Gyöngyözik, habzik, pezseg

2012. július 27. 07:35

Egynyári sláger vagy az új fröccs? Tizenegy magyar fehér gyöngyöző- és habzóbort forgattunk meg a pohárban, hogy kitaláljuk, miért van annyira oda a szénsavval dúsított borokért a hazai borfogyasztó közönség.

2012. július 27. 07:35
Bukovics Martin

Ha véletlenszerűen odamenne a kedves olvasó az utcán pár emberhez, és nekikszegezné a kérdést, hogy bor az alapja, és van benne buborék, mi az, valószínűleg két választ kapna: vagy pezsgő vagy fröccs. Csakhogy a borászok találékony emberek, és nem hagyták ennyiben a dolgot. Kétféleképpen kerülhet szénsav a borba.

Vagy természetes úton, erjedéssel keletkezik a szén-dioxid, ekkor beszélünk pezsgőről, ezt akár éveken keresztül is készíthetik. Ha mesterségesen, utólag adják hozzá a borhoz a szénsavat, annak dózisától függően gyöngyöző- vagy habzóborról van szó. Ez nagyjából úgy néz ki, hogy nagy acéltartályokban lehűtik a bort, és egy-két héten keresztül elnyeletik benne a szénsavat, ezt követően palackozzák, és gyakorlatilag kész is van a termék, mehet a polcokra. És egyre gyorsabban kerül le onnan: a fővárosi borbárokban gyakorlatilag minden második asztalon látni magyar frizzantét, és már a benzinkutakon is szorongatják árban a hazai tankpezsgőket.

*

Tizenegy hazai gyöngyöző- és habzóbort szedtünk össze a tesztünkre, így egész biztosan van pár, ami most kimaradt a sorból. Öten kóstoltunk:, Homoky Dorottya, lapunk szerzője, Alkonyi László, a Tokajwine.net főszerkesztője, Homoky András tokaj-hegyaljai borász, Kovács Zoltán, a Disznókő borásza, illetve Bukovics Martin, jelen sorok szerzője. Húszpontos rendszerben értékeltünk, nem vakkóstoló keretében.

Gere Frici 2011 – száraz villányi gyöngyözőbor
 
Találgattunk, milyen fajtából lehet, olaszrizlingre és királyleánykára tippeltünk – a Bortársaság azt írja, ezeken kívül ottonel muskotály és sauvignon blanc is van benne. Nincs különösebb íze, van viszont egy vékony, kesernyés mellékíz, és inkább rossz ízt hagy a szájban, mint jót. Valaki azt is megjegyezte közben, hogy alig tud inni belőle, mert már egy korty után az orrán jön ki a buborék. Aperol Spritznek pont az ilyen bort találták ki – 2440 forintért talán már mégsem. Szerény 15 pontjával a Frici lett az utolsó.
 
Ebner Borzongás – félédes dél-dunántúli gyöngyözőbor
 
Az egyik első képviselője a műfajnak itthon. Édes, puncsos ízzel találjuk magunkat szemben, a lecsengésben gyógynövényeket, főleg mentát érezni. Sokat találgattuk, miért nincs neki illata, és miért van szőlőtől szokatlan, direkt aromákkal dúsított íze, ahogyan egyikőnk fogalmazott. Ezt leszámítva itatja magát, 1820 forintért akár jó választás is lehet alkalmi borfogyasztók szemében. 15,8 pontot kapott a Dél-Dunántúl büszke bora.
 
Szatmári Mámor 2011 – félszáraz badacsonyi gyöngyözőbor
 
A sokat ígérő, intenzív illat sajnos nem találkozik a hozzá méltó ízzel. Az ottonel muskotály gyorsan eltűnik a borban, ahogyan testről vagy tartalomról is nehéz itt beszélni. Egy biztos: a délutáni foci vagy a délelőtti kapálás után senki nem fogja visszautasítani. Az 1990 forintos ára lehet az egyetlen visszatartó erő. 15,8 pontot kapott ez a bor is.
 
Homoky Hedvig 2011 – száraz tokaj-hegyaljai gyöngyözőbor
 
A tállyai pince első gyöngyözőbora, fele hárslevelű, fele sárgamuskotály. Nehéz tokaji borból igazán jó gyöngyözőbort készíteni, hangzik el kóstolás előtt. A savszerkezet és a szénsav mennyisége nagyon szép – előbbi a tállyai terroirt, utóbbi Szentesi Józsefet dicséri. Tizennégyes alkoholja ellenére is jól iható, könnyed bor, de találkozni benne egy nehéz ízzel is, amit a kóstolón jelenlévő borászok fülledtnek írtak le. Egy hete lett palackozva, még bőven kimehet belőle. Az illatát döntően a sárgamuskotály adja, talán sok is benne, de elbírja. 15,9 pontot kapott tőlünk a nagymamáról elnevezett bor, a pincénél 1350 forintért kapni.
 
Sike Pezsike 2011 – száraz egri gyöngyözőbor
 
Cserszegi fűszeres és leányka házasítása. Egerben mindig is nehezen adták el a fehérborokat, a gyöngyözőbor ezek szerint jó alkalmat teremt arra, hogy az Egri csillagba való borokon kívül máshogyan is fel lehessen használni a fehéreket. Egyik kóstolótársunk szerint van egy nem odaillő elem mind illatában, mind ízében – ugyanazzal a fülledtséggel találkozni a Pezsikében, mint az előző tételnél, csak itt erőteljesebben. Ezt leszámítva jó íze van, az édesség és a fűszeresség dominál, az íz picit hamarabb eltűnik, mint szeretnénk. 1600 forint körül kapni, 16 pontot kapott tőlünk.
 
 
Bolyki Cucc 2011 – egri száraz gyöngyözőbor
 
A legfrissebb és legüdébb benyomást ez a bor kelti – a sauvignon blanc és a királyleányka tesz is érte. Nagy illata nincs, az íze ennél intenzívebb, de nem túl könnyed. Keveselltük benne a buborékot a többihez képest, de ez nem baj: gyorsan meg kell inni. Meg is ittuk gyorsan. 1990 forintért kapni a boltban a 16,9 pontot kapott üveget.
 
Konyári Lolipop 2011 – balatonlellei száraz gyöngyözőbor
 
Abszolút tudja a bor, amit nevében ígér – ennyire jó az összhang Konyáriéknál a borász és a marketinges között? Valahogy így képzeljük el a gyöngyözőbort: szép illat, visszafogott szénsav, tartalmas és könnyed. Becsúszik a végére egy kis kesernyés utóíz. Sokat találgattuk, milyen fajta lehet az alapja, mi a zenitre tippeltünk. 1990 forintért mérik a 17 pontot érő bort.
 
Szászi Gyöngyös chardonnay 2011 – lesencetomaji száraz habzóbor
 
Ritka mosolyt láttunk egyik kóstolótársunk arcán, aki ebben a borban találta meg, hogy szerinte milyennek kell lennie egy habzóbornak. „Nem értem, miért tettek ebbe szén-dioxidot, nélküle is megállná a helyét” – mondta. Minden bor gyanús, ami gyöngyözni fog: ha jó, azért, ha viszont rossz, akkor azért. Jól áll neki a chardonnay adta vajas jelleg, testes, erős, markáns, nagyon tartalmas, összeolvad az íz a szén-dioxiddal. Mi 17,3 pontot adtunk rá, az olvasónak 1990 forintot kell adnia érte.
 
Chateau Dereszla Sparkling – tokaj-hegyaljai száraz pezsgő
 
A kakukktojás, ami mégsem az. Más pezsgőkkel összekóstolva nem szerepelt valami fényesen, itt viszont sziporkázik. Rögtön előkerült a téma, mi végre készít egy borászat Hegyalján pezsgőt: kísérletezik? Cash-flow-t javít? Kibúvót keres a komoly aszúk készítése alól? A furmintot elsősorban nem pezsgőnek találták ki, illatában, ízében azonban mégis nagyon szép harmóniát mutatott nekünk a bodrogkeresztúri borászat. 17,8 pontot kapott ez a 18 hónapon át érlelt pezsgő, ami pincénél vásárolva 2600 forint.
 
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Salve 2011 – száraz pannonhalmi gyöngyözőbor
 
Szinte tökéletes az összhang a rajnai rizling, a fűszeres tramini és a pinot blanc között. Az alapanyag már a szőlőtőkén is gyöngyözőbornak készülhetett. Szolid, de intenzív illat, tartalmas és hosszan tartó íz. Jó frissítő, nehezen tudunk belekötni. Az 1690 Ft nagyon jó ár a 18,1 pontért cserébe.
 
 
Bott Habozó 2011 – tokaji félédes gyöngyözőbor
 
Több, mint kilencven százalékban hárslevelű, a sárgamuskotály csak fűszer. Nagyon szép ásványosság, gyönyörű illat és nagy test. Nem egynyári bor – az alapbort adó gyümölcs ugyanazzal a terméskorlátozzásal termett, mint a többi szőlője a pincének. Kóstolótársaink véleményében előjött, hogy kissé zavaró az édessége, ám abban egyeztünk meg, hogy pont ez az édesség adja a Habozó eleganciáját. Nem csodálkoznánk, ha nem szívesen válik meg ettől a bortól a pince. Ha van pár palack, amit nem saját fogyasztásra szánnak, akkor azt 2500 forintért adják pinceáron. A tesztgyőztes borért és a 18,5 pontért ez nem is olyan sok.
 
A kóstolóról Alkonyi László is írt a Tokajwine.net-en - ezt itt olvashatja.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!