Szentesi József lett a borászok borásza

2013. április 12. 21:00

A számos régi magyar szőlőfajtát újrafelfedező Szentesi József lett idén a borászok borásza. Az év borász felfedezettje díjat Berecz Stéphanie, a magyar borért díjat Molnár Péter, a tokaji Patricius Borház birtokigazgatója kapta.

2013. április 12. 21:00

Szentesi Józsefet választotta a borászok borászává az az ötven szakember maga közül, akiket a Vinum Praemium Alapítvány 2013-ban érdemesnek talált a kitüntetésre. A díjazott, Szentesi József nevéhez fűződik a hazai kézműves pezsgőkultúra fellendítése és számos Kárpát-medencei szőlőfajta újrafelfedezése.

Az év borász felfedezettje díjat Berecz Stéphanie kapta. A francia származású tokaji borász 1994-ben jött Magyarországra, rövid idő alatt a Disznókő főborásza lett, majd 2002-ben megalapította férjével, Berecz Zsolttal a tarcali Kikelet pincét.

A magyar borért díjat Molnár Péter, a tokaji Patricius Borház birtokigazgatója, a nagyobb családi borászatokat tömörítő Vindependent egyesület elnöke kapta.

A borászok barátja díjat Borbás Mária műsorvezető kapta, aki az utóbbi években számos tévéműsorban mutatott be hazai borászokat és borokat. Az oklevél mellé egy jelképes pincekulcsot és egy ötven palack bort tartalmazó kartont is kapott.

A borászok borásza díjat 2007-en a tokaji Demeter Zoltán, 2008-ban az egri dr. Lőrincz György, 2009-ben a mádi Szepsy István, 2010-ben a balatonboglári Légli Ottó, 2011-ben a szomolyai Kaló Imre, 2012-ben a somlói Györgykovács Imre nyerte el.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RAMBO
2013. április 15. 18:37
Abszolút megérdemelten. Gratulálok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!