Így égett a szőlő Hegyalján

2012. március 28. 10:58

Az elmúlt hetekben nem volt olyan napszak, amikor ne láttunk volna füstöt felszállni a dombokról Tokaj-Hegyalján - annak ellenére, hogy március 11-től tűzgyújtási tilalom van az egész országban. A tűz azonban sokszor végzetes is lehet.

2012. március 28. 10:58

Nem nagyon lehet olyan hegyaljai települést mondani, ahol az elmúlt hetekben ne lett volna jellemző, hogy száll fel a füst a határban. Vagy venyigét égettek, vagy a tarlót. Az is gyakran előfordult, hogy a tűzoltókat riasztották, mert nem tudták kordában tartani a tüzet. Az ökológiai szőlőtermesztéssel kísérletező erdőbényei Ábrahám pince két legértékesebb termőhelyén viszont szinte végigment a tűz.

Ábrahám Enikő így számolt be róla a Facebookon:

„Ma kimerészkedünk a szőlőbe befejezni a metszést - csak nem tudtuk, mert fojtogató füst fogadott. Átmásztam fenn az erdőn, mögötte szőlők, mögötte másik erdő - az égett iszonyatosan. Rosszul becslek, de két km távolság biztosan volt, az intenzitásáról sztem mindent elmond, hogy a mi szőlőnkben is állt a füst. Mint megtudtam, a helyi néni azért nem merte kihívni a tűzoltókat, mert félt, hátha mégsem ég, és akkor kifizettetik vele a hiába való kiszállást. Bejött velem egy darabon, aztán amikor látta lángokat, már ő is elhitte. Akkorra már mondjuk kisebb füstmérgezést kaptunk.”

Következzenek a pincészet Facebook-oldalán található szomorú képek a károkról:

Ábrahám Enikő hétfőn este hosszabban is megírta véleményét a tűzesetről, ezt itt olvashatják.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!