Gyöngyszemek a Vinagoráról

2013. július 25. 10:00

Meghívott minket az In Vino Veritas, hogy megvizsgáljunk pár bort, ami jól szerepelt az idei Vinagora borversenyen. Neszmélyi chardonnay, villányi merlot, badacsonyi szürkebarát és görögszói kékfrankos került a poharunkba.

2013. július 25. 10:00
Kuti Vilmos

A VinAgora hazánk egyetlen nemzetközileg akkreditált versenye, ahol hazai és külföldi borok együtt mérettetnek meg, a bírák pedig honi és külhoni szaktekintélyek. A közelmúltban meghívást kaptunk az In Vino Veritas borkereskedés csapatától, hogy néhány – az idei VinAgorán kiválóan teljesítő - bort megvizsgáljunk, kicsit nyugodtabban, több időt hagyva a tételek szálazgatására, mint a verseny gálájának forgatagában.

A kóstolót Diószegi Dezső, az In Vino Veritas kereskedelmi vezetője tartotta, a téma leginkább a bemutatott borok ár-érték aránya volt. Ami nem is olyan egyszerű dolog, hiszen ebben a borsorban túlnyomórészt sokrétű, komplex tételek voltak, melyeknek az előállítása nehezebb, hosszabb időt vesz igénybe, ezért árfekvésük természetesen magasabb, mint az egyszerűbb, hétköznapi fogyasztásra készített boroké.

Innentől kezdve már pénztárca függvénye, hogy milyen rendszerességgel jutalmazza meg magát a borkedvelő az ilyen típusú, vagyis elgondolkodtató, legtöbbször komoly komplexitású, időt igénylő tételekkel  Persze korántsem arról van szó, hogy kizárólag a bonyolultabb, sokrétű borok érhetnek el egy nagy nívójú versenyen kimagasló eredményt. 

*

Hilltop neszmélyi chardonnay Pap-Hegy-dűlő 2011  aranyérem

Aranyló színvilág, kimért mozgás. Elsőre vegetális, zöldséges jegyek tűnnek föl aromavilágában a tartalmas, érett fehérhúsú gyümölcsök, és a csokornyi hordófűszer mellett. Szájban kerek, itt is érett fehérhúsúak dominálnak, valamint olajos magvakra emlékeztető ízek jelennek meg a hosszú lecsengésben.

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Kokas merlot 2009  aranyérem

Mély színvilág. Nagyon kellemes, kissé édeskés illatokkal nyit: aszalt meggy, gyümölcskrém, tejesség. Szájban légies, elegáns, jól iható. Itt is megjelenik az aszalt meggy, szilva, kis csokoládésság. A nehézkesség meg sem érinti. Nagyon szép.

Vylyan Pincészet merlot 2009  ezüstérem

Megjelenésében határozott, mélyrubin színvilág, bíbor széli színekkel. Eleinte visszafogott, majd percről percre egyre többet mutató, mélyről feltörő illatok, érett szilvával, meggyel, kis borsossággal. Szájban hatalmas test, minden összetevőjében  sok, a komoly tannin, alkohol mellett szép savszerkezet, egész szájat betöltő, mély gyümölcsösség. Még nagyon fiatal, kissé rendezetlen, nagy potenciállal rendelkező nagyágyú vörösbor.

Laposa Pincészet badacsonyi Friss pinot gris 2012  ezüstérem

Édeskés, behízelgő direkt szőlős illatok. Szájban kerek gyümölcsösség, szőlő, barack, kis virágosság mellett szép savszerkezet, feszes izgalmas ásványosság, kellemesre komponált, jól iható bor.

Tóth Ferenc Pincészet Várvédő 2009  ezüstérem

Tipikus egries illatok, friss, zöldfűszeres jegyekkel. Ízében tartalmas, csúszós, extraktédességet mutató bor, vaskos, már-már lekváros jegyeket is tartalmazó, hosszú gyümölcsösséggel, kissé sós, ásványos befejezéssel.

Takler Pince Görögszói kékfrankos 2009 – legjobb magyar kékfrankos díja

Mély színvilág, lilás reflexekkel. Kerek, melegséget árasztó, eleinte visszafogott illatában elegáns, szépen beérett kékbogyós gyümölcsök, fűszeresség, kevés mentás-csokis jelleg, nagyon részlet gazdag aromavilág. Szájban tökéletes egyensúly, komoly test, lecsiszolt tanninok, kellemes selymesség, vastag érett gyümölcsökkel. Szép részleteket mutató elegáns, egész szájat betöltő íz mélységgel, izgalmas gyümölcsös, fűszeres, feketecsokoládés részletekkel.

Thummerer Pincészet Tekenőháti merlot 2006 – legjobb magyar merlot díja

Feketébe hajló szín, tartalmas, kimért mozgás. Döbbenetes illatintenzitás, ömlenek a pohárból az aromák, aszalt barack, konyakmeggy, csokis, kávés jegyek. Szájban robosztus, kerek, intenzív, extraktédességet és vastag gyümölcsöket mutató hosszú bor.

Bodri Faluhely cabernet sauvignon 2009 – legjobb magyar cabernet sauvignon díja

Elsőre blikkre stílusában bordóias illat, a gazdag mély gyümölcsösség mellett animalitás, égetett bőr. Szájban csábos textúra, nagyon vastag, tartalmas anyag, érett szedres ízekkel, erőteljes felépítéssel, rendkívül hosszú korttyal.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!