Nekem lámpást adott...

2010. március 25. 09:27

Szalay Péter László fotóin a fény nem megvilágít, hanem épp láthatatlanná tesz: megfosztja személyiségüktől a hősöket, a modern világ együtt is magányos túlélőit.

2010. március 25. 09:27
Szalay Péter László, a Moholy Nagy Művészeti Egyetem végzős hallgatója, első önálló kiállítása az APRoPODIUM Galériában tekinthető meg 2010. március 24-től április 13-ig. A galériában kiállítandó Nekem lámpást adott ... című sorozatát hosszú záridős kültéri és beltéri fotók alkotják. Fényfejű figurái a sorozat képkockáin, különböző helyzetekben, díszletekben, környezetben, hol egyedül, hol társakkal jelennek meg, de minden egyes képen idegenség érzésünk támad, a figura, az alak, az individuum számkivetett. Magány és társas magány (érzete) váltakozik a képeken, ahogyan sok esetben a mindennapjainkat is éljük.

A legtöbb kép esetében a kompozíció jó előre kidolgozott, átgondolt, a helyszínek hosszas utánajárás után kerültek kiválasztásra, azonban akad spontán beállítású is, mely a pillanat hevében született, szinte a véletlennek köszönhetően. Ez a kettősség teszi még izgalmasabbá és kiegyensúlyozottabbá a szériát.

A képkockákon a fény takar, noha eredeti funkciója megvilágítani a dolgokat, segíteni a látást. Itt pont az ellenkezője történik, a személyiséget, az egyént legjobban kifejező részt, az arcot láthatatlanná teszi. Maguk a beállítások, fényviszonyok sem a betekintést, éles látást segítik elő. Egyszerre nyerünk betekintést és záródunk ki az adott pillanatból, mondhatni a sötétben tapogatózik a szemünk, keres és talál. A fényforrások és az agyunk, képzeletünk segítségével megkreálhatjuk saját olvasatunkat a sorozat szikrázó fényfejű hőseiről, avagy antihőseiről.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szenzor
2010. március 25. 12:24
Nagyon érdekes. Igazán izgalmas kutúrális csemege, és engem roppant mód érdekel
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!