeit. Most Burgundi barátainkat kérdeztünk meg, ők kiket ajánlanának Beaujolais-ból. Ez alapján néhányszáz palack erejéig a már ismert Jadot Primeur mellé három helyi, kis borászattól hoztunk újbort” – írják hírlevelükben.

Az árak 1990 forint és 2950 forint között mozognak, egy ezressel a hazai újborok árszintje fölött. Az egyik kis borászattól származó bor, Jean-Paul Brun 2013-as újbora gyorsan a lengyel borszakíró, Wojciech Bońkowski idei kedvence lett:

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!