Korai Hitchcock-filmet találtak

2011. augusztus 04. 09:21

A The White Shadow a rendező legkorábbi fennmaradt filmje. A kópia hat tekercséből az első három került elő Új-Zélandon.

2011. augusztus 04. 09:21

A The White Shadow című film Alfred Hitchcock legkorábbi munkája. A kópia hat tekercséből az első három most előkerült Új-Zélandon: ezek a '90-es években kerültek az új-zélandi archívumhoz. Az 1923-os alkotás „vad hangulatú melodráma”, amely két nővérről szól: egyikük angyali teremtés, a másik viszont lelketlen. Állítólag nincs több kópia belőle. David Sterritt, a filmkritikusok amerikai szövetségének elnöke elmondta: „Ez az egyik legjelentősebb fejlemény a rendező munkásságával foglalkozó kutatók, kritikusok és rajongók emlékezete szerint”.

Sterritt hozzátette: „Az első három tekercs, azaz több mint a mű fele, páratlan lehetőséget kínál Hitchcock kibontakozó képi világáról és történetvezetéséről”. Hitchcock írta a film forgatókönyvét és tervezte a díszleteket, ő volt a vágó, de csak asszisztense volt a film rendezőjének, Graham Cutts-nak, aki szakmai féltékenységgel tekintett a feltörekvő alkotóra. Az alapanyag Jack Murtagh mozigépész hagyatékában pihent, aki vetítőgépészként tevékenykedett Hastings városban. A 20. század első felében az volt a szokás, hogy a forgalmazási engedély lejártával megsemmisítik a kópiákat, Murtagh azonban sok kópiát eltett kerti kamrájában. A The White Shadow hiányzó tekercseinek holléte továbbra is rejtély.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!