Elhunyt Rátkay Endre festőművész

2011. augusztus 29. 11:41

Szombaton, 83 éves korában meghalt Rátkay Endre festőművész, a kortárs képzőművészet kiemelkedő alakja.

2011. augusztus 29. 11:41

Szombaton elhunyt Rátkay Endre festőművész. 1928-ban született Pesterzsébeten, 1946-ban Barcsay Jenő közbenjárására vették csak fel a képzőművészeti főiskolára, ahol Bernáth Aurél és Pór Bertalan tanítványa volt. 1952-től rajztanárként tevékenykedett. Az 1950-es években népművészettel és absztrakt kompozíciókkal is foglalkozott, illetve közben kiállított kisebb hazai galériákban és művelődési házakban. Krónikás jellegű, gazdag fantáziájú sorozatait a valóság és a tudatalatti elemeiből ötvözte.

Rátkay 1983-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem számára készített egy monumentális tudománytörténeti pannót. Művei témáját gyakran választotta a Biblia, a vallásfilozófia témaköréből, de képein megjelenik az egész világtörténelem, filozófiai irányzatokkal, világvallásokkal, bibliai történetekkel, mondákkal, legendákkal, asztrológiai jegyekkel, művészettörténeti utalásokkal.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!