Az alföldi borászok nem tudták megúszni a fagykárokat

2012. február 15. 09:45

Bejött a pesszimisták jóslata: durva kárt okozott a fagy a szekszárdi, a hajós-bajai, a csongrádi és a kiskunsági borvidék egyes részein. Esélyes, hogy a fagykár idén terméskiesést, jövőre pedig gyengébb minőségű termést okoz. A többiek megúszták.

2012. február 15. 09:45

Mivel a hőmérséklet éjszakánként az elmúlt napokban, hetekben többször is elérte a mínusz húsz Celsius-fokot, ezért durván károsodhattak a szőlők a hajós-bajai, a csongrádi, a kunsági borvidék déli részén, valamint a szekszárdi borvidék egyes részein, közölte Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára.

Ezeken a helyeken ugyanis előfordulhat, hogy a nagy hideg miatt nemcsak a rügyek károsodtak, hanem a szőlőtőkék fás részei is. Ez utóbbi pedig azt jelentheti, hogy nemcsak az idén lehet terméskiesésre számítani, hanem a fás részek újranevelése miatt több éven keresztül is gyengébb lehet a termés, írja cikkében a Borászportál. Horváth Csaba szerint a kár mértékét még nem lehet megállapítani, azzal meg kell várni a rügyvizsgálat eredményét, esetenként ugyanis a szőlőnövény is képes a regenerálódásra.

Fellélegezhetnek azonban az egri, a tokaji és a balaton-felvidéki borászok: Tokaj-Hegyalján csak rügykárokat észleltek, Egerben és a Balaton-felvidéken sincs jelentős fagykár, utóbbit a Skrabski-pincészet Facebookon is megerősítette. A villányi borvidék hegyközségi titkára az MTI-nek elmondta, az eddigi vizsgálatok során fagykárt még nem tapasztaltak, de biztosra vehető, hogy a fagyzugos területeken és az idősebb ültetvényeket érintően vannak károk. A tél azonban jót is ígér: a lehullott hó miatt a növények tavaszra elegendő mennyiségű vízhez juthatnak.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!